Wasbare luiers: voor- en nadelen en soorten

Wasbare luiers: voor- en nadelen en soorten Aanstaande ouders moeten heel wat keuzes maken. Een van die keuzes is of er gebruik gemaakt gaat worden van wasbare of wegwerpluiers. Hoewel de wegwerpluier door de meeste ouders als de vanzelfsprekende keuze gezien wordt, is de wasbare luier een zeer goed alternatief. Wasbare luiers zijn namelijke goedkoper, zorgen voor minder rotzooi en veel kinderen hebben minder last van luieruitslag wanneer zij deze dragen.

Voordelen van een wasbare luier

De wasbare luier, in het Engels genaamd de cloth diaper, heeft een aantal voordelen:
  1. In principe is het gebruiken van wasbare luiers goedkoper. In het begin zal er het een en ander aangeschaft moeten worden. Hierdoor lijken de luiers een stuk duurder, maar om dat ze keer op keer gewassen worden en vervolgens herbruikbaar zijn, komen er na aanschaf niet zo heel veel kosten meer bij. Natuurlijk zullen er nu en dan wat luiers bij gekocht moeten worden. Dit kan wederom zo duur gemaakt worden als men wil. Een kostenpost die ook niet vergeten moet worden is die van het wassen. U zult meer gaan wassen door de wasbare luiers. Ondanks dit alles heeft men in de USA berekend dat iemand die wasbare luiers gebruikt maar liefst 1000 dollar kan besparen.
  2. Een tweede voordeel van wasbare luiers is dat ze geen chemicaliën bevatten. Veel baby’s hebben last van de chemicaliën die in wegwerpluiers zitten en krijgen daar verschrikkelijke uitslag van. Deze kinderen hebben vaak veel baat bij het gebruik van wasbare luiers.
  3. Een derde voordeel van wasbare luiers is dat de hoeveelheid afval die je produceert veel kleiner is. Wasbare luiers gooi je in principe nooit weg. Wel doen deze luiers op een andere manier een aanslag op het milieu: je moet ze wassen. Je hebt zelf wel in de hand hoeveel je het milieu daarmee wil belasten. Hoe warm was je? Droog je ze met de droger, of hang je ze aan een droogrek?
  4. Een ander voordeel is dat de luiers heel lang meegaan. Zo kun je ze ook nog gebruiken voor een volgend kind. Dit zorgt wederom voor minder kosten.

Nadelen van een wasbare luier

Natuurlijk heeft een wasbare luier ook nadelen:
  1. Wasbare luiers betekend meer was. Het is niet gezegd dat je dagelijks een wasje moet draaien, maar eens in de twee a drie dagen is wel normaal wanneer er wasbare luiers gebruikt worden.
  2. Verder is het soms praktischer om luiers weg te gooien en er niet meer naar om te kijken. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent.
  3. Kinderdagverblijven en oppassen zijn niet altijd blij met wasbare luiers. Wasbare luiers hoeven echter lang niet altijd ingewikkeld te zijn.

Soorten wasbare luiers

Er zijn een aantal soorten wasbare luiers waaruit gekozen kan worden.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Prefolds & covers
Prefolds zijn rechthoekige doeken die gebruikt worden als luier. Ze zijn gebleekt en ongebleekt verkrijgbaar. Er zijn verschillende manieren waarop de baby een prefold kan dragen. De makkelijkste manier is om de prefold in drieën te vouwen en deze in een cover te leggen. Covers zijn altijd nodig omdat een prefold vocht door laat. Prefolds zijn de meest economische wasbare luiers omdat ze niet zo duur zijn. Een prefold moet je na elk gebruik wassen.

Covers worden over een prefold gedragen. Ze houden zo het vocht tegen dat de prefold zelf niet tegenhoudt. Covers zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtjes, zelfs met printjes. Er zijn veel soorten covers verkrijgbaar en allemaal zijn ze anders. Je hebt er die drukkertjes sluitingen hebben, maar ook types die met klittenband dicht gaan. Je vouwt de cover om het kindje heen zoals je ook een wegwerpluier vouwt. Een cover hoef je niet na elk gebruik wassen, je kunt de cover gebruiken totdat hij vies is.

Pocket

Een pocket is een heel simpel systeem. Het is een cover met daarin een opening waarin je een insert stop dat de urine van de baby in zich opneemt. Pockets zijn duurder dan een cover en prefold-combinatie en dienen na elk gebruiksmoment gewassen te worden.

AIO

Van alle wasbareluiers is de AIO ( All-In-One) luier het gemakkelijkste. Het is een pocket waarin het insert al vast zit. Het nadeel hieraan is dat je niet zelf kunt bepalen wat voor een insert je nodig hebt. Een groot voordeel is wel dat het net een wegwerpluier is en daarom makkelijk in het gebruik. Je moet een AIO na elke draagbeurt wassen. AIO’s zijn relatief duur.

One size

One size wasbare luiers zijn luiers die heel lang mee kunnen. Je kunt ze namelijk vergroten en verkleinen. Vaak zijn one size AIO’s. Dit betekend dat ze dus extra handig zijn. Ze moeten na elke beurt gewassen worden en zijn vaak een stuk duurder dan de rest.
© 2010 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wasbare luiers: soorten en typesWasbare luiers: soorten en typesWasbare luiers zijn weer helemaal terug! Steeds meer (aanstaande) ouders verkiezen het gebruik van wasbare luiers boven…
Uitwasbare luiers voor de babyUitwasbare luiers voor de babyEr zitten een aantal grote voordelen aan uitwasbare luiers ten opzichte van weggooiluiers. Zo zijn ze een stuk beter voo…
Over katoenen luiersIn dit artikel vind je informatie over de verschillende soorten katoenen luiers, de voor- en nadelen en enkele bekende m…
Geld besparen op luiersGeld besparen op luiersDe uitgaven voor een baby kunnen behoorlijk oplopen. Een complete babykamer moet worden ingericht en de uitzetlijst kent…

In de zon met je kind: insmeren en UV kledingUV-straling komt bij kinderen extra hard aan. Bescherm je kind daarom tegen de zon. Houd je kind zoveel mogelijk uit de…
Laat uw baby gezond slapen in een BabyhuisjeLaat uw baby gezond slapen in een BabyhuisjeBabyhuisjes, een leuke maar vooral veilige manier om de baby buiten in de frisse lucht te laten slapen. Buitenlucht is e…
Bronnen en referenties
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.