Stoffen luier, katoenen luier
Stoffen luiers of katoenen luiers kennen we uit de 20e eeuw, maar zijn tegenwoordig weer steeds meer terug van weggeweest. Het biedt vele voordelen zoals een hoge kostenbesparing, eerdere zindelijkheid van de baby, anti-allergisch en vooral heel gezellig met al die luiers aan de waslijn. Bovendien is het enorm goed voor het milieu. Toch vinden sommige ouders de weg naar katoenen luiers wat moeilijk. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een veiligheidsspeld en hoeveel luiers heb je nodig?
De stoffen of katoenen luier
Vroeger waren stoffen of katoenen luiers heel normaal. Iedere baby werd ermee grootgebracht. Voor de katoenen luiers werd er gebruik gemaakt van dierenvellen en later van lappen stof. De echte katoenen luier was vanaf het begin van de 20e eeuw in gebruik genomen. Rond het jaar 1960 werd de eerste wegwerpluier in gebruik genomen. Toch werd de katoenen luier nog vele jaren lang gebruikt. Pas tegen het eind van de 20e eeuw verdrong de wegwerpluier de katoenen luier helemaal.
Toch heeft dit niet lang geduurd. Begin 21e eeuw waren ouders die toch weer terug verlangden naar de katoenen of stoffen luier. En niet geheel onterecht, want de katoenen luier biedt naast de nadelen ook vele voordelen:
Nadelen
- Er moeten er veel van aangeschaft worden in één keer
- De standaard kleur van de goedkope luiers is wit, minder aantrekkelijk
- Ze moeten veel uitgewassen worden: extra werk
- Werken met een veiligheidsspeld vinden sommigen ouders eng
Voordelen
- Het is beter voor het milieu
- Baby's met stoffen luiers zijn eerder zindelijk omdat ze de nattigheid zelf voelen
- Eenmalige aanschafkosten, daarna niet meer
- Tegenwoordig ook verkrijgbaar in vrolijke kleurtjes
- Uitwasbare luiers zijn verkrijgbaar met drukknoopjes: geen veiligheidsspeld meer gebruiken
- Herbruikbaar voor de volgende baby: meer kostenbesparing
De stoffen luier
De ideale stoffen luier is van katoen, dat veel vocht opneemt. De ouderwetse luier is een grote vierkante doek, die op een bepaalde manier gevouwen wordt. Het wordt ook wel de pike luier genoemd. De hydrofiel luier wordt normaal gesproken gebruikt als droogdoek voor de baby maar kan in geval van nood ook als luier gebruikt worden. Het vouwen van de luier kent verschillende methoden. Het meest wordt de vlieger gebruikt, maar ook de driehoek is nog steeds populair en vooral erg makkelijk. De driehoek-methode is vooral voor opa, oma of oppas makkelijk aan te leren. De katoen luier wordt hiervoor eenmaal dubbel gevouwen in een driehoek. De driehoek wordt met de punt naar beneden gelegd. De baby wordt in het midden van de driehoek gelegd waarbij de punt tussen de benen doorsteekt. Vervolgens worden alle drie de punten ter hoogte van de navel bijeengebracht middels een veiligheidsspeld.
Luierbroekje en inlegvel
Een stoffen luier alleen is niet altijd even praktisch: hij lekt snel door en met ontlasting erin wordt het lastig schoonmaken. Speciale inlegvellen vangen de ontlasting op. Het inlegvel kan makkelijk weggegooid worden waardoor de luier niet eerst schoongeschraapt hoeft te worden. Een plastic broekje voorkomt dat de baby een natte broek krijgt of dat het beddengoed nat wordt wanneer de luier vol en nat is. Plastic broekjes kunnen wel eerder gaan broeien. Gebruik deze daarom bij voorkeur niet continue.
Verschonen
Leg de baby op een matje met verhoogde zijkanten om vallen te voorkomen. De luier wordt losgemaakt en de veiligheidsspeld verwijderd. Met een schone punt van de luier worden de billen afgeveegd. Het eventuele inlegvel wordt in een emmer weggegooid en de luier in een luieremmer, die beiden gereedstaan. Met wat lauw water worden de billen gewassen (indien gewenst). Hiermee worden urineresten verwijderd. Dit voorkomt luieruitslag. Gebruik liever geen zeep, tenzij dit echt nodig is. Leg de baby op de luier en maak nu eventueel gebruik van een zalf. Vouw de luier dicht en maak deze vast met de veiligheidsspeld. Leg altijd een hand onder de speld om te voorkomen dat er in de huid van de baby geprikt wordt. De sluiting van de speld begint zich aan de buitenkant van de luier, dus niet tegen de huid aan. Maak eventueel gebruik van een luierbroekje.
Gebruik altijd grote veiligheidsspelden met dubbel sluiting. De kop van de speld is naar beneden te schuiven waardoor deze minder makkelijk openspringt. De vuile luiers kunnen in de wek gezet worden en worden bij voorkeur op minimaal 60 graden gewassen, Gebruik liever geen wasverzachter om allergische reacties te voorkomen. De luiers kunnen in de wasdroger maar om kosten te besparen mogen ze ook gewoon aan de waslijn. Ze drogen redelijk snel. Strijken van de luiers is soms wel nodig. Aangeraden wordt om ongeveer 20 stoffen luiers op voorraad te hebben en gemiddeld 4 tot 6 plastic broekjes. Inlegvellen voor stoffen luiers zijn verkrijgbaar bij de drogist. Veiligheidsspelden zijn te koop bij de babyspeciaalzaak of de drogist.
Gekleurde luiers met drukknopen
Gemak dient de mens, en als reactie op de ouderwetse katoenen luiers zijn er de stoffen uitwasbare luiers. Deze werken in principe hetzelfde als de gewone katoenen luier met het verschil dat deze in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn en drukknoopjes bezitten. Geen gedoe meer met veiligheidsspelden. Nadeel is dat de luiers veel duurder zijn in aanschaf dan de gewone katoenen luiers. Bovendien zijn ze in verschillende maten verkrijgbaar, waardoor er vaak meerdere maten aangeschaft moet worden.
Lees verder