De nagels van je baby; knippen of vijlen, tenen en vingers?
Bij de geboorte van je baby zijn de handjes zo klein en kwetsbaar. De nageltjes nog zo zacht. Babynagels behoeven een andere verzorging dan die van volwassenen. En naarmate je kinderen ouder worden zijn er andere zaken rondom nagels die de kop op kunnen steken, zoals ingegroeide nagels. Het is prettig om te weten hoe je hiermee om kunt gaan, welke materialen je nodig hebt en hoe je het eventueel zou kunnen voorkomen.
Moet je iets met babynagels?
Ja! De nagels van je baby zijn dan wel zachter en flexibeler dan die van jou, maar vergis je niet, ze zijn scherp! Een pasgeboren baby heeft weinig controle over zijn ledematen en kan gemakkelijk zijn/haar eigen of jouw gezicht krabben. Kleine nageltjes kunnen zo snel groeien dat je ze soms wel meerdere keren per week moet knippen. Voor teennagels geldt een minder frequent knippatroon.
Hoe knip je baby nagels?
Een goed moment om babynagels te knippen is als de baby slaapt. Een ander goed moment is als de baby net in badje is geweest, de nagels zijn dan namelijk op hun zachtst.
Zorg dat je genoeg licht hebt om te zien wat je aan het doen bent. Gebruik een nagelschaartje geschikt voor baby nageltjes (verkrijgbaar bij een drogist). Duw het vinger topje epweg om te voorkomen dat je een stukje huid mee knipt. En houdt de hand van je baby goed vast terwijl je knipt.
Knip vingernagels langs de ronding van de nagel en knip teennagels recht af. En gebruik een vijl om de ruwe kantjes zacht te maken.
Doktoren raden in de eerste weken alleen een vijl aan en geen nagelschaartje. Omdat de nagels van de baby in het begin nog wel heel erg zacht zijn en omdat nieuwe ouders een grotere kans hebben om in de huid van de baby te knippen.
Als je besluit de nagels van je baby te knippen terwijl hij/zij wakker is, vraag dan je partner om jullie kindje vast te houden, zodat ze niet te veel kan bewegen terwijl je knipt. Of laat iemand je kindje afleiden, zodat de handjes stil blijven om geknipt en geveild te kunnen worden.
Sommige ouders bijten de nagels van hun kindje in vorm, maar op deze manier zouden er mond bacteriën in een eventueel wondje kunnen komen aan de vinger van je kind. Je kunt ook niet zo goed zien wat je aan het doen bent. En in vergelijking met de nageltjes van je baby zijn jouw tanden erg grof.
Foutje
Wees niet te hard voor jezelf als je toch per ongeluk een stukje huid hebt geknipt. Het overkomt iedereen van ons wel een keer. Was de vinger met koud stromend water, houd dan een gaasje tegen het wondje en oefen een beetje druk uit. Het bloeden stopt meestal na een paar minuten.
Weersta de verleiding om een pleister proberen om de vinger van je baby te doen. Die pleister gaat er waarschijnlijk af als de vinger in het mondje gaat en hij/zij zou hierin kunnen stikken.
Ook vloeibare pleisters worden afgeraden aangezien baby's of peuters het er toch af sabbelen.
Als je kind een wondje heeft dat niet stopt met bloeden, dan is het verstandig om een dokter op te zoeken.
Hoe herken ik een ingegroeide teennagel?
Een ingegroeide teennagel is een nagels die drukt op of in de huid groeit. Het probleem kan zich voordoen bij elke teen, maar de grote teen is degene die het meest getroffen wordt. Typisch eerste tekenen zijn: roodheid, de huid die licht opzwelt aan het eind van de nagel. De voet van je kind zal gevoelig zijn en mogelijk ook best pijnlijk, vooral als er langs een schoen gewreven wordt of een sok. Je kind kan ook gaan huilen als je aan zijn voetje zit of aan een teen. Als hij oud genoeg is om rond te lopen, dan zie je dat ze mank lopen of een pijnlijk gezicht trekken tijdens het lopen.
Als een teennagel geïnfecteerd raakt, dan zie je een blaar ontstaan met wit of gelige vloeistof erin. Omringd door een rooie huid. Als je blaas breekt, kan er wat verlichting zijn. De zwelling of roodheid kan toenemen naarmate de nagel groeit.
Hoe behandelen ik een ingegroeide teennagel?
