Wat is fijne motoriek en oefeningen om deze te verbeteren

Wat is fijne motoriek en oefeningen om deze te verbeteren Fijne motoriek zijn de vaardigheden die we met onze handen uitvoeren om voorwerpen of objecten vast te nemen en deze te manipuleren. Het zijn de kleine bewegingen met de handen of vingers. De meeste vaardigheden worden in de kindertijd spontaan aangeleerd. Een kind kan ze ontwikkelen door te bouwen, knutselen, spelen, … Naargelang een kind meer met zijn handen werkt gaan ze hun handvaardigheden verder ontwikkelen. Om de fijne motoriek aan te spreken zijn aandacht en concentratie nodig. Zo heb je bijvoorbeeld de fijne motoriek nodig om je veters te strikken.

Fijne motoriek echt nodig?

Heb je de fijne motoriek eigenlijk veel nodig? Pas je deze vaak toe?
Het antwoord op deze vragen is: ja! Je fijne motoriek gebruik je dagelijks bij allerlei handelingen, denk maar aan aan- en uitkleden, dingen opnemen, schrijven, eten snijden, veters strikken, … Bij kinderen is de fijne motoriek is belangrijk bij het ontwikkelen van een voorkeurshand, oog- handcoördinatie, schrijven, … De vaardigheden die samenhangen met fijne motoriek zorgen ervoor dat we allemaal zelfstandig leren worden. Ook zijn er veel beroepen waar de fijne motoriek van groot belang is, denk maar aan een tandarts, chirurg, timmerman, …

Fijnmotorische mijlpalen tot twee jaar

In de volgende tabel zijn de sleutelleeftijden in de fijnmotorische ontwikkeling van het kind tot twee jaar beschreven volgens Gesell.
PeriodeMijlpaal van het kind
Na vier wekenHet kind reageert op geluiden
Na zestien wekenHet kind kan zijn handen regelmatig sluiten
Na achtentwintig wekenHet kind kan voorwerpen vastnemen met de palmaire greep
Na Veertig wekenHet kind kan voorwerpen loslaten zonder controle
Na tweeënvijftig wekenHet kind kan voorwerpen opnemen met de pincetgreep
Na anderhalf jaarHet kind kan iets bouwen met enkele blokken
Na twee jaarHet kind kan een toren bouwen met meerdere blokken
Na drie jaarHet kind kan knippen op papier, een balpen met de driepuntsgreep vasthouden
Na vier jaarHet kind kan gericht kleuren, zijn naam schrijven, …
Na vijf jaarHet kind kan patronen zoals een driehoek, rechthoek, … tekenen; hij kan letters kopiëren

Oefeningen fijne motoriek

Er bestaan ontelbare oefeningen om de fijne motoriek te stimuleren of te trainen. Hieronder staan een aantal oefeningen die in de praktijk eenvoudig toe te passen zijn:

Prikken met een prikpen

Geef het kind een eenvoudige tekening of getekende figuur en laat hem deze zo goed mogelijk met een prikpen uitprikken op de getekende lijnen.

Schrijven

Alle oefeningen/taken die verbonden zijn met het schrijven vallen onder de fijne motoriek. Geef het kind een aantal letters die het moet kopiëren op een blad. Indien dit te moeilijk is kan je het kind ook al oefeningen geven die betrekking hebben op het schrijven. Bijvoorbeeld cirkels maken, een letter 'acht' laten tekenen op zijn zij (∞). Vanuit deze beweging vertrekken er enorm veel schrijfletters. Zo heb je bijvoorbeeld de letters: a, c, e, g, o, q en s die dezelfde beweging in hun letter hebben als voorgaand symbool.

Doolhof volgen

Een doolhof volgen met je pen of potlood is een goede voorbereidende oefening op het schrijven.

Borduren op papier/ een doek

geef het kind een naald, draad en tekening op een blad papier. Help hem/haar om de draad door de naald te steken en hier een knoop in te leggen. Vervolgens kan je hem eerst nog met een prikpen gaten laten prikken op de lijnen van de tekening. Eenmaal dit gedaan is kan hij met zijn naald en draad door de gaten gaan, waardoor hij een mooie tint kan geven aan de tekening.

