Kinderen aan het sporten krijgen
Hoewel het er op lijkt dat het dikker worden van kinderen zich inmiddels stabiliseert, zijn er nog steeds te veel dikke kinderen. Kinderen waar de verhouding eten versus bewegen ver uit de pas loopt en/of waar kinderen een verkeerd voedingsprobleem. Los van overgewicht, is veel bewegen c.q. sporten sowieso goed voor een kind, voor de motoriek, leren samenwerken, weten wat competitie is en socialiseren. Naast hetgeen ouders/opvoeders in de hand hebben, zijn er meer mogelijkheden om een kind in beweging te krijgen.
Aanstekelijk
Sporten als vanzelfsprekend
In een gezin waar sport als vanzelfsprekend wordt gezien (ouders/opvoeders en broers/zussen die ook actief in sport zijn), zal het gemakkelijker zijn om kinderen in beweging te krijgen, dan wanneer ouders/opvoeders er zelf niets mee hebben. Dat is op zich niet vreemd. Kinderen kopiëren en dus ook deze aspecten. Als je zelf niet sportminded bent of je bent het wel en je kind neemt het toch niet als vanzelfsprekend over, dan kan je als ouder/opvoeder natuurlijk wel iets ondernemen. Alleen ligt het in deze niet alleen bij de ouder/opvoeder, maar kan school daar ook een rol in spelen.
Zwemmen moet!
In het verleden wat schoolzwemmen normaal, met z’n allen in de bus naar het zwembad en leren zwemmen. Zwemmen hoort eigenlijk bij de opvoeding, zeker in een land als Nederland.
Toch is dat geen vanzelfsprekendheid meer en het initiatief is voor veel scholen – bij gebrek aan financiële middelen – bij de ouders/opvoeders neergelegd. Natuurlijk zijn er gelukkig veel ouders die hun kind zelf op zwemles zetten, maar het collectieve karakter van school heeft toch meer voordelen. Je zit immers als kinderen vele uren bij elkaar op school en je wilt niet afgaan, dus de drive om goed te leren zwemmen en je diploma’s snel te halen, is groot. Mogelijk wil je ook nog de snelste zijn, want dat is cool.
Het uurtje zwemmen per week als je via een zwemvereniging (privé) les krijgt, is anders. Die kinderen zie je verder niet en geeft als het ware iets meer “rek”. Er is geen stok achter de deur dan de ouder/opvoeder die zo nu en dan eens vraagt hoe het met drijven en watertrappelen gaat en of je al vooruitkomt zonder plankje.
Inmiddels zijn er steeds meer initiatieven om het geld wat je anders individueel kwijt bent, te bundelen om zo alle kinderen tijdens school te laten zwemmen, moeten alleen wel alle ouders/opvoeders meedoen uiteraard.
Gymnastiekles
Gymles is er nog steeds en zou eigenlijk wel iedere dag een vast onderdeel moeten zijn. Iedere dag het lichaam goed in werking zetten om vervolgens achter de tafel de geest aan de gang te zetten. De balans, die we in het westen al jaren kwijt zijn, kan zo weer. Veel mensen komen er pas weer tijdens het volwassen leven achter dat de balans weg is, terwijl dit in de jeugd als vanzelfsprekendheid aangeleerd kan worden. We kunnen in deze nog wat van enkele oosterse landen leren. In verschillende landen worden voor schooltijd (of werk) collectief oefeningen gedaan en we lachen ons suf in het westen als de beelden op televisie voorbij komen, maar wie is hier nu “een beetje dom”?
Tijdens gymnastiekles krijg je met de juiste sportleraar allerlei sporten voorgeschoteld en ga je ook een beetje doorkrijgen welke sport iets voor je kan zijn. De een is een echte teamspeler en de ander wil absoluut individueel aan de slag. De een is fysiek ingesteld en de ander wil juist heel tactisch aan de slag kunnen.
Er zijn immers zoveel sporten, dat je wat uit moet proberen om er achter te komen wat je bevalt. Natuurlijk zegt alleen de sport niet alles, want het verenigingskarakter moet je ook aanstaan. Maar het uit willen proberen, begint bij een sport die je aanspreekt en daar is de gymnastiekles bij uitstek geschikt voor.
Bron: Alexas Fotos, Pixabay Wisselen of een blijvend karakter
Vriendjes
Als kinderen een bepaalde sport beoefenen willen zij in hun slipstream ook nog wel eens wat andere vriendjes meenemen die die sport ook gaan beoefenen. De praktijk wijst uit dat dat, op die leeftijd, vaak geen blijvertjes zijn. Omdat een vriendje een sport doet, wil nog niet zeggen dat je er zelf ook genoeg plezier aan beleefd om de sport enkele keren per week te doen. Als ouder/opvoeder zou je hem/haar dan wel wat proeflessen kunnen laten volgen en bij sommige verenigingen mag je enkele keren gratis meedoen en kan je daarna beslissen of het toch een geschikte sport voor je is.
Televisie
Topsport op televisie zet mensen aan tot sporten en dit geldt voor allerlei leeftijdscategorieën, dus ook de jongste. Als er topsport is, worden mensen enthousiast – zeker als het om Nederlanders gaat – en wil men dat gevoel ook krijgen. De Tour de France levert jaarlijks vele fietsfanaten op en natuurlijk staat een EK of WK – voetbal of schaatsen garant voor nieuwe aanmeldingen bij de verschillende verenigingen. Een Olympische Spelen doet het natuurlijk ook goed, zeker als er een medaille wordt gewonnen. Is het met een sport waar we deze medaille niet verwacht hadden, dan kunnen deze verenigingen vaak handenwrijvend de nieuwe leden tegemoet zien.
Helaas vallen er, na verloop van tijd, ook weer veel af. Een ouder/opvoeder kan een kind wel proberen enthousiast te houden, maar als kinderen niet direct aansluiting met andere kinderen vinden, haken ze nogal eens af.
Moeten kan willen worden
De verplichte nummers op school kunnen, als zeker de gymnastiekleraar enthousiast is, ook leiden tot meer “doorstarters”. In het verleden bleven kinderen die eenmaal met zwemmen de smaak te pakken hadden vaak hangen, want als ze het eenmaal door hebben wordt het vaak veel leuker om te doen. Als de snelheid dan niet helemaal het ding was, dan kon waterpolo of schoonzwemmen nog wel eens iets zijn. Atletiek is ook zo’n sport, waar kinderen bepaalde onderdelen leuk vinden en zich zo meer verdiepen in deze brede sport. Maar natuurlijk ook op straat een potje voetballen of basketbal. Als er een clubje gevormd kan worden, wil dit nog wel eens leiden tot echt wedstrijdsport bedrijven.
Tot slot
Er zijn zoveel mogelijkheden om te sporten, dat je er in Nederland bijna niet omheen kunt … en toch zijn er nog relatief veel kinderen nauwelijks of niet met sport bezig. Zeker kinderen van niet autochtone ouders/opvoeders hebben een achterstand en dat is zonde, want zeker niet autochtone kinderen kunnen om allerlei redenen eerder in een isolement geraken … en sport verbroedert altijd!