Zo voorkom je een jetlag bij baby's

Zo voorkom je een jetlag bij baby's Met je baby naar een andere tijdzone vliegen kan nogal wat slaapproblemen opleveren. Zeker als er een groot tijdverschil is tussen de vertrekplaats en de plaats van bestemming. Een baby weet immers het verschil nog niet tussen dag en nacht, en zal 's nachts willen spelen in plaats van slapen. Je baby heeft een jetlag... Gelukkig zijn er tips om een jetlag en de daarmee gemoeide slaapproblemen bij baby's te voorkomen.

Jetlag

Een jetlag kan ontstaan als je naar een andere tijdzone vliegt. Je kunt dan bijvoorbeeld midden in de nacht wakker zijn. Ook baby's hebben hier last van. Het kan heel vervelend zijn als je op vakantie bent en je kunt 's nachts niet slapen omdat je baby wakker is. Vaak is de vliegreis al slopend genoeg en kun je je slaap goed gebruiken. Een jetlag is niet te voorkomen. Het verschil tussen een jetlag bij volwassen en een jetlag bij baby's is echter dat een volwassenen probeert zijn ritme aan te passen, terwijl een baby geen benul heeft dat hij nu op "andere" tijden moet slapen.

Gevolgen slaapproblemen

Door de slaapproblemen kan je baby ook last krijgen van andere problemen. Voorbeelden zijn misselijkheid, hoofdpijn, verminderde concentratie, een slap gevoel en veranderingen in de stoelgang. Het is dus van belang dat jij als ouder je baby goed begeleidt bij het reizen naar een andere tijdzone.

Zorg dat je in de middag aankomt

Als je de keuze hebt, zorg dan dat je vlucht net na de middag aankomt. Meestal ben je zelf moe na een lange vlucht. Als je na de middag aankomt, kun je nog de hele middag gebruiken om naar je vakantieadres te reizen en je koffers uit te pakken. Daarna kun je na een lichte avondmaaltijd lekker vroeg naar bed. Voor je baby is het net zo ideaal. Deze heeft waarschijnlijk door het monotone geluid van het vliegtuig lekker geslapen. Dit geluid lijkt, net als het geluid van een auto, op stromend bloed door de aderen wat je baby hoorde in de baarmoeder. Je baby komt dus uitgerust aan en zal de hele middag wakker blijven. 's avonds kan je baby dan lekker samen met jullie naar bed.

Voorbeelden

Een en ander hangt wel van je vliegschema af. Als je bijvoorbeeld naar een bestemming in Azië vliegt, en de vluchttijd bedraagt 13 uur met een tijdsverschil van 7 uur later, dan zal je vlucht om 17.00 uur moeten vertrekken om om 13.00 uur op de plaats van bestemming te zijn. In dit geval doe je er goed aan om je baby gelijk te laten slapen, het is immers op de plaats van bestemming al 17.00 + 7 = 0.00 uur. Zoals eerder gezegd is de kans groot dat je baby door het geluid kort na het opstijgen in slaap zal vallen. Door je baby nu goed door te laten slapen zit hij al in het goede ritme.

Een ander voorbeeld is een bestemming in zuid Amerika. De vlucht duurt 12 uur en het tijdsverschil is 6 uur vroeger. Een ideale vertrektijd is dan 7.00 uur in de ochtend. Het nadeel voor jezelf van zo'n vroege vlucht is dat je 's nachts weinig slaap krijgt. In dit geval doe je er verstandig aan om in een hotel op het vliegveld te overnachten. Omdat je kindje vroeg op moet zal hij in dit geval ook zeker nog verder slapen als het vliegtuig opstijgt. Probeer ook nu je kindje zo lang mogelijk door te laten slapen om hem al gelijk in het nieuwe ritme te krijgen. Natuurlijk zijn er nog vele andere voorbeelden te noemen, maar in het algemeen geldt dat een aankomst tijd net na de middag de voorkeur heeft.

Frisse lucht en zon

Door na aankomst een stuk te gaan wandelen in de zon, ziet je baby dat het dag is en geen nacht. Door zonlicht maakt het lichaam vitamine D aan, waardoor je je fitter voelt. Ook zal het zonlicht je baby helpen om sneller om te schakelen naar het nieuwe tijdsschema. Je hersenen registreren dat er zonlicht is en automatisch begrijpt het lichaam dat je wakker moet blijven. Het is natuurlijk niet goed om je baby lang in de zon te leggen in verband met zijn tere babyhuidje dat snel kan verbranden. Gebruik bijvoorbeeld een hoes met UV-filter of leg je baby onder een parasol. Zo krijg je zoveel mogelijk van de goede effecten van de zon mee zonder dat je baby verbrand.

Laat je baby niet te lang slapen

Als je baby toch overdag wil gaan slapen zorg dan dat dit niet te lang is. Als de baby overdag veel zal slapen, zal hij 's nachts namelijk wakker zijn. Overdag wakker houden is ook geen goed plan. Je baby zal hier alleen maar jengelig van worden en een minder goed uitgerust kind zal alleen maar meer moeite hebben om in het nieuwe ritme te komen. Kies dus voor een tussenweg en laat je baby een paar uurtjes slapen, maar maak hem op tijd wakker. Voed je kind overdag ook vaak. Door het tijdsverschil kan je baby extra behoefte hebben aan melk, ook 's nachts. Door overdag extra melk te geven kun je voorkomen dat je baby 's nachts de hele tijd wil drinken.
© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je een jetlag?Hoe voorkom je een jetlag?Het mooie van reizen per vliegtuig is de snelle verplaatsing en de beperkte reistijd. Het heeft echter ook een nadeel. E…
Tips om een jetlag te voorkomenTips om een jetlag te voorkomenHoe voorkom je een jetlag? Als je op vakantie gaat naar een land in een andere tijdzone, kun je last krijgen van een jet…
Jetlag: verstoring van het bioritmeJetlag: verstoring van het bioritmeOns biologisch ritme word bepaald door onze biologische klok. Wie met een vliegtuig reist en een tijdzone passeert, krij…
Het voorkomen van een jetlagEen jetlag kan zomaar de eerste dagen van je vakantie verpesten, of een vergadering onderbreken. Je kan zelfs behoorlijk…

Kleinkind speelt ouders vaak listig tegen opa en oma uitmijn kijk opKleinkind speelt ouders vaak listig tegen opa en oma uitHet is een overbekend probleem dat wanneer oma en opa op de kleintjes passen, het dikwijls de hele dag goed is gegaan, t…
Populaire IKEA kinderstoelenPopulaire IKEA kinderstoelenIKEA is een van de grootste warenhuizen ter wereld. Hij staat bekend op de betaalbare meubels. Zo zijn ook de kinderstoe…
Bronnen en referenties
  • http://flashpackerfamily.com/ten-tips-for-tackling-jet-lag-in-children/, bezocht op 7-10-2014
  • http://jetlag.10-tips.nl/zoek-zon-op.html, bezocht op 7-10-2014
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 12-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.