Strijkparels op een mal steken of aan een koord rijgen

Het vastnemen van deze strijkparels vraagt een goede tweepuntsgreep van het kind, deze is nodig om kleine voorwerpen op te rapen. Bijkomend komt hier een goede oog-handcoördinatie kijken.

Vriendschapsband maken

Het maken van een vriendschapsband vraagt de beheersing van de fijne motoriek om de draden te manipuleren, maar ook een bepaalde concentratie van het kind. Hij moet steeds zijn aandacht erbij houden om de juiste volgorde te respecteren.

Koken (schillen en versnijden)

Laat het kind meekoken in de keuken. Het fijnsnijden van een wortel, paprika, … gebeurt allemaal met de fijne motoriek. Door samen met het kind te werken aan een lekkere maaltijd kan je hem op een speelse manier ook verder trainen in zijn ontwikkeling van de fijne motoriek.

Knippen

Alle vormen van knippen op papier vraagt een goede handbeheersing van het kind. Durf steeds meer van hem te vragen als je hem laat knippen. Eerst met brede lijnen waar hij binnen moet knippen, naargelang hij het beter beheerst kan je de lijnen dunner maken. Het makkelijkste voor het kind is om te beginnen met rechte lijnen, daarna kan je overgaan naar gebogen lijnen of zelfs figuren die hij moet uitknippen.

Knutselen

De oefeningen voor fijne motoriek moeten ook niet altijd ervaren worden als een echte oefening voor het kind. Zet je samen met hem aan tafel en begin te knutselen. Het plooien van bijvoorbeeld origami is een leuke en leerzame bezigheid voor het kind.

Domino's bouwen

Werk samen met het kind aan de beheersing van zijn motoriek. Haal een doos met dominostenen uit de kast en bouw samen met hem een parcours. Het plaatsen van iedere steen is voor hem een uitdaging, deze moet elke keer nauwkeurig neergezet worden langs de vorige steen.

Knopen openen

Geef het kind een aantal verschillende hemden en laat hem daarop de knopen openen en sluiten, hierbij heeft hij de motoriek van zijn vingers nodig.

Spelletjes

In veel spelletjes zitten ook oefeningen voor de fijne motoriek verborgen. Wees er bewust van dat insteekmozaïeken, mini-steck, play-doh, … één voor één oefeningen zijn waarin het kind uitgedaagd wordt om op spelenderwijs zichzelf uit te dagen in zijn ontwikkeling.

Met een pincet voorwerpen vastnemen

Een zeer uitdagende activiteit voor het kind is het vastnemen van voorwerpen met een pincet. Je kan hem eenvoudig laten beginnen, maar door andere materialen te gebruiken kan je het niveau steeds hoger leggen. Begin met het opnemen van papieren snippers, om te eindigen bij het opnemen van strijkparels met een pincet.

Veters binden

Het binden van schoenveters is een activiteit waarbij er een goede beheersing van de fijne motoriek gevraagd wordt.
© 2014 - 2025 Maikske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handschriftontwikkeling op de basisschoolHandschriftontwikkeling op de basisschoolHet handschrift van veel kinderen wordt steeds slechter. Vroeger werd nog veel aandacht besteed aan het schrijfonderwijs…
Leren schrijven op de basisschoolLeren schrijven op de basisschoolAlhoewel kinderen steeds meer digitaal werken, zullen kinderen toch moeten leren schrijven. Ondanks alles is het toch ha…
Verschil tussen grove en fijne motoriekVerschil tussen grove en fijne motoriekDe motoriek ontwikkelt zich al op jonge leeftijd in snel tempo. Hierbij maken we onderscheid tussen de grove en de fijne…

Oorzaak van kindermishandelingOorzaak van kindermishandelingKindermishandeling is iets dat al eeuwenlang voorkomt, maar pas de laatste tijd erg in opspraak is. Dit komt enerzijds d…
Preventie helpt kinderongevallen voorkomenPreventie helpt kinderongevallen voorkomenDe veiligheid van je kind is een groot aandachtspunt bij de opvoeding. Er loert immers gevaar om iedere hoek. Je zou ech…
Bronnen en referenties
  • http://www.fijne-motoriek.nl/
  • http://www.kindengezin.be/brochures-en-rapporten/filmpjes/ontwikkeling/fijne-motoriek/
  • Het boek: Ontwikkelingsonderzoek in de jeugdgezondheidszorg
Maikske (18 artikelen)
Laatste update: 23-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.