Voedingspatroon van het kind kan voortijdige puberteit geven

Voedingspatroon van het kind kan voortijdige puberteit geven Het lichaam is een complex instrument, dat via eeuwenlange evolutie is ontwikkeld tot de huidige mens. Een gelijkmatig en gezond voedingspatroon hoort daarbij om een lichaam optimaal te laten opgroeien. De laatste decennia is de maatschappij aanzienlijk veranderd, waarbij kinderen anders worden opgevoed en via voeding meer suikers en vetten binnenkrijgen. Wat voor gevolg heeft overstimulering van het lichaam van jongs af aan en waarom veroorzaakt het voedingspatroon een voortijdige puberteit?

Voedingspatroon en voortijdige puberteit


Mening van het kind en voedingspatroon

Veel kinderen groeien op in een vrije omgeving, waarbij ook het kind meebeslist. Het houdt in dat het kind niet op zijn mondje is gevallen en daarmee ook wensen of eisen kan doordrukken. Kinderen houden van snoepen, hartigheid, suikerdrankjes en gefrituurde snacks. Het geregeld innemen zorgt ervoor dat het lichaam er gewend aan raakt, waarnaast de groei op een verkeerde manier wordt aangewakkerd. Is het kind aan een bepaald voedingspatroon gewend geraakt, dan zal het kind die stoffen zoveel als mogelijk willen innemen. Zorg je er als ouder voor dat het kind structureel gezond eet dan zal het kind dat voedsel door gewenning ook graag willen innemen.

Versnelde groei door oestrogeen

Overmatige inname van suiker, verzadigde vetten of snel verbrandende koolhydraten zorgen ervoor dat het gewicht van het kind snel toeneemt. Overgewicht in de vorm van kindervet komt in toenemende mate voor. Een stof dat bij overgewicht wordt aangemaakt is aromatase. Het zorgt ervoor dat er meer oestrogeen in het lichaam komt dan normaal van toepassing is. Het heeft tot gevolg vocht wordt vastgehouden en dat men extra snel aankomt. Een hoger oestrogeenniveau zorgt er in hoge mate voor dat vrouwelijke kenmerken sneller tot ontwikkeling kunnen komen.

Voortijdige puberteit

Omdat er vanaf jonge leeftijd veel inname is van suiker, is het oestrogeengehalte te hoog. Het kind komt aan en zal versneld gaan puberen. Normaal zal de menstruatie vanaf 14 of 15 jaar beginnen, echter door overstimulering kan het reeds vanaf 10 tot 12 jaar aanvangen. Daarnaast kan de borstgroei sneller gaan, waardoor men reeds op jonge leeftijd een grote boezem heeft. Het betekent ook op latere leeftijd een extra groot formaat boezem. Het betekent eveneens dat de seksualiteit toeneemt en men reeds op jonge leeftijd vruchtbaar is.

Mogelijke problemen op latere leeftijd

Omdat de groei van het kind abnormaal wordt gestimuleerd, komt men eerder in de puberteit en wordt het lichaam snel volwassen. Hierdoor kunnen een aantal aandoeningen voorkomen, waardoor de gezondheid wordt benadeeld.

Overgewicht

Men kan van jongs af aan dik zijn en dik blijven. Het zorgt voor een verhoogde bloeddruk waarbij men hart- en vaatziekten op kan lopen.

Diabetes

Geregeld een hoog suikergehalte kan ervoor zorgen dat men suikerziekte krijgt. De aanmaak van insuline is verstoord waardoor het lichaam minder energie heeft.

(Borst)kanker

Overmatige groei van de vrouwelijke of mannelijke borst geeft een verhoogde kans op kanker. Ook andere delen van het lichaam hebben meer kans om kanker te ontwikkelen.

Aangepaste opvoeding

Het kind moet zondermeer in een vrij omgeving opgroeien, zodat het fysiek en geestelijk compleet wordt voorbereid op de toekomst. Het is echter noodzaak om het lichaam van het kind niet over te stimuleren door overmatige suikerinname. Dit betekent dat ouders voeding moeten kopen, welke minder suikers bevatten en dat er gezond kan worden gesnoept. De gezondheid op latere leeftijd wordt deels bepaald door wat er wordt ingenomen tijdens het opgroeien. Er dient dus door de ouders een bewuste afweging worden gemaakt hoe het lichaam van het kind gezond kan worden gestimuleerd. Dit zonder overmatige inname van suikers en vetten. Zorg voor een dagelijkse balans van gezond eten, waarbinnen volkorenbrood, zuivel, verse groenten, fruitsnacks, vis enzovoorts centraal staan. Het kind kan lekker eten en gezond snoepen door er een gewoonte van te maken. Zo voorkom je de inname van teveel suikers, zodat het lichaam op een normale manier kan opgroeien en volwassen worden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op welke leeftijd start de borstgroei en menstruatie?Op welke leeftijd start de borstgroei en menstruatie?Zodra de puberteit start heeft het kind reeds enige borstgroei en zal de bloeding snel op gang komen. Hoe snel dit van t…
Heel jong de puberteit in gaanHeel jong de puberteit in gaanHet lijkt wel alsof de jongens en meisjes van tegenwoordig steeds vroeger in de puberteit geraken. Meisjes uit groep 6 e…
Waarom komen kinderen steeds vroeger in de puberteit?Waarom komen kinderen steeds vroeger in de puberteit?Meisjes worden eerder ongesteld dan vroeger. Niet zelden begint de eerste menstruatie al op hun achtste. Ook bij jongens…

Kind loopt op tenenKind loopt op tenenKind loopt op tenen: iets dat we vaker zien bij kinderen van 2, 3 en 4 jaar oud. Vooral bij peuters komt dit veel voor.…
Stoffen luier, katoenen luierStoffen luier, katoenen luierStoffen luiers of katoenen luiers kennen we uit de 20e eeuw, maar zijn tegenwoordig weer steeds meer terug van weggewees…
Bronnen en referenties
  • http://melchiormeijer.wordpress.com/2011/12/11/dokter-kees-over-borsten-en-evolutie/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.