10 tips voor een slimme baby

10 tips voor een slimme baby Ouders proberen tegenwoordig op allerlei manieren hun kind zo slim mogelijk te maken. Voor je kind wil je nu eenmaal het allerbeste. Er bestaan verschillende ideeën om de intelligentie van baby's al op jonge leeftijd te beïnvloeden, juist doordat de hersenen in de eerste twee levensjaren volop in ontwikkeling zijn. Hier volgen 10 tips om je baby zo slim mogelijk te maken. Maar let op, niet voor alle tips is er ook echt overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het ook echt werkt…

Slimme baby

De hersenen van een baby groeien in de eerste twee jaar het aller hardst. Na het eerste jaar is het volume van de hersenen zelfs verdubbeld. Dit maakt de eerste twee jaren van een baby extra belangrijk. Er bestaat ook een relatie tussen de aandacht die ouders aan hun baby besteden en de intelligentie van de kinderen op latere leeftijd. Aandacht besteden aan je baby is dus erg belangrijk en als dit op een goede manier gebeurt, zou je baby hier wel eens extra profijt van kunnen hebben.

1. Gebarentaal

Babygebaren zijn gebaren die worden gebruikt om met je baby te kunnen communiceren. Dit maakt communicatie met je kind mogelijk al voordat het kan praten. Na een half jaar is een baby zich al heel bewust van zijn omgeving. En baby kan zich nu ergens op concentreren zonder snel de aandacht te verliezen. Als een kind een speeltje krijgt waarvan de naam genoemd wordt, kan hij of zij dit al aan elkaar koppelen. Een kind krijgt de behoefte om te gaan communiceren. Met babygebaren kan je zonder worden te gebruiken al een gesprekje voeren met je kind.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebaren de taal- en spraakontwikkeling op jonge leeftijd bevordert en dat ze, als ze ouder zijn, een voorsprong hebben in het lezen, schrijven en spreken. Ook bleken gebarende kinderen gemiddeld een IQ van 114 te hebben, terwijl het IQ van de kinderen in de controlegroep gemiddeld 102 bedroeg.

2. Geduld met een broertje of zusje

Onderzoek heeft uitgewezen dat twee jaar tussen de geboortes van het eerste en het tweede kind de optimale tijd is voor het intellect van de baby. Dit effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat ouders in die twee jaar alle aandacht kunnen geven aan hun eerste kind. Als het tweede kind te snel volgt zullen de ouders de aandacht moeten verdelen tussen de twee kinderen, wat niet ten goede komt tot het intellect van het eerste kind. Omdat kinderen zich de eerste twee jaar zich het meest ontwikkelen, is aandacht tijdens deze periode het belangrijkste.

3. Borstvoeding

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die borstvoeding hebben gekregen opvallend beter scoren bij IQ-testen dan kinderen die flesvoeding hebben gekregen. Gemiddeld scoren borst gevoede kinderen 7,5 punten hoger op verbale intelligentie en lag hun IQ 5,9 punten hoger. Ook waren de kinderen die borstvoeding hadden gehad opvallend beter in lezen, schrijven en rekenen. Deskundigen weten niet waardoor het komt dat borstvoeding slimmer maakt. Er is nog geen ingrediënt in borstvoeding gevonden die dit effect als gevolg zouden hebben. Mogelijk is dat vrouwen die borstvoeding geven gemiddeld hoger opgeleid zijn dan vrouwen die geen borstvoeding geven en slimme mensen maken slimme baby's. Maar het zou ook kunnen dat het komt doordat moeders die borstvoeding geven meer aandacht schenken aan hun baby.

4. Geluiden

Het horen van speciale geluiden zou baby's slimmer maken. Zo bestaan er apparaten die een zwangere vrouw om haar middel kan doen zodat de foetus de ritmische geluiden hoort. Als de baby geboren is kan de moeder vaak een 'Koele-koele-koele' melodie herhalen, die ze met een net iets hogere toon in de stem dan normaal langzaam uitspreekt. Het effect op de baby is het grootst als er elke dag een half uurtje hiervoor wordt gereserveerd en dit op een rustige plek gedaan wordt. Daarnaast is het regelmatig afspelen van klassieke muziek een aanrader voor het stimuleren van een baby's brein.

5. Spelletjes

Het spel "Op weg naar groep 3" is een wetenschappelijk verantwoord spel, dat de ouder samen met het kind moet spelen. Door het spelen van dit spel verbeteren de vaardigheden van kinderen op het gebied van ruimtelijke oriëntatie, rekenen, het herkennen van vormen, kleuren en details en het verwerken van reeksen. Kinderen kunnen kiezen uit één van de 14 educatieve spellen om alleen of samen met anderen te leren. Een feit is dat het spel speciaal gericht is op ouders en dat de effecten wetenschappelijk onderbouwd zijn.

6. Het Mozart-effect

Uit onderzoek blijkt dat ratten sneller door een doolhof rennen en daarbij minder fouten te maken, als ze in de baarmoeder en tot zestig dagen na de geboorte blootgesteld worden aan muziek van Mozart. Ook is in het verleden onderzoek gedaan naar het Mozart effect bij baby's. Het bleek dat bij baby's en kinderen tot en met drie jaar er een versnelde hersenontwikkeling plaatsvond door ze regelmatig naar Mozart te laten luisteren. Tegenwoordig wordt het Mozart effect als een onwaarheid beschouwd, maar zouden er wel weer andere positieve effecten bereikt kunnen worden door het luisteren naar klassieke muziek. Hierbij geldt: baat het niet, dan schaad het niet.

