Dunstan Babytaal (verschillende soorten huilen van een baby)

Dunstan Babytaal (verschillende soorten huilen van een baby) Met Dunstan Babytaal leer je de taal van je baby. Je leert vijf verschillende soorten huilen van een baby herkennen, waardoor je sneller en beter weet wat de baby probeert te vertellen. Hierdoor kan je ook beter inspelen op de signalen en behoeften van de baby, waardoor de hechting tussen ouder en kind beter en makkelijker gaat. De Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Aletha Solters heeft ook veel onderzoek naar huilen gedaan en zij kwam erachter dat huilen niet alleen een manier is voor een baby om te communiceren, maar ook een manier is om stress te ontladen.

Priscilla Dunstan

Dustan babytaal is ontdekt door de Australische Priscilla Dunstan. Priscilla Dunstan heeft een groot talent voor het herkennen van bepaalde soorten geluid en de patronen daarin. Bij de geboorte van haar zoon in 1998 heeft ze in het begin moeite met het geven van borstvoeding. Al gauw merkt ze dat dit min of meer vanzelf gaat als haar zoon ‘Neh’ huilt (haar borsten beginnen dan al melk te druppelen), bij de andere soorten huilen is dit niet het geval. Ze begint aantekeningen te maken van de verschillende soorten huilen, de momenten en de oplossingen die werken.

De vijf soorten huilen van Dunstan Babytaal

Dunstan onderscheidt vijf soorten huilen:
  • Neh (honger)
  • Eairh (darmkrampje)
  • Owh (moe)
  • Heh (ongemak, bijvoorbeeld te koud)
  • Eh (boertje)

Onderzoek

De methode is onderzocht bij meer dan vierhonderd baby’s in meer dan dertig verschillende landen (door onderzoeksbureau The Leading Edge, 2006). Interessant is dat ieder kind ter wereld één of meer van deze soorten huilen gebruikt om te communiceren ongeacht waar en bij wie ze wonen. In 2006 wordt de methode ‘Dunstan Babytaal’ gepresenteerd in een exclusief interview in de Oprah Winfrey Show.

Inspelen op het huilen van je baby

Door het herkennen van de soort huil en de daarop gerichte actie om de baby tegemoet te komen aan zijn/haar behoefte doet het toepassen van de Dunstan Babytaal het huilen van de baby vaak verminderen. Veel ouders passen deze methode al ongemerkt toe. Zonder dat ze zich hiervan bewust zijn reageren ze op de juiste wijze bij bepaalde soorten huilen van hun baby. Het fijne van Dunstan Babytaal is dat iedere ouder/opvoeder nu de verschillende soorten huilen kan leren herkennen.

Hechting

Door de verschillende soorten huilen te herkennen en hierop in te spelen voelt de baby zich (onbewust) begrepen. Hij/zij geeft een signaal en zijn/haar omgeving reageert op de juiste manier. Dit is prettig voor zoveel ouder als kind en doet de hechting tussen beiden goed. Uiteraard is het niet altijd mogelijk om alle stress weg te nemen (denk aan darmkrampjes), maar het helpt door de baby rustig op te pakken, tegen je aan te houden en te zeggen ‘ik hoor het, jij hebt pijn, jij hebt last van darmkrampjes, wat naar voor je.’

Dunstan Babytaal in Nederland

De Dunstal Babytaal methode is door Bregje Hamelynck naar Nederland gehaald. Zij en meerdere trainers geven een cursus in herkennen van de verschillende soorten huilen aan ouders, maar ook aan professionals die met kinderen werken (denk aan kraamzorg en kinderopvang).

Aletha Solter

Al in de jaren 80 van de twintigste eeuw hield de Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Aletha Solters zich bezig met huilen als stressontladingsmechanisme bij kinderen. In haar boek ‘De taal van huilen’ (ISBN 9060207866) gaat zij niet in op specifieke huilgeluiden maar behandelt zij wel verschillende oorzaken waarom een baby huilt, waaronder ook trauma (denk aan vastzitten bij de geboorte). Zij geeft aan dat huilen een manier van communiceren is van baby’s en het is ook een manier om spanning en stress te ontladen. Het is heel belangrijk dat baby’s (maar ook oudere kinderen en volwassenen) de mogelijkheid hebben om dit te doen. In haar boek behandelt zij niet alleen huilen, maar ook boosheid en hoe hier positief mee om te gaan.
© 2016 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dunstan babytaal - Leer communiceren met jouw babyDunstan babytaal - Leer communiceren met jouw babyHet is soms maar moeilijk te begrijpen waar jouw pasgeborene behoefte aan heeft. Toch is er een manier om te achterhalen…
Babytaal: Leer jouw baby begrijpen met de Dunstan methodeBabytaal: Leer jouw baby begrijpen met de Dunstan methodeHet eerste kindje krijgen is een geheel nieuwe, spannende en speciale ervaring. Als ouder wil je het natuurlijk zo goed…
Informatie over huilen om verdrietInformatie over huilen om verdrietIn principe huilt elk mens wel eens in zijn leven, dit is dan ook niet ongezond. Traanvocht heeft men altijd om onder an…
Een huilende baby, wat doe je?Een huilende baby, wat doe je?De enige manier voor een baby, om duidelijk te maken dat iets hem niet zint, is door te gaan huilen. Sommige baby’s huil…

Schadelijke stoffen in billendoekjesSteeds meer moeders (en vaders!) zijn op zoek naar een alternatief voor de standaard billendoekjes die je in elke superm…
Prematuur babykleding: maten en merkenPrematuur babykleding: maten en merkenOngeveer 7-8% van de baby’s wordt voor de 37e week van de zwangerschap geboren. We spreken dan van een prematuur of te v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Solter, Aletha J. (2004), De taal van huilen, De Toorts, Haarlem
  • www.babytaal.nl
  • ‘Als je het eenmaal doorhebt is het zo logisch’ (Kiddo, nummer 1, 2016)
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 14-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.