Je baby goed aankleden

Je baby goed aankleden Veel (aanstaande) ouders vragen zich af hoe ze hun kindje goed kunnen aankleden. Zeker met het wisselvallige Nederlandse klimaat is het niet altijd makkelijk om te beslissen welke en hoeveel kleertjes je baby nodig heeft. Ook is babykleding, net als je eigen kleding, afhankelijk van het seizoen. Een baby geboren in de zomer heeft minder, en minder warme kleding nodig dan een kindje dat midden in de winter geboren is.

Pasgeboren baby’s

Vaak is te zien dat pasgeboren baby’s lekker worden ingepakt en een mutsje op hebben, zelfs als ze midden in de zomer geboren zijn en de spreekwoordelijke mussen van het dak vallen. Veel mensen vragen zich af of dit wel nodig is en of de baby het hierdoor niet té warm heeft.

Echter, pasgeboren baby’tjes hebben de eerste dagen na de geboorte vaak moeite om zichzelf warm te houden. Ze zijn immers een warme omgeving met een constante temperatuur gewend: de overgang naar de buitenwereld is voor een kindje best groot. Om deze reden wordt vaak aangeraden om een pasgeboren baby de eerste dagen aan te kleden met lange mouwtjes en een broekje, zelfs als het buiten warm is. In de winter komen hier nog een vestje en eventueel een jasje bij. Omdat baby’s vooral warmte verliezen via hun hoofdje, wordt ook een mutsje aangeraden. Na een week is een kindje zelf in staat om zijn of haar temperatuur te reguleren en kun je je kindje volgens de normale richtlijnen aankleden.

Baby in de zomer

Hoewel je kindje zichzelf al goed op temperatuur kan houden na een week, blijft het kwetsbaar. Het wordt dan ook aangeraden om je kindje lange mouwen aan te trekken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je kindje een rompertje met lange mouw aan te trekken met daar overheen een shirtje met korte mouw, of juist een romper met korte mouwen en een shirtje met lange mouw. Als het erg warm is buiten is een rompertje vaak al voldoende en kun je een extra shirtje achterwege laten. Omdat het weer zelfs in de zomer erg wisselvallig kan zijn is het handig om altijd een dun vestje binnen handbereik te hebben, zodat je kleintje het nooit koud hoeft te hebben. Ook als je met je kleintje naar buiten gaat is een vest vaak handig om te gebruiken als jasje.
Qua benedenkleding kun je hebt best voor luchtige en loszittende broekjes kiezen. Gebruik in de zomer geen stoffen zoals fleece, maar kies bijvoorbeeld voor katoen of linnen. Voor aan de voeten zijn sokjes meestal voldoende.

‘s Nachts is het meestal voldoende om je kindje te laten slapen in een rompertje, eventueel een pyjama en een zomerslaapzak. Kies, bij een slaapzak zonder mouwen, voor een rompertje met lange mouw. Als je geen pyjama gebruikt of als je merkt dat je kindje het alsnog koud is kun je eventueel nog een lakentje gebruiken.

Baby in de winter

Waar een kindje in de zomer al snel genoeg kleding aanheeft, heeft een baby in de winter veel, en warmere kleding nodig. Het is handig om je kindje in laagjes te kleden: een laagje kleding is makkelijk toegevoegd of uitgetrokken wanneer dat nodig blijkt. Kies in de winter voor rompers met lange mouw, waar je een shirt met lange mouwen overheen aantrekt. Hier overheen kun je als het erg koud is nog een vest of een trui aantrekken. Een lekker warm boxpakje is natuurlijk ook een optie.
Wat benedenkleding betreft, kun je in de winter beter kiezen voor dikke en/of zachte stoffen. Fleece en badstof zijn heerlijk zacht en warm. Daarnaast heeft je kindje natuurlijk sokjes nodig en als het echt koud is zijn slofjes ook geen overbodige luxe.
‘s Nachts kan een gevoerde slaapzak uitkomst bieden. Trek je kindje een rompertje en een eventueel een pyjama aan. Als je merkt dat je kindje het koud heeft kun je altijd een extra dekentje gebruiken.

