Wasbare luiers: soorten en types

Wasbare luiers: soorten en types Wasbare luiers zijn weer helemaal terug! Steeds meer (aanstaande) ouders verkiezen het gebruik van wasbare luiers boven wegwerpluiers. Niet verwonderlijk, aangezien de wasbare luier een groot aantal voordelen heeft ten opzichte van de wegwerpvariant. Niet alleen zijn ze goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Ook aan gebruiksgemak is tegenwoordig gedacht. Maar welke soorten wasbare luiers zijn er allemaal?

Het tweedelig luiersysteem

Het tweedelige luiersysteem lijkt het meeste op het gebruik van de ouderwetse katoenen luier, uit de tijd van onze grootouders. Bij dit systeem wordt er gebruik gemaakt van een absorberende laag stof, waarna er een overbroekje wordt gebruikt dat lekken tegengaat. Bij het verschonen verwissel je alleen de absorberende laag: het overbroekje kan meestal meerdere rondes mee.

Er zijn verschillende soorten overbroekjes, en verschillende soorten absorberende stof die gebruikt worden. In de laatste categorie onderscheiden we de hydrofielluier, de prefold en de voorgevormde luier.

Hydrofiele luier

De hydrofiele luier is misschien wel het bekendste type wasbare luier. In feite is het niets meer en niets minder dan een katoenen lap de de mogelijkheid heeft om vocht op te nemen. Omdat de luiers vrij dun zijn worden ze over het algemeen vooral gebruikt bij baby's die net geboren zijn: zij plassen immers nog niet zo veel. Van alle soorten luiers zijn de hydrofiele luiers absoluut de goedkoopste optie.

Een hydrofiele luier is vierkant: voor gebruik dien je de lap zelf nog te vouwen. Hier bestaan verschillende technieken en methodes voor. Een voordeel van dit zelf moeten vouwen is dat je de luier helemaal naar je eigen wensen en behoeften (en die van het kindje) kan aanpassen: voor een klein kindje kun je de luier makkelijk wat kleiner vouwen, en wanneer je kindje veel plast kun je de luier zo vouwen dat het absorberend vermogen extra groot is.

Prefolds

Een prefold lijkt enorm op de hydrofiele luier, en is qua vorm en uiterlijk ook nagenoeg hetzelfde. Het grote verschil is dat prefolds meestal dikker zijn en uit meerdere laagjes stof bestaan, waardoor ze meer vocht kunnen vasthouden dan een hydrofiele luier.

Net zoals bij een hydrofiele luier het geval is, moet je prefolds zelf nog vouwen voor gebruik. Sommige soorten prefolds zijn op dezelfde manieren te gebruiken als hydrofiele luiers, terwijl andere soorten op een standaard manier gevouwen dienen te worden. Dit is per merk en type prefold verschillend.

Voorgevormde luier

Geen zin om zelf luiers te moeten vouwen? In dat geval is de voorgevormde luier een optie. Dit is een luier, meestal van katoen of bamboe, die al de vorm van een broekje heeft: even vastzetten met drukknoopjes of klittenband, en klaar ben je.
Nadeel is wel dat je de luiers niet zelf nog kan afstellen, waardoor de kans groter is dat de luier niet goed past en wellicht gaat lekken. Ook zijn voorgevormde luiers, in vergelijking met hun twee voorgangers, erg duur.

Overbroekjes

Om lekken tegen te gaan, dienen alle voorgenoemde luiers gecombineerd te worden met een overbroekje. Dit is een broekje van een waterdichte stof; hiermee voorkom je dus dat de luier doorlekt en de kleertjes van je kindje vies worden. Overbroekjes worden meestal gemaakt van PUL (een soort plastic), wol of fleece: de laatste twee stoffen dienen behandeld te worden met lanoline om het broekje waterdicht te krijgen.

