De gevaren van buitenspelen

Iedereen weet dat buitenspelen gezond is. Dat er ook ongelukken kunnen gebeuren, weten de meeste mensen ook. Maar weet jij als papa of mama zijnde dat een doodnormale narcis ontzettend giftig is? Of dat een kind al dood kan gaan door het opeten van één sigaret? En dan hebben we het nog niet eens over het gevaar van oververhitting. Buitenspelen is zeer gezond, laten we dat voorop stellen! Maar let ook op gevaren dat dit met zich meebrengt.

Ongevallen

De volgende items zijn volgens www.veiligheid.nl respectievelijk de grootste boosdoeners als het gaat om ongevallen tijdens het buitenspelen:
 • Speeltoestellen
 • Voetbal
 • Trampolinespringen
 • Speelgoed met wieltjes
 • Spelen rond bomen
 • Verkeer

Deze items kunnen ook in combinatie zijn met elkaar. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens het voetballen tegen een boom aanlopen. Tenslotte, vergeet niet dat er in Nederland veel water is. Hoe sneller je kind kan zwemmen, hoe beter het is voor zijn of haar veiligheid.

LET OP: Kinderen tot 10 jaar hebben onvoldoende inschattingsvermogen in het verkeer. Zij kunnen de snelheid van een voertuig niet goed inschatten!

Giftige planten

Zoals eerder genoemd in de inleiding, een narcis is zeer giftig. Maar dit is niet de enige plant. De meeste mensen weten dat een reuzenberenklauw dodelijk giftig is, maar wist je dat ook van de mooie vingerhoedskruid? Deze kan je zomaar in je tuin hebben staan, zonder ook maar een idee te hebben van het gevaar dat het met zich meebrengt voor jouw kinderen. Of een prachtige aronskelk. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Dieren

Qua dieren zijn er in Nederland gelukkig weinig giftige soorten. Toch zijn er in sommige gebieden nog adders te vinden. Ook werd een paar jaar geleden in het nieuws vernoemd dat Zwarte Weduwen en andere giftige spinnen steeds meer in Nederland te vinden waren, maar de kans dat je die daadwerkelijk tegenkomt is klein. Maar het kan natuurlijk wel zijn dat je kind door een doodnormale wesp gestoken wordt en dat je kind er een allergie voor heeft. Dan wordt deze wesp, die normaal gesproken niet meer kwaad doet dan een stekend prikje, ineens wel heel gevaarlijk. En wat dacht je van een hond die plotseling schrikt? Die kan heel wat schade aanrichten bij een kind.

Ook een kinderboerderij is niet zo ongevaarlijk als dat vele mensen denken. De dieren in de stallen kunnen de toxoplasmosebacterie bij zich dragen, dat zeer gevaarlijk is voor ongeboren kinderen (aldus in de buik van een zwangere vrouw). En daarbij is het verstandig dat een kind niet achter een paard gaat staan, want dan komt het oerinstinct van het paard naar boven. Roofdieren als leeuwen vielen vroeger in het wild ook van achteren aan. Grote kans dat een paard zodoende een trap naar achteren geeft als hij merkt dat er iets achter hem staat. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Hoe lief dieren ook zijn, laat ze nooit alleen met een kind.

Hygiëne

Naast planten en dieren zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden als jouw kind buiten speelt. Sigaretten zijn erg gevaarlijk voor kinderen: één sigaret kan al voldoende zijn om een kind te laten sterven. Maar ook honden- en kattenpoep kan erg gevaarlijk zijn. Honden- en kattenpoep kunnen larven van spoelwormen bevatten. Deze kunnen hele nare gevolgen met zich meebrengen, ze kunnen leiden tot allerlei allergieën doordat het immuunapparaat continu geprikkeld wordt en daarbij kunnen ze astma verergeren. In het ergste geval kunnen ze in de lever, de hersenen of in de oogzenuw terechtkomen. Het is al voldoende om een grassprietje in je mond te steken waar een drol op heeft gelegen. Merk je dus dat je kind wormen heeft? Ga dan per direct een wormenkuur halen bij de huisarts. Heb je een zandbak? Let dan goed op de regels die je moet volgen om "gezond" zand te houden.
Tenslotte zijn er ook tal van bacteriën en virussen die je buiten op kan lopen.