Naar buiten

Als je met je kindje naar buiten gaat, trek het dan een winterjasje aan als bescherming tegen kou en vocht. Maak je gebruik van een kinderwagen? In dat geval zijn er lekker warme winterzakken te krijgen waar je kindje het niet koud in zal krijgen. Ook een mutsje is in deze weersomstandigheden een absolute must!

Handige vuistregels

Het nekje van je baby

Een handige manier om te achterhalen of je kindje het niet te warm of te koud heeft, is door zijn of haar nekje te voelen. Voelt het nekje warm aan? Dan is je baby goed op temperatuur. Als het nekje koud aanvoelt is het kindje te koud aangekleed en kun je hem of haar het beste een extra laagje kleding aantrekken. Als het nekje heet en vochtig aanvoelt heeft je kindje het waarschijnlijk te warm en kun je het beste een laagje kleding uittrekken.

Een laagje extra

Een andere handige vuistregel is om je kindje altijd één laagje meer aan te trekken dan jij zelf aanhebt. Meestal bestaat dit extra laagje bij het kindje uit een rompertje.Voorbeeld: als jij zelf een shirt met lange mouw aanhebt en daar overheen een vest, doe je je kind een romper aan, een shirt met lange mouwen en een vest. Natuurlijk blijft dit een richtlijn: sommige kindjes hebben het al snel te warm, terwijl andere echte koukleumen zijn. In deze gevallen is de deze vuistregel niet handig om te volgen.

Ten slotte

Het is belangrijk om je kindje goed aan te kleden en ervoor te zorgen dat hij of zij het niet te warm of te koud heeft. Veel mensen zijn echter geneigd hun kindje te warm aan te kleden.

Het te warm aankleden van je kindje kan gevaarlijk zijn en wordt in verband gebracht met wiegendood. Over het algemeen geldt dat baby’s zich eerder zullen aandienen wanneer zij het koud hebben, dan wanneer zij het te warm hebben. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het dus beter om je kindje, vooral ‘s nachts, niet te warm aan te kleden. Als je merkt dat de kleine het koud heeft is een extra lakentje of een pyjama zo geregeld.

Gebruik in alle gevallen je gezonde verstand en let vooral op de temperatuur van je kind. Als je kindje het koud heeft, ondanks de kleertjes die het al aanheeft, kun je gerust nog een extra laagje toevoegen zonder dat je bang hoeft te zijn dat dit misschien schadelijk kan zijn. Als je niet zo goed weet of je goed bezig bent kun je ook altijd je kraamhulp om raad vragen.
© 2015 - 2024 Myrsky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar moet je op letten bij het kopen van babykleertjes?Waar moet je op letten bij het kopen van babykleertjes?De eerste babykleertjes koop je al tijdens de zwangerschap. De baby draagt deze kleertjes meteen na de bevalling. Daarom…
Babykleding kopenBabykleding kopenVoor sommigen is het kopen van babykleding voor de kleine baby een van de meest favoriete bezigheden. Anderen gruwelen a…
Besparen op babykleertjesBabykleren vormen voor jonge ouders een flinke kostenpost. Je hebt een hele stapel kleren voor je baby nodig en binnen e…
Prematuur babykleding: maten en merkenPrematuur babykleding: maten en merkenOngeveer 7-8% van de baby’s wordt voor de 37e week van de zwangerschap geboren. We spreken dan van een prematuur of te v…

Voordelen van borstvoeding voor de mama en de babyVoordelen van borstvoeding voor de mama en de babyBorstvoeding zorgt voor unieke en intieme momenten tussen de mama en de baby. Tijdens de borstvoeding vraagt je baby vee…
Peuters en kleuters: op het potje gaanPeuters en kleuters: op het potje gaanOp de leeftijd van twee jaar wordt het stilaan tijd om te starten met potjestraining, of op het potje gaan. Vanaf deze l…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wiegendood
  • http://forum.viva.nl/forum/kinderen/kleine-baby-warm-aankleden/list_messages/92271
  • http://forum.viva.nl/forum/kinderen/je-kind-te-warm-of-te-koud-kleden-vooral-snachts/list_messages/94366
Myrsky (75 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.