Dunstan babytaal - Leer communiceren met jouw baby

Dunstan babytaal - Leer communiceren met jouw baby Het is soms maar moeilijk te begrijpen waar jouw pasgeborene behoefte aan heeft. Toch is er een manier om te achterhalen wat jouw kindje dwars zit. Priscilla Dunstan heeft ontdekt hoe je aan het huilen van je kind kan achterhalen waar ze behoefte aan hebben. Dit kan (soms radeloze) ouders helpen om hun kind te begrijpen en daar vervolgens naar te handelen. Als je eenmaal weet wat de kleine aangeeft, kan er gericht worden gekeken naar de oplossing. Niet alles is immers met voeding op te lossen en som kan het ook averechts werken.

Priscilla Dunstan

De Australische moeder Priscilla Dunstan heeft volgens eigen zeggen een 'fotografisch' geheugen als het op geluid aankomt. Daardoor kwam ze er al snel achter dat haar pasgeboren kind vijf verschillende geluiden maakte. Het ging voornamelijk om de geluidjes die haar kind maakte, voordat het in een huilbui zou uitbreken. Ze ontcijferde aan elk van de vijf geluiden een eigen betekenis. Om te onderzoeken of haar beweringen ook voor andere pasgeborenen van toepassing was, onderzocht ze vele huiltjes bij andere baby's. Al snel kwam Dunstan tot de conclusie dat ook andere baby's de vijf verschillende geluidsjes maakten en het overeenkwam met de betekenis die Dunstan hier aan heeft gegeven. De geluidjes zijn het meest hoorbaar bij kinderen van nul tot drie maanden.

Het woordenboek

Zoals gezegd kent het Dunstan-woordenboek slechts vijf geluiden, te weten 'neh', 'owh', 'eair', 'heh' en 'eh'. Deze geluidjes zijn hoorbaar voordat de kleine echt vol gaat huilen. Wanneer een ouder dit weet op te vangen, kan er effectief gehandeld worden naar de behoefte van de pasgeboren. De betekenis van de vijf geluiden zijn de volgende.

Neh

Het geluidje neh geeft aan dat de kleine honger heeft. Vaak gaat dit gecombineerd met een soort van smakkend geluid. Vele ouders zullen dit geluidje als eerst gaan herkennen, omdat de kleine in het begin van het leven simpelweg het meest met voeding bezig is.

Owh

Dit is een uiting van moeheid en te vergelijken met het geluid als je flink gaapt. De mond van de kleine krijgt dan ook een ovale vorm, waardoor je weet dat de kleine behoefte heeft aan rust. Zonder het herkennen van de Dunstan-taal, kunnen ouders al snel onnodig naar de babyfles grijpen.

Eair

Met dit geluid wordt aangegeven dat de kleine last heeft van darmkrapjes of gas. Dit is een van de moeilijkste geluiden om te herkennen, omdat het gepaard gaat met activiteit van de kleine. Krampjes laten het kind namelijk ook vaak moeilijk kijken en het veroorzaakt het verstijven van armen en benen. Het antwoord hierop is meestal over het buikje van de kleine wrijven, wat massage en sommige baby's hebben zelf baat bij wat rek- en strekoefeningen.

Heh

Dit geluid geeft aan dat de baby zich niet fijn voelt en hoogstwaarschijnlijk een schone luier nodig heeft. Maar het kan ook betekenen dat de kleine niet lekker ligt of dat de temperatuur van de kleine niet goed genoeg is. De oplossing hiervoor is uiteraard de luier te verschonen wanneer nodig of te kijken of de kleine wel comfortabel ligt. Wil dit niet helpen, is het verstandig de temperatuur op te nemen van de kleine en zelfs bij grote afwijkingen te bellen met de huisarts.

Eh

Hiermee geeft de pasgeborene aan dat er een boer gelaten moet worden. Dit lijkt heel erg op de geluiden 'neh' en 'heh', dus hierbij is het van essentieel belang om goed te luisteren naar het begin van het huilen. De kleine heeft er dus veel baat bij om te boeren en wil hier dan ook graag hulp bij hebben. Je kunt de kleine helpen boeren door een andere positie aan te nemen. Ook helpt het als de kleine tegen de borstkas wordt gehouden en er zachtjes op de rug wordt geklopt.

Wat zijn de grote voordelen van (het herkennen van) de Dunstan babytaal?

  • Overmatig huilgedrag bij baby's wordt voorkomen en geeft de kleine veel ontspanning en vertrouwen.
  • Het slaappatroon van de kleine zal aanzienlijk verbeteren, omdat je sneller de oorzaak van het huilen kan achterhalen.
  • Als ouder krijg je meer zelfvertrouwen en rust, omdat je sneller kan reageren op ongemakken van de kleine.

Is de Dunstan-babytaal inmiddels bewezen?

Leading Edge heeft in 2006 en 2007 onderzoek gedaan onder 400 moeders en hun pasgeborene. De resultaten uit dit rapport zijn zeer positief, waarmee vastgesteld kan worden dat Dunstan babytaal wel degelijk een bijdrage levert aan zowel ouder als pasgeborene. Hieronder enkele resultaten uit het onderzoek:
  • 90% van alle moeders zegt dat de babytaal waardevol is en dat ze het andere moeders zouden aanraden.
  • 100% van alle moeders met een eerste kind zegt dat de babytaal waardevol is en dat ze het andere moeders zouden aanraden.
  • Significante toename van zelfvertrouwen en vermindering van stress bij ouders.
  • 70% van alle moeders geeft aan dat de kleine snel weer tot rust komt.
  • Meer dan 50% geeft aan dat zowel de kleine als moeder langer ononderbroken slapen.
  • 50% van de moeders voelt zich beter verbonden met de kleine.
  • 50% van de moeders gelooft dat de kleine beter gevoed wordt
© 2017 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dunstan Babytaal (verschillende soorten huilen van een baby)Dunstan Babytaal (verschillende soorten huilen van een baby)Met Dunstan Babytaal leer je de taal van je baby. Je leert vijf verschillende soorten huilen van een baby herkennen, waa…
Babytaal: Leer jouw baby begrijpen met de Dunstan methodeBabytaal: Leer jouw baby begrijpen met de Dunstan methodeHet eerste kindje krijgen is een geheel nieuwe, spannende en speciale ervaring. Als ouder wil je het natuurlijk zo goed…
De Apgar-score bij pasgeborenenDe Apgar-score bij pasgeborenenDirect na de geboorte zal je pasgeboren baby aan een aantal tests onderworpen worden. Deze tests controleren de gezondhe…
Een huilende baby, wat doe je?Een huilende baby, wat doe je?De enige manier voor een baby, om duidelijk te maken dat iets hem niet zint, is door te gaan huilen. Sommige baby’s huil…

Amputaties bij kinderen: verliesverwerking en begeleidingAmputaties bij kinderen: verliesverwerking en begeleidingVerliesverwerking vindt plaats wanneer een belangrijk onderdeel wegvalt uit het leven. Dit kan gaan om een dierbaar pers…
Tanden wisselen bij kinderen; het verhaal van de tandenfeeTanden wisselen bij kinderen; het verhaal van de tandenfeeTanden wisselen. Vanaf vier jaar oud beginnen kinderen met het omwisselen van hun melktandjes naar het gebit dat ze de r…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Piepie, Pixabay
  • http://www.dunstanbaby.com/our-research/, bezocht op 15 mei 2017
Lo-writer (49 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.