Wasbare luiers: Het Snap-In-One (SIO) systeem
Het Snap-In-One (SIO) systeem is een relatief nieuwe wasbare luier die in Nederland nog niet zo bekend is anno 2015. De luier combineert de voordelen van een all-in-one-systeem en het tweedelige systeem. De luier gaat namelijk net zo makkelijk aan als een all-in-one-luier, maar is qua absorptie en droogtijd vergelijkbaar met een tweedelig systeem. Afhankelijk van het merk hoeven de overbroekjes niet bij elke verschoning in de was. Er zijn dan ook minder overbroekjes dan inleggers nodig, hetgeen een kostenbesparing oplevert.
De wasbare luier anno nu
Hoewel veel mensen bij wasbare luiers nog een idee hebben van vies en vooral veel werk, is de wasbare luier-markt enorm aan het opkomen. Steeds meer mensen zien de vele voordelen van wasbaar luieren. Het wasbaar luieren is met de moderne wasbare luiers ook een stuk makkelijker en leuker geworden.
De Snap-In-One (SIO) luier
De SIO luier is een vrij nieuw systeem binnen de wasbare luiers. Het bestaat uit een overbroekje en een dikke, meerlaags inlegger. De inlegger klik je met behulp van drukknoopjes in het overbroekje. Hierna kan de luier als één geheel aan gedaan worden. Net zo eenvoudig als een wegwerpluier of AIO (all-in-one) wasbare luier. Na het wassen kan de inlegger weer losgehaald worden van het overbroekje, zodat de twee onderdelen apart kunnen drogen. Dit verkort de droogtijd ten opzichte van een AIO luier. Een ander groot voordeel van de SIO luier is dat bij de meeste verschoningen alleen de inlegger vervangen hoeft te worden. Het overbroekje kan over het algemeen meerdere keren achter elkaar gebruikt worden. Er zijn dus minder overbroekjes dan inleggers nodig. Let op: dit is wel afhankelijk van het merk.
Absorptie
De SIO luier zit qua absorptie tussen de pocketluier en het tweedelige systeem in. De luier kan meer vocht opnemen dan een pocketluier, maar niet zo veel als de meeste tweedelige systemen. Het absorptievermogen kan flink verhoogd worden door één of enkele goede boosters aan de luier toe te voegen. Dit kunnen boosters van bamboe of hennep zijn, en bij voorkeur bestaan ze uit minimaal drie lagen. Voor kindjes die veel tegelijk plassen kan het de moeite waard zijn om een dunne katoenen booster bovenop de luier te leggen. Katoen kan heel snel vocht opnemen en zorgt ervoor dat grote plassen niet direct uit de luier lopen.
Merken
Er zijn nog niet zo veel merken met een SIO systeem in hun assortiment. In Nederland zijn de bekendste merken Petit Lulu en Close Pop-In. Petit Lulu verkoopt de luiers als complete set, waarbij het overbroekje al gecombineerd is met een inlegger. Ook verkoopt dit merk losse inleggers van verschillende absorptieniveaus en losse overbroekjes. De SIO luiers van Close Pop-In worden over het algemeen als één geheel verkocht. Inleggers zijn meestal niet los te koop. Dit komt mede door het feit dat de overbroekjes van Close Pop-In in tegenstelling tot de overbroekjes van Petit Lulu een absorberende kern hebben. De overbroekjes moeten dus net als de inleggers bij elke verschoning in de was. Een ander verschil tussen de twee merken is dat de overbroekjes van Petit Lulu zachte fleece randjes hebben, terwijl de overbroekjes van Close Pop-In helemaal van pul zijn gemaakt. Voordeel van fleece randjes is dat kinderen geen afdrukken op hun benen en buik krijgen. De luiers van Petit Lulu liggen qua prijs iets boven die van Close Pop-In.
Tips
- Was de luier voor gebruik minimaal drie keer. De meeste inleggers worden van bamboe gemaakt en bamboe bereikt pas na 10 keer wassen een optimaal absorptievermogen
- Gebruik een inlegvel in de luier. Hierdoor kan ontlasting makkelijk weggegooid worden en kan de luier zo de was in.
- Gebruik een wasnet in de luieremmer, zodat vieze luiers niet meer aangeraakt hoeven te worden. Het wasnet kan met luiers en al de wasmachine in.