Laat uw baby gezond slapen in een Babyhuisje
Babyhuisjes, een leuke maar vooral veilige manier om de baby buiten in de frisse lucht te laten slapen. Buitenlucht is erg gezond voor een baby en voor zijn weerstand. Door middel van een babyhuisje kan de baby op een verantwoorde manier bij u in de tuin verblijven. Een oude traditie die tegenwoordig erg trendy is...
Wat is een babyhuisje?
Een babyhuisje is een soort van hokje waar men een baby in kan leggen om heerlijk te slapen in de buitenlucht.
Het is een tochtvrij "kistje" op poten om te voorkomen dat de bodem nat of vochtig wordt. De voorkant is voorzien van horregaas zodat muggen, vliegen, wespen enzovoort niet bij de baby kunnen komen. Het dak kan op een kiertje zodat hoge temperaturen in het huisje kunnen worden vermeden.
Het
babyhuisje kan gezellig worden ingericht met dekentjes en eventueel speeltjes.
Waarom een babyhuisje?
Voor sommige mensen is het een raar idee om hun baby in een hokje buiten te laten slapen. Maar als een
baby in een babyhuisje slaapt, ademt hij of zij veel frisse buitenlucht binnen en dat is goed voor de kleine tere longetjes. Tevens wordt de weerstand opgebouwd door vitamine D, die onder invloed van zonlicht in het lichaam wordt aangemaakt.
Over het algemeen slapen baby's zeer goed in het huisje door combinatie van frisse lucht en natuurgeluiden zoals van zingende vogels.
Ook leven mensen veel meer buiten, er wordt steeds meer tijd en aandacht aan het buitenleven besteed. Leuke lounge plaatsen worden in de tuin gecreëerd en daar past een babyhuisje perfect bij.
Is het wel veilig?
Het is absoluut veilig om een baby in zo'n buitenhuisje te laten slapen. De huisjes zijn zwaar genoeg waardoor ze niet kunnen omwaaien door een windvlaag. Tevens kunnen er geen insecten in het hokje komen door het beschermende horregaas. Ook biedt het bescherming tegen katten, die graag bij baby's op de hals slapen omdat het daar zo lekker warm is. Maar ook tegen andere grotere dieren zoals honden of kraaien is de kleine beschermd. Het huisje is alleen aan de buitenkant te openen waardoor de baby er niet uit kan vallen of rollen.
Tegenstanders hoor je vaak zeggen dat dit ook allemaal mogelijk is in een kinderwagen. Toch zijn deze huisjes beter geïsoleerd, waardoor er minder hinder is aan temperatuurschommelingen. Ook is het veiliger tegen nieuwsgierige zusjes en broertjes, die kunnen een huisje niet omgooien, wat bij een kinderwagen wel kan gebeuren.
Wanneer mag een baby in een babyhuisje?
Een baby kan in een babyhuisje slapen zodra de kleine naar buiten mag. Tot aan welke leeftijd ze er in kunnen verschilt per kind, dit kan variëren van 1 tot zo'n 2,5 jaar.
Het hele jaar door kan er gebruik gemaakt worden van de babyhuisjes, lente, zomer, herfst of winter het kan allemaal. Bedenk wel dat de ukkepuk in de winter een extra dekentje en een kruikje nodig heeft, samen met mutsje en wantjes. Wel moet men het hele jaar door een beetje rekening houden met de weersomstandigheden, denk aan wind en volle zon!
Hou uw baby wel goed in de gaten
Net als altijd moet men ook hier goed om de baby blijven denken, laat hem of haar nooit aan het lot over. Dus blijf geregeld bij de kleine kijken of alles nog in orde is. Een baby kan bijvoorbeeld makkelijk de dekentjes afschoppen of zich onder spugen.
Men moet er wel goed over nadenken waar men het babyhuisje plaatst. Uw baby mag natuurlijk niet in de volle zon staan of pal in de wind. Ook moet men plotselinge weersveranderingen in de gaten houden.
Zet uw baby uit het zicht van anderen. Laat hem niet onbeheerd buiten staan waar iedereen er zicht op heeft. Er kunnen altijd mensen rondlopen met vreselijke gedachten. Dit geldt natuurlijk ook als uw kleine in een kinderwagen slaapt.
Waar komt het idee van een babyhuisje vandaan?
Het is een echt typisch Gronings gebruiksvoorwerp die stamt uit de jaren '30. Huisarts Posthumus uit Eenrum vond dat baby's meer in de buitenlucht moesten zijn en niet in de bedompte kamers binnenshuis. Daarom ontwikkelde hij samen met een timmerman de "babyhok" zodat de zuigelingen buiten konden slapen. Ook voor de vrouwen, die vroeger veel op het land werkten, was dit een uitkomst. Ze kregen hiermee de mogelijkheid om te werken en babysitten tegelijkertijd.
Tot op heden maken veel Groningers nog regelmatig gebruik van een babyhuisje.
Het babyhuisje verovert heel Nederland
Langzaam maar zeker raakt heel Nederland bekend met het fenomeen babyhuisjes. Zelfs erkende kinderdagverblijven door heel Nederland maken er gebruik van. De reacties zijn erg positief omdat de kinderen er veel rustiger slapen dan in de drukke kinderdagverblijf.
Lutje Potje
De huisjes worden meestal lutje potjes genoemd, dit naar aanleiding van het bedrijf die ze maakt. Het bedrijf Lutje Potje is gevestigd in Saaxumhuizen in provincie Groningen. Het bedrijf is volledig gespecialiseerd in de babyhuisjes. Lutje Potje is Gronings en betekent: Klein kind.