Preventie helpt kinderongevallen voorkomen

Preventie helpt kinderongevallen voorkomen De veiligheid van je kind is een groot aandachtspunt bij de opvoeding. Er loert immers gevaar om iedere hoek. Je zou echt niet willen dat je kind iets overkomt door een brandwonde op te lopen door een slecht werkend elektrisch toestel, of dat je kind een vergiftiging oploopt door een medicijn dat je kind per toeval binnen slikte. Kinderongevallen voorkomen vereist een weloverwogen aanpak. Het is immers vastgesteld dat het vooral jonge kinderen zijn die het slachtoffer worden van onveilige situaties in huis. Uiteraard kan je niet 100% zeker zijn dat er niets gebeurt, maar door heel wat preventieve maatregelen kunnen heel wat banale ongevallen voorkomen worden.

Let op voor brandwonden via elektrische apparatuur of de zon

Er zijn heel wat gevaren voor een kind in huis. Voorbeelden hiervan zijn een strijkijzer, een heet koffieapparaat, de kachel, de friteuse enzovoort. Tracht deze steeds zo ver mogelijk weg te zetten van je kind. Neem je kind in ieder geval altijd mee en laat het nooit achter bij een gevaarlijk toestel. Je kan ook overwegen om een beveiliging op je stopcontact te plaatsen. Bij eventuele brandwonden is het heel belangrijk dat je gedurende 5 minuten lauw water over de wonde laat stromen. Hierna dien je altijd naar de huisdokter te gaan. De dokter kan dan vaststellen of verder onderzoek nodig is.

Wees ook steeds alert voor brandwonden door een fel schijnende zon. De huid van je kind is immers veel gevoeliger voor brandwonden dan die van volwassenen. Ga alvast niet in de zon op de warmste uren van de dag en smeer altijd in met zonnecrème (factor 50). Is je kind toch verbrand door de zon, dan kan je dit behandelen door een koud kompres op de wonde te leggen. Laat je kind de volgende dagen niet meer in de zon en laat het veel water drinken zodat de huid niet uitdroogt. Bij hevige zonneschijn kan je kind ook een zonnesteek oplopen. De symptomen bij een zonnesteek zijn hoofdpijn, verwarring en koorts. Bij koorts kan je je kind een badje geven van ongeveer 35°C, waardoor de koorts zou moeten afnemen. Verdwijnen de klachten niet, dan dien je zeker en vast langs te gaan bij de dokter.

Vermijd valpartijen in huis

Nu je kindje zich begint recht te trekken aan de meubels en zelf begint te stappen, dien je extra waakzaam te zijn. Een ongeval is immers heel snel gebeurd. Denk maar aan een kindje dat met het hoofd tegen de rand van de eettafel aanbotst, of een vaas van tafel trekt. 100% preventief kan je echter niet handelen want het gevaar schuilt steeds in een klein hoekje. Neem alvast risicovolle voorwerpen een tijdje weg. Is je kindje nu toch heel erg gevallen of heeft het iets op het hoofdje gekregen, dan ga je best toch even langs bij de dokter om een hersenschudding uit te sluiten. De dokter zal je ook kunnen vertellen waar je moet op letten in de komende uren en dagen om er zeker van te zijn dat er niets ergs aan de hand is.

Verstikking door kleinigheden in huis

Kindjes hebben de neiging om alles in hun mondje te steken. Een goede raad is alvast om je kindjes nooit kleine deeltjes speelgoed te geven. Wees ook steeds extra voorzichtig met kleine objecten zoals ringen, oorbellen, parels of knikkers. Het is immers snel gebeurd, dat je kindje door deze objecten in te slikken, zou kunnen stikken. Ook bij voedingsmiddelen moet je voorzichtig zijn. Harde nootjes kan je kind niet bijten, waardoor het als het ware verplicht is om dit volledig in te slikken. Het gevaar bestaat erin dat de luchtwegen geblokkeerd kunnen geraken. Waarschuw in ieder geval de hulpdiensten als je symptomen merkt van verstikking. Een tijdje zonder adem kan onmiddellijk of op termijn desastreuze gevolgen hebben voor je kind.

Vergiftiging als gevolg van medicijnen, schoonmaakproducten

Wees alert en laat geen medicijnen van jou op de grond liggen. Laat ook geen bijtende producten in je woning staan. Ook hier hebben kindjes de neiging om van alles eens te proeven en in hun mondje te steken. Kijk er ook op toe dat je kind nooit een verkeerde dosis medicijnen inneemt. Gevaarlijke producten voor in de tuin zet je best heel goed aan de kant. Het is alvast onverstandig om je kind na eventuele vergiftiging water te laten drinken. Hierdoor kan het gif verdunnen waardoor het veel sneller in het lichaam zal worden opgenomen. Ook braken is nefast omdat het gif dan opnieuw de hele weg naar boven in je lichaam moet afleggen. Veel mensen denken ook dat melk drinken een goede oplossing is, maar niets is minder waar. Het enige dat je moet doen is zo snel mogelijk contact opnemen met het lokaal Antigifcentrum. Zij kunnen je bijstaan op ieder moment. Beschrijf heel goed wat er is gebeurd en wat je kindje (als je het weet) heeft ingenomen. Zij zullen je advies geven over wat je moet doen. Volg dit advies dan ook heel nauwgezet op.

Kinderongevallen voorkomen: algemene tip

Opgroeiende kinderen zijn heel nieuwsgierig en kunnen mogelijke gevaren niet goed inschatten. Alles wat ze nieuw ontdekken, vinden ze fantastisch leuk. Het is dus aan de ouders om genoeg preventiemaatregelen te nemen om het risico op een ongeval in te dijken. Het risico volledig uitsluiten kan je nooit, maar je hoeft je achteraf dan ook geen verwijten te maken dat je niet 100% preventief hebt gehandeld.

Lees verder

© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ongevallen thuis bij kinderen van 0-5 jaarOngevallen thuis bij kinderen van 0-5 jaarBij kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje. De meeste ongevallen met kinderen gebeuren thuis, we noemen dit prive…
Huis veilig maken voor je kindHuis veilig maken voor je kindKleine kinderen in huis gaan graag op onderzoek uit en kunnen gevaren nog niet inschatten. Jaarlijks gebeuren er dan ook…
Brandwonden bij kinderen voorkomenEen ongeluk zit in een klein hoekje, wordt er dikwijls gezegd. Voor u het weet heeft uw kind een glas thee omgestoten, d…
CO vergiftiging voorkomen en herkennenCO vergiftiging (of koolstofmonoxide vergiftiging) maakt elk jaar tientallen doden. Dit valt te wijten aan het 'stille'…

Wat is fijne motoriek en oefeningen om deze te verbeterenWat is fijne motoriek en oefeningen om deze te verbeterenFijne motoriek zijn de vaardigheden die we met onze handen uitvoeren om voorwerpen of objecten vast te nemen en deze te…
Ontwikkelingsdomeinen zeven- en acht jarigenKinderen ontwikkelen zich voortdurend in een groot aantal ontwikkelingspunten. Het is voornamelijk bij kinderen dat je d…
Bronnen en referenties
  • Kind en Gezin, http://www.kindengezin.be/veiligheid/huis-en-tuin/veilige-woning/, 2 november 2014
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6831, 2 november 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.