Week de voet van je baby in een warm (niet heet) water met een klein sopje, ongeveer tien minuten, twee a drie keer per dag. De meeste baby's vinden het prachtig om met hun voetjes te spetteren in het water, dus het zo theoretisch gezien niet al te veel moeite hoeven kosten om je kindje te overtuigen van het nut/het plezier. Droog het voetje en smeer er daarna een crème op of smeerseltje wat bij de drogist te verkrijgen is.
Je kan proberen de nagel voorzichtig weg te veilen van de huid, als het lukt,maken je je nagels gebruiken om de voetnagel zachtjes op te tillen en een stukje steriel katoen of een gaasje ertussen te doen. Gebruik een klein beetje, maar genoeg om de nagel een beetje te liften. Vervang het een aantal keer per dag. Als je baby niet stil wil zitten hiervoor, kun je het altijd nog 's avonds proberen.
Als je denkt dat de ingegroeide teennagel van je kind hem echt dwars zit, dan zou je hem een lichte paracetamol kunnen geven (kijk bij de drogist welke dosering geschikt is voor je kind). Geef je kind nooit aspirine, dit kan syndroom van Reye's opwekken (zeldzamen maar mogelijk dodelijke ziekte). En als je kind jonger dan drie maanden is, overleg dan eerst met je huisarts voordat je je kind überhaupt iets geeft.
Laat je kind loszittende schoenen of sandalen dragen tot de teen is genezen. En laat hem thuis lekker op blote voeten lopen. In veel gevallen gaat het binnen een paar dagen de goede kant op als je deze stappen onderneemt.
Oorzaken van ingegroeide teennagels
Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor een ingegroeide teennagels, waarvan te lange nagels er een is. Maar het kan ook zin dat de nagel een bepaalde bolling heeft waardoor het meer vatbaar is om in te groeien. Voetletsel kan er ook voor zorgen dat een teennagel verkeerd gaat groeien. Maar ook het dragen van schoenen of sokken die te strak zitten, kunnen een boosdoener zijn.
Hoe te voorkomen?
Het op de juiste manier knippen van de nageltjes en het zorgen voor schoenen en sokken diengoed passen zijn de beste opties om op te gokken. Met deze boosdoeners uit de weggeruimd wordt de kans op een ingegroeide Engels aanzienlijk kleiner.
Gebruik het liefst een nagelschaartje in plaats van een gewone schaar (of zo'n klein schaartje). Knip de teennagels recht af en NIET in een ronde vorm. Anders is de kans groot dat de zijkanten in de huid gaan groeien. Knip de nagels voordat ze te lang worden, waardoor ze uit zichzelf breken of scheuren. Maar knip de nagels ook niet te kort, laat altijd een randje wit zitten en vijl het nageltje zodat er geen scherpe randjes aan zitten. Als je baby zich verzet tegen het nagelknipper, doe het dan als hij slaapt. Aangezien kleine voetjes zo snel groeien, is het belangrijk om regelmatig te controleren of de schoenmaat van je kind nog klopt. Schoenen die te krap zitten, voornamelijk aan de voorkant, kunnen de oorzaak vormen van een ingegroeide teennagel. Zelfs te strakke sokken kunnen de nagels dringen naar binnen te groeien.
Wanneer naar de dokter?
Als een ingegroeide nagel na een week van thuis behandeling verbeterd, dan zou je een bezoek moeten brengen aan de huisarts. Bel de dokter eerder als de huid geïnfecteerd lijkt te raken, als de roodheid dramatisch toeneemt, als er pus uitkomt of als de roodheid ook in de teen lijkt te zitten.
Als er een infectie om de nagel zit, dan zal de dokter waarschijnlijk een antibiotica voorschrijven (oraal of plaatselijk). Het kan zijn dat de dokter de complete nagel of een gedeelte moet wegknippen van de huid. Als het probleem ernstig is, dan kan de huisarts doorverwijzen naar een pediatric podiatrist (een dokter die gespecialiseerd is in kindervoeten).
© 2015 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
8 tips voor sterke nagelsMooie sterke en gezonde nagels zorgen voor een hele verzorgde uitstraling. Iedereen wil ze wel, maar helaas hebben veel…
Uitwasbare luiers voor de babyEr zitten een aantal grote voordelen aan uitwasbare luiers ten opzichte van weggooiluiers. Zo zijn ze een stuk beter voo…
Bronnen en referenties
- www.babycenter.com gezien op 19 juli 2015
- www.mamaenzo.nl gezien op 19 juli 2015 http://www.mamaenzo.nl/baby/verzorging/nageltjes-knippen