EHBO bij kinderen: de zomer
Kinderen zijn dol op de zomer. Er zijn echter nare klachten die veel voorkomen bij kinderen, vooral in de zomer. Zo hebben de kleintjes vaak last van diarree, een kwallensteek, een zonnesteek, onderkoeling of vergiftiging. Bij ernstige klachten moet je natuurlijk altijd contact opnemen met de huisarts maar in veel gevallen kan je zelf al EHBO toepassen en het leed van je kinderen verzachten.
EHBO bij kinderen
Wanneer er iets gebeurt met je kinderen is het natuurlijk fijn wanneer je niet op de hulpdiensten hoeft te wachten, maar zelf al iets kunt ondernemen. De volgende tips bereiden je voor op de meest voorkomende klachten bij kinderen in de zomer.
Zonnesteek
Een zonnesteek kun je herkennen aan het feit dat je kind misselijk en huilerig is. Daarnaast is er vaak sprake van hoofdpijn, zweten, hoesten en duizeligheid. Dit kan komen omdat je kind niet goed beschermd is tegen de zon. Wanneer een zonnesteek voorkomt bij je kind is het van belang om hem snel uit de zon te halen en hem ergens koel onder te brengen. Kleed je kind uit en spoel hem (bij voorkeur met een spons) af met lauw water waardoor het kind langzaam kan afkoelen. Het is belangrijk niet met ijskoud water te gaan afspoelen omdat dan het contrast te groot wordt. Zorg dat je kind voldoende water drinkt, niet te veel beweegt en controleer de temperatuur. Wanneer je het niet vertrouwt of de ademhaling van je kind anders is dan normaal, moet je de huisarts bellen. Wanneer het kind helemaal buiten bewustzijn is geraakt is het aan te raden om meteen het alarmnummer te bellen.
Onderkoeling
Hoewel dit een beetje tegenstrijdig lijkt, is het wel degelijk mogelijk dat je kind tijdens de zomer onderkoeld raakt. Vaak heeft dit als oorzaak, dat er te lang gezwommen is in koud water. De symptomen van onderkoeling zijn dat het kind rilt en het heel bleek is. Daarnaast kan het zo zijn dat het kind een beetje suf is en koud aanvoelt. Belangrijk is dat je zorgt dat je kind weer op temperatuur komt. Zorg dat het kind geen natte kleren of zwemkleding meer aanheeft en douche het kind op 38 graden Celsius zodat het lichaam weer kan opwarmen. Wanneer het kind erg suf is moet je het alarmnummer bellen en is het belangrijk dat je de aanwijzingen van de diensten volgt. Anders is het aan te raden om je kind ook wat warms te laten drinken zoals een kop thee of warme chocolademelk en hem vooral warm in te pakken (en vergeet het hoofd niet!).
Diarree
De symptomen van diarree zijn algemeen bekend; het hebben van dunne en waterige ontlasting. In het geval van diarree is het ten eerste belangrijk om te letten op de hygiëne (handen wassen etc.), ook ter preventie van diarree. Daarnaast kan diarree meestal niet zoveel kwaad, naast dat het natuurlijk heel vervelend is. Zorg dat je kind voldoende water binnenkrijgt, desnoods in de vorm van een soepje of thee. Wanneer de diarree langer dan 24 uur aanhoudt en er geen duidelijk herstel zichtbaar is, wanneer er bloed of slijm bij de ontlasting zit of wanneer de diarree gepaard gaat met hoge koorts is het aan te bevelen dat je contact opneemt met de huisarts.
Vergiftiging
In de zomer zijn er veel planten buiten die giftig zijn voor je kind. Daarnaast kan het gebeuren dat je kind medicijnen of schoonmaakmiddelen inneemt die giftig zijn. Er is niet een eenduidige oplossing voor wat je moet doen in het geval van een vergiftiging. Bij sommige vergiftigingen moet je je kind veel laten drinken, waar het bij andere aan te raden is om je kind te laten braken. Doe dus in eerste instantie geen van beide! Achterhaal wat de vergiftiging - die te merken is aan duizeligheid, benauwdheid of erge misselijkheid - veroorzaakt heeft en ga na wat je moet doen in het geval van die type vergiftiging. Deze informatie is volop beschikbaar op het internet, maar daarvoor kun je ook je huisarts bellen.
Kwallensteek
Wanneer je kind vlakbij zee opeens blaren, een rode, branderige huid of heftige jeuk heeft duidt dit erop dat je kind gestoken is door een kwal. Veelal moeten kinderen overgeven of worden ze duf en duizelig wanneer ze gestoken zijn door een kwal. Wat je kunt doen tegen een kwallensteek is vooral je kind gerust stellen en de plek met een koude en natte doek deppen. De pijn van een kwallensteek gaat over na 15 minuten. Mocht het zo zijn dat je kind extreem reageert op de steek van een kwal doordat het bijvoorbeeld moeilijkheden heeft met ademhalen kan dat duiden op een allergische reactie en moet je het alarmnummer bellen.
EHBO bij zomerse klachten
Nu je weet wat je wel en niet kunt doen bij de klachten die je kind ervaart in de zomer zal je er een stuk beter op voorbereid zijn wanneer het gebeurt, wat ervoor zorgt dat het kind zich ook een stuk prettiger zal voelen.