Nagels, wat is de functie en hoe maak je ze mooi

Nagels willen we altijd goed verzorgd hebben. Handen zijn vaak blikvangers dus een goed verzorgde nagel is zeer gewenst. De nagel heeft ook een functie. Van alles over de nagel.

Functie

Nagels beschermen de vingers/tenen en de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers. Keratine is een hoofdbestanddeel van nagels. Silicium maakt nagels sterk en groeien hierdoor.

Als je de hand als blikvanger ziet, mensen zijn altijd wel snel geneigd naar handen te kijken, dan heeft de vingernagel ook een functie. Bij een open schoen geldt dit uiteraard ook voor teennagel. Goede verzorgde nagels “zeggen” iets over iemand. Dit is meer een functie die later is toebedeeld en niet de anatomische rol die het bij oorsprong had.

Nagels die links en rechts niet even hard groeien? Door intensiever gebruik van je ene hand (afhankelijk of je links of rechtshandig bent) wordt de bloedcirculatie in die hand verbeterden dit beïnvloed de groei van je nagels.

Cosmetische mogelijkheden

We zijn het snel eens dat nagels verzorgd moeten zijn. Hierbij is het uitgangspunt dat ze in ieder geval schoon moeten zijn en geknipt e/o gevijld. Lang of kort, gekleurd of naturel is heel persoonlijk.
Lakken van nagels altijd in de volgorde van basis, kleur, topcoat lakken en neem voldoende tijd tussen de verschillende lagen.

De mogelijkheden bij de teennagel

  • Knippen/vijlen: teennagels niet te kort knippen anders verliezen ze de beschermende functie. Om ingroei te voorkomen is recht afknippen van belang. Om haaltjes te voorkomen is het rustig in een richting vijlen van de nagels aan te bevelen.
  • Naturel: na het knippen en vijlen kan een doorzichtige nagellak die alleen wat glans geeft heeft zacht overkomen. Het kleine witte randje enigszins helderder wit aanzetten ziet er ook verzorgd uit (french). Hier moet je wel een vaste hand voor hebben.
  • Eyecatcher: in de zomer zie je de leuke kleurtjes en vormen weer tevoorschijn komen. Felle kleuren als rood of hard rose doen het goed bij een gebruinde voet. Antraciet zie je tegenwoordig ook steeds meer. Zoek je het nog opvallender dan is een strassteentje op de grote teen ook erg mooi.

Mogelijkheden bij de vingernagel

  • Knippen/vijlen: knippen kan maar vijlen van de vingernagels is het beste. In een richting vijlen. De vorm vijlen is persoonlijk, de ene houdt van rechte nagels, de andere wil rond gevijlde nagels en de ander wil ze kort met een klein randje gevijld. Bij lange(re) nagels is het aan te bevelen naar de vorm van de hand en de vingers te kijken. Het vijlen in een bepaalde vorm kan de vingers ogenschijnlijk wat verlengen (als dit gewenst is). Vijlen heb je in allerlei materialen, maar de glazen vijl werkt het gemakkelijkste en is hygiënisch (gemakkelijk onder de kraan af te spoelen).
  • Naturel: naturel en french look liggen dicht bij elkaar. Naturel is de nagel voorzien van een naturelkleurige lak en french is de vrije rand helder wit laten zijn.
  • Kleuren: ieder jaar hebben de cosmeticahuizen weer nieuwe kleuren in het assortiment en is dus heel persoonlijk. Motiefjes of steentjes op de vingernagels behoren ook nog steeds tot de mogelijkheden. Om het er goed uit te laten zien moet je of zelf heel handig zijn en anders een shop opzoeken.
  • Verlengen: breken je nagels, bijt je of scheuren ze in? Je hebt tegenwoordig allerlei mogelijkheden om er iets aan te laten doen. Ook hier geldt je persoonlijke voorkeur gel, acryl, fiberglas, maar laat dit altijd professioneel opzetten en onderhouden (voor het mooiste resultaat).

Kortom, mogelijkheden te over om goedverzorgde nagels te hebben.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie handen, hoe doe je dat?Mooie handen, hoe doe je dat?Waarom is goede huidverzorging noodzakelijk voor mooie handen? Hoe kan je de gezondheid van de nagels bevorderen? Zijn m…
Nagelstyling: French manicure lakkenNagelstyling: French manicure lakkenFrench manicure lakken doe je door de vrije rand van de nagel met een witte lak en het nagelbed met een transparante lak…
Tips voor een french manicureDe french manicure is misschien wel de bekendste look voor je nagels. Het staat natuurlijk maar heeft toch iets extra`s.…
Beauty: hulpmiddelen voor mooie handen en nagelsBeauty: hulpmiddelen voor mooie handen en nagelsWe weten allemaal wel dat dagelijkse meerdere likken handcrème goed voor de handen is en dat nagels er gevijld (kort of…

Hoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenHoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenVeel vrouwen hebben regelmatig last van donkere kringen onder de ogen. In de praktijk hebben 9 van elke 10 personen op d…
Cellulitis: Voorkomen, genezen of accepterenWat is cellulitis, wie krijgt het en kun je er iets tegen doen? In dit artikel worden deze vragen beantwoord.
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.