Functie en gebruik warmteknuffels

Functie en gebruik warmteknuffels Warmteknuffels of magnetronknuffels zijn knuffels die je kan verwarmen in de magnetron of microgolfoven. Deze knuffels zijn een leuk alternatief voor de warmwaterkruik of de kersenpittenkussen. Ze zijn ideaal voor kinderen maar ook volwassenen kunnen er genot van hebben. De knuffel biedt warmte, ontspanning, rust en/of troost tijdens koude winterdagen maar ze kunnen eveneens afkoeling bieden op warme zomerdagen. Een warmteknuffel kan ook een ideaal en origineel geboorte- of verjaardagscadeautje zijn voor een kindje.

Functie van warmteknuffels

De knuffel zal voor het kind aantrekkelijk ogen en zal aangezien worden als een pluche speelgoed maar kan daarnaast nog een tweevoudige functie krijgen, namelijk een warmtefunctie en een afkoelingsfunctie.
In de winter kan de knuffel in de magnetron verwarmd worden en naar bed meegenomen worden. Door de warmte en de geur zal het kind rustig en ontspannen in slaap vallen. De warmte is ook ideaal bij buikkrampjes of buikpijn aangezien de warmte ontspannend werkt. Bij gespannen nek- en schouders kunnen sommige modellen van knuffels eveneens gemakkelijk rond de nek geplaatst worden en verlichting van de klachten geven. Dit kan handig zijn bij zowel kinderen als volwassenen.
In de zomer kan de knuffel in het vriesvak geplaatst worden waarna hij fris zal aanvoelen en voor afkoeling kan zorgen. In geval van kneuzing kan de knuffel ook als koude kompres of ice-pack fungeren. Wanneer het kind koorts heeft, is de frisse knuffel ook een handig middel om de koorts te doen dalen indien het kind de knuffel dicht bij zich vast houdt.

De vulling

Het vulsel dat gebruikt wordt is 100% natuurlijk. De meeste vulsels bestaan uit lavendelbloemen, een kruidenmix en gierst of tarwe. Lavendel heeft de eigenschap om rustgevend te werken op zowel lichaam en geest. Het vulsel dient niet gereinigd te worden. Door de eigenschappen van de microgolven in de magnetron zal de inhoud altijd schimmel- en kiemvrij blijven.

Een uitgebreid assortiment knuffels

Er bestaan warmteknuffels van verschillende merken en ze zijn gemakkelijk te bestellen op internet. De knuffels bestaan in diverse modellen, verschillende vormen en kleuren. Er bestaan ook verschillen in grootte. Daarnaast bestaan er ook warmteknuffels speciaal ontworpen voor baby's. Deze knuffels hebben een uitneembare vulling zodat de knuffel gemakkelijk kan gewassen worden indien nodig. Ze bestaan meestal uit zachte kleuren en extra zachte materialen ideaal voor baby's.

Warmteknuffels met uitneembare vulling

Deze knuffels kunnen gewassen worden in de wasmachine op 30° na het uitnemen van de vulling.

Warmteknuffels zonder uitneembare vulling

Deze knuffels mogen niet nat worden maar mogen wel gereinigd worden met een warme vochtige doek. De prijs van deze knuffels ligt lager dan deze met uitneembare vulling.

Het is belangrijk dat de knuffels volledig droog zijn voordat ze weer in de magnetron worden verwarmd.

Gebruikstips

Opwarmen

De knuffel is gemaakt van speciaal warmtebestendig materiaal en mag maximaal twee minuten verwarmd worden in een magnetron of microgolfoven van 800 Watt. Zorg ervoor dat de magnetron altijd schoon is voor dat je de knuffel erin legt. Etensresten of vuil kan aan de knuffel gaan plakken en zorgen voor brandplekken. Indien je niet over een microgolfoven beschikt, mag de knuffel ook verwarmd worden op een radiator bij centrale verwarming of tien minuten maximum in een oven bij een temperatuur van 100 graden. Na opwarming zal de knuffel ongeveer zestig tot negentig minuten warmte afgeven. Als je ze in bed mee neemt onder de dekens kunnen ze nog langer warmte afgeven.

Afkoelen

Om de knuffel te laten afkoelen, kan je ze minimaal drie uur in de vriezer leggen. Het is aanbevolen om de knuffel eerst in een diepvrieszak te steken om ze droog te houden.

Geur

De aanwezige en oorspronkelijke geur blijft redelijk lang aanwezig maar kan na verloop van tijd minder worden of verdwijnen. Om de geur opnieuw te krijgen of te variëren, kan je de knuffel zoals aanbevolen eerst opwarmen en daarna met enkele druppels etherische olie besprenkelen. Voordat je de knuffel opnieuw verwarmt moet de knuffel volledig droog zijn.

Veiligheidstips

  • Verzeker je ervan dat de knuffels goedgekeurd zijn op basis van de Europese CE norm en de EN71 1/2/3/9 normen voor speelgoed.
  • Controleer op gaatjes in de vulling of in de knuffel voordat je deze aan het kind geeft.
  • Plaats een pas opgewarmde knuffel nooit in direct contact met de huid van een baby of kind die nog niet kan aangeven dat de knuffel te warm is.
© 2015 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pillow Pets: knuffel en kussen inéén!Pillow Pets: knuffel en kussen inéén!Jack, de aap van Telekids, heeft er zijn kast mee vol staan: Pillow Pets. Deze knuffel en kussen in één is erg geliefd o…
Knuffels haken, breien en naaien voor de Toy SocietyKnuffels haken, breien en naaien voor de Toy SocietyHandwerken is weer helemaal hip! Schaamden velen zich enkele jaren geleden, wanneer zij moesten lopen in zelfgemaakte kl…
Praline: ontstaan, merken, vullingen, ontwerp en de truffelPraline: ontstaan, merken, vullingen, ontwerp en de truffelDe praline is 'een zoetigheid met daarrond een chocoladelaagje'. Dit chocoladelaagje omhult mooi de vulling die daaronde…
Tandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenTandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenVeel mensen hebben er een hekel aan om naar de tandarts te gaan. Na een behandeling hebben sommige mensen weken lang las…

Peuters en kleuters: op het potje gaanPeuters en kleuters: op het potje gaanOp de leeftijd van twee jaar wordt het stilaan tijd om te starten met potjestraining, of op het potje gaan. Vanaf deze l…
Een goede kinderschoen voor je kindEen goede kinderschoen voor je kindEen goede en stevige kinderschoen aan de voet van je kind is heel belangrijk. Een kindje begint voorzichtig te stappen a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: © Oceane
  • Gebruikerstips toegevoegd bij warmteknuffel.
  • Een vergelijk van het aanbod aan warmteknuffels op internet.
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 27-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.