7. Natuurlijke bevalling

Baby’s die via een natuurlijke weg geboren worden krijgen een hoger IQ dan baby’s die komen via de keizersnede. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat bij een natuurlijke bevalling de hersenen meer UCP2 aanmaken. UCP2 is een eiwit dat de ontwikkeling van intelligentie bevordert. Mogelijk speelt UCP2 een beslissende rol bij de ontwikkeling van hersenstructuren en daaraan verbonden gedragspatronen.

8. Vette vis

Omega 3 vetzuren, die onder andere in vette vis te vinden zijn, zijn zowel voor de zwangere vrouw als voor het ongeboren kind van groot belang. Door middel van het eten van vette vis kan het kind en de zwangere vrouw voorzien worden van deze belangrijke vetzuren. Dit effect kan ook bereikt woorden door het nemen van voedingssupplementen met visolie. Het geheim is namelijk dat in de omega 3 vetzuren uit vette vis en visolie een stofje zit, Docosahexaeenzuur (DHA). DHA heeft een positieve werking op het ontwikkelen van de hersenen en het zenuwstelsel.

9. Foliumzuur en ijzer

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat het slikken van voedingssupplementen met extra ijzer en foliumzuur voor de geboorte van het kind, leidt tot kinderen die slimmer zijn, een fijnere motoriek hebben en beter georganiseerd zijn. Het slikken van deze voedingssupplementen heeft ook een positieve invloed op het latere academische succes van de kinderen. IJzer is van belang voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel, een tekort kan de intellectuele en motorische ontwikkelingen schaden.

Het gebruik van foliumzuur voor de zwangerschap wordt al langer aangeraden, omdat het de kans vermindert op aandoeningen als een open ruggetje en hartafwijkingen.

10. Ochtendmisselijkheid

Hoewel je hier zelf weinig invloed op hebt, kan het last hebben van ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap een teken zijn van een slimme baby. Hoe meer de moeder van het kind last had gehad van de zwangerschap symptomen, hoe hoger haar kind scoorden tijdens een intelligentietest. De kinderen, die getest werden tussen de drie en zeven jaar, beschikten ook over betere verbale eigenschappen en waren beter in wiskunde. Volgens de onderzoekers hebben de hormonen die ochtendmisselijkheid veroorzaken, waarschijnlijk ook invloed op de hersenen van de baby. De hormonen die de placenta aanmaakt, zorgen ervoor dat je misselijk bent, maar waarschijnlijk zorgen die ook voor een betere omgeving voor de baby. Misselijkheid zou ook een teken kunnen zijn van een gezonde zwangerschap.
© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…
Borstvoeding of de fles?Borstvoeding of de fles?Als je bent bevallen dan kan je kiezen voor borst- of flesvoeding. Er zijn vrouwen die zweren bij borstvoeding, maar er…
Borstvoeding: De natuurlijkste startWat is er natuurlijker dan borstvoeding? Het is het gezondste wat een baby kan krijgen! Borstvoeding heeft vele voordele…
Leuke spelletjes om samen met je baby te doenLeuke spelletjes om samen met je baby te doenNiets is leuker dan tijd door te brengen met je baby, en spelletjes kunnen de band tussen ouder en kind versterken. Maar…

Klassieke kinderstoelen van StokkeKlassieke kinderstoelen van StokkeStokke is in 1972 op de markt gekomen met de hedendaags nog steeds populaire Tripp Trapp kinderstoel. Na ruim 40 jaar su…
Meegroei kinderstoelenVeel ouders worden veeleisender wat kinderstoelen betreft. Vroeger gebruikte je een kinderstoel nog uitsluitend om je dr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.skepsis.nl/babygebaren.html, bezocht op 25-09-2014
  • http://zwanger.blog.nl/onderzoek/2008/05/08/borstvoeding-maakt-baby-s-slimmer, bezocht op 27-09-2014
  • http://www.babygebaren.com/wat-is-babygebaren, bezocht op 27-09-2014
  • http://www.brabbels.com/2-jaar-tijd-tussen-de-geboortes-zorgt-voor-een-slimme-baby.html, bezocht op 25-09-2014
  • http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Superkinderen-1.htm, bezocht op 25-09-2014
  • http://zwanger.blog.nl/algemeen/2010/12/26/foliumzuur-en-ijzer-maken-baby-slimmer-onderzoek-amerika, bezocht op 25-09-2014
  • Telegraaf, http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/21057543/__Zwangerschapsmisselijkheid_duidt_op_slimme_baby__.html, bezocht op 28-09-2014
  • http://www.hetkanwel.net/2012/08/10/natuurlijke-bevalling-geeft-meer-kans-op-slimme-baby/, bezocht op 25-09-2014
  • https://www.oeiikgroei.nl/baby/mentale-sprongen-baby/slimme-baby-hersenen/
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 10-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.