Nagels knippen bij baby's en jonge kinderen
Tien vingertjes en tien teentjes. Zo schattig, die kleine handjes en voetjes van baby's. Alles erop en eraan, dus ook twintig nageltjes die vaak al snel groeien. Het is belangrijk om de nagels regelmatig bij te knippen, ook bij de oudere kinderen. Maar hoe kun je babynageltjes het best verzorgen? En hoe ga je te werk om de angst voor het nagelknippen bij peuters en kleuters wat weg te nemen? Hier volgen enkele tips om het nagelknippen bij kleine kinderen probleemloos te laten verlopen.
Kwetsbaar
Sommige baby’s komen al met lange nagels ter wereld. Hier kunnen scherpe randjes aan zitten, waarmee de kleintjes zichzelf in het gezicht zouden kunnen krabben. Bovendien groeien nagels bij baby's snel. Daarom is het belangrijk om de nageltjes zoveel mogelijk kort te houden. Het valt voor ouders echter niet altijd mee om de nagels van hun kroost te knippen. Kleine babyhandjes zijn zó teer en kwetsbaar dat ouders het soms griezelig vinden de schaar te hanteren, bang als ze zijn om uit te schieten en hun kleintje per ongeluk te verwonden.
Veilig knippen
Wat je zou kunnen doen is gebruik maken van een speciaal babynagelschaartje. Zo’n schaartje heeft stompe, ronde punten, waardoor de kans op ongelukjes nihil is. Je kunt het beste de nageltjes voorzichtig tussen je duim en wijsvinger beetpakken, terwijl je de rest van je hand beschermend om het knuistje klemt. Nu kun je veilig knippen. Vijl de nagels nog even voorzichtig na. Is je kindje onrustig, dan zou je bijvoorbeeld de nageltjes kunnen (laten) knippen tijdens het voeden of als de kleine slaapt. Knip teennagels niet rond, maar recht af. Je laat hierbij de ‘hoekjes’ zoveel mogelijk zitten. Dit doe je om ingroeien van de teennagels te voorkomen. Ook teennagels kun je nog even navijlen.
Zachte nageltjes
Wil je toch liever niet knippen, dan kun je ervoor kiezen om de babynageltjes voorzichtig te vijlen met bijvoorbeeld een kartonnen nagelvijl. Babynageltjes zijn vaak heel zacht. Je zou ook kunnen proberen om de nageltjes (bijvoorbeeld na het bad, want dan zijn ze nog zachter) behoedzaam af te scheuren. Er zijn zelfs ouders die de nageltjes voorzichtig afbijten. Hierna kun je de nageltjes voorzichtig bijvijlen om eventuele scherpe randjes te verwijderen. Soms breken de nageltjes ook vanzelf af, ook dan is het zaak om te letten op scherpe randjes.
Goed voorbeeld
Als kinderen ouder worden, krijgen ze besef van pijn en komt de angst om de hoek kijken. Ze kunnen zelf nog niet goed inschatten dat het knippen van nagels en haren pijnloos is. Mocht een kind zich om die reden de nagels niet willen laten knippen, zou je kunnen beginnen met het knippen je eigen nagels in het bijzijn van het kind. Zo kan het kind zien dat het geen pijn doet en laat het het knippen waarschijnlijk gemakkelijker toe.
Kniptips
Van kinderen die heel onrustig zijn zou je de nagels bijvoorbeeld niet allemaal in één keer hoeven knippen, maar bijvoorbeeld eerst een of twee en dan de volgende dag nog eens een paar, net zolang tot alle nagels aan de beurt zijn geweest. Ook bij oudere kinderen kun je (als ze niet te licht slapen) de nagels voorzichtig knippen als ze in dromenland zijn.
Je kunt voor het knippen het beste de vingertop een beetje wegduwen, zodat de nagel zoveel mogelijk vrijkomt. Hiermee voorkom je dat je in het leven knipt. Knip de nagels zo kort mogelijk af, hiermee kun je voorkomen dat er veel vuil onder terecht komt (rouwrandjes). Ook de kans op het verspreiden van infectieziekten maak je hiermee kleiner, want onder de nagels opgehoopte bacteriën komen gemakkelijk binnen bij kleintjes, die vaak hun vingers in de mond stoppen.
Afleiding
Van het knippen van vingernagels bij oudere kinderen kun je ook een spelletje maken, wie kent er niet het rijmpje ‘naar bed naar bed, zei duimelot, eerst nog wat eten zei likkepot’. Dit rijmpje kun je ook (enigszins aangepast) gebruiken bij het knippen. Je kunt er ook een liedje bij zingen en het kind uitnodigen mee te zingen. Of knip de nagels als het kind televisie zit te kijken en dus de aandacht ergens anders op richt. Kleine meisjes kun je ‘belonen’ door hun nagels na het knippen te lakken in een vrolijk kleurtje. Teennageltjes kun je ook knippen als het kind bijvoorbeeld in een autostoeltje zit. Sommige kinderen hebben de natuurlijke neiging de voetjes tijdens het knippen ‘terug te trekken’, hier hebben ze op deze manier weinig kans toe.
Met deze tips moet het vast lukken. Hoe vaker het goed gaat, hoe meer vertrouwen het kind krijgt. Gaat het niet, probeer het dan later nog eens een keer, maak er geen drama van, want dan wordt het een volgende keer vaak nog lastiger.