Van alle soorten luiersystemen is het tweedelige systeem het goedkoopste, al helemaal als je kiest voor hydrofiele luiers of prefolds. Een nadeel is dat het wel een geklungel kan zijn bij het verschonen: eerst moet je de absorberende laag omdoen (die je in sommige gevallen ook nog eest moet vouwen) en vervolgens moet je nog een overbroekje aandoen. Er kan wat tijd overheen gaan voordat je dit in je vingers hebt: ook voor een eventuele oppas is het dan meestal ook niet de makkelijkste methode om een kindje te verschonen.

De pocket-luier

De pocket-luier is een compleet voorgevormde luier, die voor de buitenkant meestal uit een waterdichte stof bestaat en vanbinnen gevoerd is met een absorberende stof zoals bamboe of katoen. Binnen in de luier zit een opening, de zogenaamde "pocket". In deze pocket schuif je een absorberende inlegger. Deze inleggers zijn in verschillende soorten, maten en materialen verkrijgbaar.

Het grootste voordeel van de pocket-luier is dat hij makkelijk in gebruik is: doordat de luier voorgevormd is, is het aantrekken en verschonen van je baby nagenoeg hetzelfde als met een wegwerpluier. Ook is het prettig dat je variatie hebt in inleggers: je kunt het gebruik van deze inleggers aanpassen aan de behoeften van je kindje.

Een nadeel is dat je de pasvorm van de luier niet kan aanpassen, zoals dat wel kan bij een tweedelig luiersysteem. Hierdoor is de kans op lekkages en kleine ongelukjes iets groter. Ook dien je bij elke verschoning de gehele luier te vervangen: je hebt dus flink wat luiers nodig. Aangezien deze pocket-luiers niet heel goedkoop zijn, kan dit in kosten flink oplopen.

De all-in-one luier

Zoals de naam al aangeeft, is dit type luier al helemaal compleet. De all-in-one luiers lijken erg op de pocket-luiers: het enige verschil is dat er bij de all-in-one variant geen losse inleggers meer nodig zijn, maar dat deze inleggers al ingebouwd zijn in de luier zelf. Het verschonen van je kindje is op deze manier erg makkelijk: bijkomend voordeel ten opzichte van de pocket-luiers is dat je de luier voor het wassen ook niet meer uit elkaar hoeft te halen.

Ook bij dit type luier geldt dat de pasvorm niet altijd even goed is, met lekken als gevolg. Ook de variatie met inleggers, zoals dat met pocket-luiers mogelijk is, is hier moeilijker. Daarnaast zijn all-in-one luiers vrij dik: een veelgehoorde klacht is dan ook dat ze er lang over doen om te drogen, nadat ze gewassen zijn.
© 2015 - 2024 Myrsky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wasbare luiers: Het Snap-In-One (SIO) systeemHet Snap-In-One (SIO) systeem is een relatief nieuwe wasbare luier die in Nederland nog niet zo bekend is anno 2015. De…
Wasbare luiers: voor- en nadelen en soortenWasbare luiers: voor- en nadelen en soortenAanstaande ouders moeten heel wat keuzes maken. Een van die keuzes is of er gebruik gemaakt gaat worden van wasbare of w…
Geld besparen op luiersGeld besparen op luiersDe uitgaven voor een baby kunnen behoorlijk oplopen. Een complete babykamer moet worden ingericht en de uitzetlijst kent…
Stoffen luier, katoenen luierStoffen luier, katoenen luierStoffen luiers of katoenen luiers kennen we uit de 20e eeuw, maar zijn tegenwoordig weer steeds meer terug van weggewees…

Hoe werkt het geheugen van een kind?Hoe werkt het geheugen van een kind?Het geheugen van een kind begint zich in de baarmoeder al te ontwikkelen. Na de geboorte herkent een baby stemmen, gelui…
INPP-methode: leren afsluiten van (primitieve) reflexenINPP-methode: leren afsluiten van (primitieve) reflexenEr bestaat een groep kinderen waarvan, ondanks dat je het niet aan de buitenkant kunt zien, aspecten van de ontwikkeling…
Bronnen en referenties
  • http://babybum.nl/uitleg-soorten-luiers
  • http://www.pandababy.nl/nl/p-137535/soorten-luiers
Myrsky (75 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.