Klassieke kinderstoelen van Stokke

Klassieke kinderstoelen van Stokke Stokke is in 1972 op de markt gekomen met de hedendaags nog steeds populaire Tripp Trapp kinderstoel. Na ruim 40 jaar succes komt Stokke met een alternatief, de Stokke Steps. De Stokke Steps, die volgens Stokke een andere doelgroep moet aanspreken, bevat de meeste kenmerken van de Tripp Trapp kinderstoel. Het verschil zit hem echter in het design en de extra accessoires.
Stokke Tripp Trapp / Bron: Yosshi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Stokke Tripp Trapp / Bron: Yosshi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Stokke Tripp Trapp

De Tripp Trapp kinderstoel was het eerste succesvolle product van Stokke.

De opbouw

De houten stoel bestaat uit twee opstaande delen, die de vorm hebben van een omgekeerde 7. Tussen de opstaande delen, die meerdere gleuven bevatten, kunnen een zitting en een voetenplankje worden geklemd. Hierdoor is het mogelijk de hoogte en diepte van de zitting en voetenplank aan te passen.

Het ontwerp

De naam Tripp Trapp is bedacht door de ontwerper en voortgekomen uit inspiratie uit kinderboeken. De stoel was een complete vernieuwing van het begrip kinderstoel in de jaren zeventig. Al sinds de tijd van de Egyptenaren was een kinderstoel een hoge stoel met afmetingen afgestemd op kinderen. Stokke heeft dit ontwerp omgegooid door een stoel te ontwerpen die meegroeit met het kind. Doordat de stoel zich aanpast aan de afmetingen van het kind zou deze volgens Stokke ergonomischer moeten zijn.

Duurzaamheid

Een uitgangspunt in het ontwerp was duurzaamheid. De stoel hoeft niet weggedaan te worden als het kind eruit is gegroeid, hij gaat namelijk generaties lang mee. Ook het beukenhouten ontwerp draagt mee aan de duurzaamheid. Naast de orginele houtkleur zijn de Tripp Trapp stoelen tegenwoordig in vele kleuren verkrijgbaar. Inmiddels zijn er wereldwijd al meer dan 7 miljoen Tripp Trapp kinderstoelen verkocht.

Accesoires

In de loop van de jaren heeft Stokke de Tripp Trapp uitgebreid met enkele accessoires. De accessoires zijn bedoeld om het comfort van het kind en / of het gebruiksgemak te vergroten. Door de toenemende concurrentie en de vele kopieën van de Tripp Trapp die er door de concurrenten zijn, gemaakt is Stokke genoodzaakt om te blijven innoveren. Dit hebben ze onder andere gedaan door onderstaande accessoires voor de Tripp Trapp op de markt te brengen.

Babyset en kussenset

Een van de eerste accessoire was de Baby set. Met behulp van de baby set kun je een kind veilig vast zetten in de Tripp Trapp. De baby set is er in verschillende varianten geweest. De huidige variant bestaat uit een kunststof verhoogde rugleuning met kunststof beugels en geleiders. De baby set is vanaf 6 maanden te gebruiken. Ook heeft Stokke een los verkrijgbare kussenset op de markt gebracht. De kussenset is bedoeld om de stoel comfortabeler te maken. Deze is beschikbaar in verschillende kleuren en kan zowel met als zonder baby set gebruikt worden.

Tafeltje

In 2008, 36 jaar na de introductie, brengt Stokke door toenemende vraag uit de markt een tafeltje op de markt. Hoewel de stoel is ontworpen zodat het kind mee aan de eettafel kan eten, is Stokke, mede door de toenemende vraag en de concurrentiedruk, toch over stag gegaan. Het tafeltje kan op de stoel worden bevestigd, wat het mogelijk maakt de stoel met of zonder tafeltje te gebruiken.

Newbornset

Tenslotte kwam Stokke in 2010 met een newbornset, speciaal voor baby’s tussen de 0 en 6 maanden. De newbornset is een stoeltje dat op de Tripp Trapp modellen vanaf 2003 bevestigd kan worden, en waar de baby in een liggende houding kan zitten. Voor deze newbornset zijn ook talloze varianten hoezen op de markt. Dit maakt het mogelijk om de stoel aan te passen aan je interieur en de baby. Omdat de baby in deze stoel in een gebogen houding ligt, is het aan te raden deze maximaal 2 uur per dag te gebruiken.