Buitentemperatuur

Bij buitenspelen moet je ook goed letten op de buitentemperatuur. In Nederland kan het in de winter aardig koud worden. Maar de meeste Nederlanders zijn daar wel aan gewend en kleden de kinderen er goed op. Het gevaar hierbij is alleen dat we snel (voornamelijk mensen van een andere afkomst) de kinderen te veel kleding aantrekken, waarbij het gevaar op hittestuwing ontstaat. Dit is voornamelijk ontzettend gevaarlijk voor baby’s, maar ook oudere kinderen kunnen oververhit raken. Hittestuwing kan tot een koortsstuip leiden of zelfs tot overlijden.

Tevens kan je in de zomer al gauw denken aan een zonnesteek of verbranding. Maar ook in de lente kan je snel verbranden, omdat je huid even niet meer gewend is aan de zon. Veel mensen smeren zich dan ook niet in, omdat de zonkracht niet zo hoog is als in de zomer. Bij kinderen kan je dit beter wel doen.

Ontvoering

Het is niet het eerste waar je aan denkt bij gevaren van buiten spelen, maar ook in Nederland komen ontvoeringen voor. Niet alleen door onbekenden van jou of je kind, het kunnen ook de eigen ouders zijn die hun kind naar het buitenland ontvoeren. Hou er rekening mee dat speeltuinen of speelplaatsen een makkelijk doelwit zijn.

Opstootjes

Kinderen kunnen onderling erg gemeen zijn tegen elkaar. Opstootjes kunnen lichamelijk veel schade aanrichten, maar zeker ook geestelijk.

Conclusie

Ondanks dat buitenspelen erg gezond is, kan het ook gevaarlijk zijn. Blijf altijd in de buurt en houd een oogje in het zeil.
© 2014 - 2024 Rvsmdk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het belang van buitenspelenHet belang van buitenspelenBuitenspelen is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Het helpt op een natuurlijke manier om op normaal ge…
Giftige planten en struiken in de tuinGiftige planten en struiken in de tuinOm ongelukken met giftige planten te voorkomen is het van belang om te weten welke planten er zoal in de tuin staan. Voo…
Waarom spelen voor kinderen belangrijk isWaarom spelen voor kinderen belangrijk isVrij spel voor kinderen, lekker buiten spelen en liefst zonder al te veel toezicht. Het lijkt soms iets uit vroegere tij…
Speelgoed, vroeger en nuSpeelgoed is niet alleen leuk om mee te spleen, maar vaak is het nog leerzaam ook. Zo leert een kind dat met blokken tor…

Een spreidbroekje is nodig voor een baby met heupdysplasieEen spreidbroekje is nodig voor een baby met heupdysplasieEen spreidbroekje voor een baby is meestal een noodzakelijk kwaad om de kop van het bot van de bovenbeentjes recht in de…
Spelenderwijs gebaren leren met je kindHet gebruiken van gebaren om te communiceren met je kind krijgt steeds meer bekendheid in Nederland. Door middel van de…
Bronnen en referenties
 • http://www.veiligheid.nl/cijfers/ongevallen--tijdens-buitenspelen
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_giftige_planten
 • http://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/5402-de-onstuitbare-opmars-van-de-zwarte-weduwe.html
 • http://www.natuurbericht.nl/?id=11313
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Adder
 • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/168-kinderen-vorig-jaar-door-ouder-ontvoerd-naar-buitenland
 • http://www.zorgwelzijn.nl/Jeugdzorg/Nieuws/2013/4/Meer-kinderen-door-ouders-of-familie-ontvoerd-1232207W/
Rvsmdk (5 artikelen)
Laatste update: 16-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.