Laat uw baby gezond slapen in een Babyhuisje

Laat uw baby gezond slapen in een Babyhuisje Babyhuisjes, een leuke maar vooral veilige manier om de baby buiten in de frisse lucht te laten slapen. Buitenlucht is erg gezond voor een baby en voor zijn weerstand. Door middel van een babyhuisje kan de baby op een verantwoorde manier bij u in de tuin verblijven. Een oude traditie die tegenwoordig erg trendy is...

Wat is een babyhuisje?

Een babyhuisje is een soort van hokje waar men een baby in kan leggen om heerlijk te slapen in de buitenlucht.
Het is een tochtvrij "kistje" op poten om te voorkomen dat de bodem nat of vochtig wordt. De voorkant is voorzien van horregaas zodat muggen, vliegen, wespen enzovoort niet bij de baby kunnen komen. Het dak kan op een kiertje zodat hoge temperaturen in het huisje kunnen worden vermeden.
Het babyhuisje kan gezellig worden ingericht met dekentjes en eventueel speeltjes.

Waarom een babyhuisje?

Voor sommige mensen is het een raar idee om hun baby in een hokje buiten te laten slapen. Maar als een baby in een babyhuisje slaapt, ademt hij of zij veel frisse buitenlucht binnen en dat is goed voor de kleine tere longetjes. Tevens wordt de weerstand opgebouwd door vitamine D, die onder invloed van zonlicht in het lichaam wordt aangemaakt.
Over het algemeen slapen baby's zeer goed in het huisje door combinatie van frisse lucht en natuurgeluiden zoals van zingende vogels.
Ook leven mensen veel meer buiten, er wordt steeds meer tijd en aandacht aan het buitenleven besteed. Leuke lounge plaatsen worden in de tuin gecreëerd en daar past een babyhuisje perfect bij.

Is het wel veilig?

Het is absoluut veilig om een baby in zo'n buitenhuisje te laten slapen. De huisjes zijn zwaar genoeg waardoor ze niet kunnen omwaaien door een windvlaag. Tevens kunnen er geen insecten in het hokje komen door het beschermende horregaas. Ook biedt het bescherming tegen katten, die graag bij baby's op de hals slapen omdat het daar zo lekker warm is. Maar ook tegen andere grotere dieren zoals honden of kraaien is de kleine beschermd. Het huisje is alleen aan de buitenkant te openen waardoor de baby er niet uit kan vallen of rollen.
Tegenstanders hoor je vaak zeggen dat dit ook allemaal mogelijk is in een kinderwagen. Toch zijn deze huisjes beter geïsoleerd, waardoor er minder hinder is aan temperatuurschommelingen. Ook is het veiliger tegen nieuwsgierige zusjes en broertjes, die kunnen een huisje niet omgooien, wat bij een kinderwagen wel kan gebeuren.

Wanneer mag een baby in een babyhuisje?

Een baby kan in een babyhuisje slapen zodra de kleine naar buiten mag. Tot aan welke leeftijd ze er in kunnen verschilt per kind, dit kan variëren van 1 tot zo'n 2,5 jaar.
Het hele jaar door kan er gebruik gemaakt worden van de babyhuisjes, lente, zomer, herfst of winter het kan allemaal. Bedenk wel dat de ukkepuk in de winter een extra dekentje en een kruikje nodig heeft, samen met mutsje en wantjes. Wel moet men het hele jaar door een beetje rekening houden met de weersomstandigheden, denk aan wind en volle zon!

Hou uw baby wel goed in de gaten

Net als altijd moet men ook hier goed om de baby blijven denken, laat hem of haar nooit aan het lot over. Dus blijf geregeld bij de kleine kijken of alles nog in orde is. Een baby kan bijvoorbeeld makkelijk de dekentjes afschoppen of zich onder spugen.
Men moet er wel goed over nadenken waar men het babyhuisje plaatst. Uw baby mag natuurlijk niet in de volle zon staan of pal in de wind. Ook moet men plotselinge weersveranderingen in de gaten houden.
Zet uw baby uit het zicht van anderen. Laat hem niet onbeheerd buiten staan waar iedereen er zicht op heeft. Er kunnen altijd mensen rondlopen met vreselijke gedachten. Dit geldt natuurlijk ook als uw kleine in een kinderwagen slaapt.