Stokke Steps

De Stokke Steps is in 2014 op de markt gezet als een alternatief voor de Tripp Trapp. De Steps is een kinderstoel op vier houten poten met een ronde kunststof rugleuning en kunststof zit en voeten plankje. Het design neigt meer naar de klassieke modellen van de kinderstoel. De Steps is volgens Stokke ontwikkeld voor een andere doelgroep en zal dus niet de al jaren oude populaire Tripp Trapp vervangen. Net als de Tripp Trapp groeit de Steps mee met je kind. De accessoires die Stokke in de loop van de jaren bedacht heeft voor zijn Tripp Trapp ontwerp, zijn ook verwerkt in de Steps variant, alleen zijn er aan de accessoires verbeteringen aangebracht.

Accessoires

De Steps heeft bij de introductie van de kinderstoel ook een aantal losse accessoires geïntroduceerd. De accessoires voor de Steps zijn veelal een verbeterd ontwerp op de accessoires van de al tientallen jaren oude Tripp Trapp.

Babyset, tafeltje en kussenset

Stokke heeft bij de Steps gekozen voor een verstelbare babyset. De rugleuning is in hoogte en diepte verstelbaar waardoor het kindje een optimale steun krijgt. Ook is het mogelijk je kindje vast te zetten met behulp van tuigjes.
Daarnaast heeft Stokke bij dit ontwerp wel voor een tafeltje gekozen. Het tafeltje is alleen te bevestigen aan de babyset. Kinderen die de babyset niet meer gebruiken, kunnen gewoon mee aan de tafel eten. Speciaal voor deze babyset is ook een kussenset verkrijgbaar.

Wipstoel

Tegelijk met de introductie van de Steps heeft Stokke een wipstoel geïntroduceerd, met het idee dat de wipstoel ook op de Steps bevestigd kan worden. In de wipstoel kunnen baby’s vanaf de geboorte mee aan tafel zitten. Daarnaast is de wipstoel ook los op de grond te gebruiken en kan de baby zelfstandig in de wipstoel wippen. Bij het ontwerp van deze wipstoel is er meer rekening gehouden met een ergonomische houding voor de baby. De wipstoel kan in verschillende standen worden gezet, plat of wat meer in een zitpositie. Daarbij heeft de wipstoel een newborn insert die zorgt voor een goede steun voor de rug van de baby.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stokke – design meubels uit NoorwegenStokke – design meubels uit NoorwegenStokke is een familiebedrijf uit Noorwegen dat zich heeft toegelegd op meubels voor kinderen. De slagzin van het bedrijf…
Kinderstoelen van BloomBloom heeft met de Fresco-kinderstoel een sterke plek veroverd tussen de degelijke, traditionele kinderstoelen zoals de…
The Sound Of Music: fictie of waargebeurd?The Sound Of Music: fictie of waargebeurd?Bijna iedereen heeft wel eens de musical of de wereldberoemde verfilming van The Sound of Music gezien. The Sound of Mus…

Zo voorkom je een jetlag bij baby'sZo voorkom je een jetlag bij baby'sMet je baby naar een andere tijdzone vliegen kan nogal wat slaapproblemen opleveren. Zeker als er een groot tijdverschil…
10 tips voor een slimme baby10 tips voor een slimme babyOuders proberen tegenwoordig op allerlei manieren hun kind zo slim mogelijk te maken. Voor je kind wil je nu eenmaal het…
Bronnen en referenties
  • Bright, http://www.bright.nl/eerste-indruk-video-stokke-steps-de-slimste-kinderstoel, bezocht op 30-09-2014
  • Rekels, http://www.rekels.nl/leesvoer/de-tripp-trapp-het-succes-van-een-kinderstoel_44.html, bezocht op 30-09-2014
  • Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Tripp_Trapp, bezocht op 30-09-2014
  • Afbeelding bron 1: Yosshi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 08-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.