Waar komt het idee van een babyhuisje vandaan?

Het is een echt typisch Gronings gebruiksvoorwerp die stamt uit de jaren '30. Huisarts Posthumus uit Eenrum vond dat baby's meer in de buitenlucht moesten zijn en niet in de bedompte kamers binnenshuis. Daarom ontwikkelde hij samen met een timmerman de "babyhok" zodat de zuigelingen buiten konden slapen. Ook voor de vrouwen, die vroeger veel op het land werkten, was dit een uitkomst. Ze kregen hiermee de mogelijkheid om te werken en babysitten tegelijkertijd.
Tot op heden maken veel Groningers nog regelmatig gebruik van een babyhuisje.

Het babyhuisje verovert heel Nederland

Langzaam maar zeker raakt heel Nederland bekend met het fenomeen babyhuisjes. Zelfs erkende kinderdagverblijven door heel Nederland maken er gebruik van. De reacties zijn erg positief omdat de kinderen er veel rustiger slapen dan in de drukke kinderdagverblijf.

Lutje Potje

De huisjes worden meestal lutje potjes genoemd, dit naar aanleiding van het bedrijf die ze maakt. Het bedrijf Lutje Potje is gevestigd in Saaxumhuizen in provincie Groningen. Het bedrijf is volledig gespecialiseerd in de babyhuisjes. Lutje Potje is Gronings en betekent: Klein kind.
© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peuters en kleuters: op het potje gaanPeuters en kleuters: op het potje gaanOp de leeftijd van twee jaar wordt het stilaan tijd om te starten met potjestraining, of op het potje gaan. Vanaf deze l…
Potjesvoeding of verse voedingFabrikanten van babyvoeding worden onderworpen aan strenge controles, want voeding is een van de belangrijkste factoren…
De Babycook van BeabaDe Babycook. Met de Babycook kan men dagelijks babymaaltijden (ontbijt, middageten en avondeten) bereiden in een handomd…
Zindelijk maken van kinderenZindelijk maken van kinderenKinderen zindelijk maken is niet altijd gemakkelijk. Als ouder moet je er voldoende tijd en aandacht insteken, samen met…

Wasbare luiers: voor- en nadelen en soortenWasbare luiers: voor- en nadelen en soortenAanstaande ouders moeten heel wat keuzes maken. Een van die keuzes is of er gebruik gemaakt gaat worden van wasbare of w…
Oplossing voor agressie door trauma bij jonge kinderenOplossing voor agressie door trauma bij jonge kinderenWat doe je als een kind in je klas als gevolg van bijvoorbeeld een ´trauma´ overdreven agressief reageert. En niet zo ma…
Reactie

Franke, 10-10-2010
Grappig om te lezen. In Groningen waar wij wonen is het een echte trend. Wij kwamen er mee in aanraking via de kinderopvang in Veendam. Zij hebben drie huisjes en het is echt loten wie er dit keer in mag. Wij hebben uiteindelijk zelf ook een babyhuisje gekocht. Tip: wel even goed zoeken via internet. Ik zou het wel bij een goede firma kopen. Wij hebben het gekocht via babyhuisje.nl. Ik ben benieuwd of ze traks in de herfst ook lekker buiten blijft slapen. Tot nu toe gaat het heel goed. Reactie infoteur, 10-10-2010
@Franke
Bedankt voor uw leuke reactie.
Indien u uw kindje lekker warm in het huisje ligt, gaat het ook in de herfst vast goed komen.
(Vrouger ging dat zelfs in de winter nog goud:-p)

El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 09-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.