Is peutermelk en dreumesmelk gezond of niet nodig?

Is peutermelk en dreumesmelk gezond of niet nodig? Wetenschappelijk is vastgesteld dat melk behoorlijk rijk aan voedingsstoffen is. Melk bevat volgens de deskundigen onder andere veel eiwitten en natuurlijk calcium. Veel peuters, in de leeftijd van één tot twee jaar, krijgen dagelijks een beker peutermelk of dreumesmelk. Dit is melk waarin extra voedingstoffen zijn toegevoegd. Volgens kinderarts Frank Brus is het drinken van peutermelk zeer gezond en voorkomt het een voedingstekort. Het Voedingscentrum vindt het drinken van peutermelk daarentegen weer niet nodig en slechts een "schijnoplossing". Ook de consumentenbond staat niet te juichen bij het advies om jonge kinderen dagelijks peutermelk te geven.

Is het drinken van peutermelk gezond en noodzakelijk?


De ontwikkeling van een pas geboren kind

Een pasgeboren kind wordt gedurende ongeveer twaalf maanden baby genoemd. Tussen de twaalf en vierentwintig maanden wordt gesproken over een dreumes en een kind tussen de achttien en 48 maanden wordt peuter genoemd. Overigens verloopt de ontwikkeling van een pasgeboren baby bijna nooit hetzelfde. Daarom wordt in dit artikel gesproken over dreumes- en peutermelk en daarmee wordt bedoeld de gevolgde periode in het onderzoek door kinderarts Frank Brus gedurende de eerste achtenveertig maanden na de geboorte.

Bron: Dagon, PixabayBron: Dagon, Pixabay

Wat is dreumesmelk?

Het Voedingscentrum adviseert voor een peuter 300 cc zuivel per dag. Met het gegeven advies bedoelt het Voedingscentrum dus dat het inclusief yoghurt, boter, kaas etc. is. Melk heeft ieder mens nodig voor de botten. Naast melk heeft een mens ook voldoende vitamine D nodig. Het advies van het Voedingscentrum is om peuters dagelijks 10 microgram vitamine D te geven, onder andere om die calcium goed op te nemen. Fabrikanten spelen hier op in en hebben dreumesmelk, peutermelk en groeimelk bedacht. Dit zijn dus allemaal benamingen voor bijzondere melksoorten die door fabrikanten speciaal ontwikkeld worden voor kinderen in de leeftijd van één tot twee jaar.

Einde opvolgmelk-periode

Wanneer een kind één jaar oud is, mogen ouders stoppen met het geven van opvolgmelk. Een kind mag vanaf dat moment gewone melk drinken, maar een ouder kan er ook voor kiezen om over te stappen op dreumesmelk. Dit is melk dat door de fabrikanten speciaal ontwikkeld is voor jonge kinderen en waaraan extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd.

Nutrilon Dreumesmelk

Een in Nederland veel verkochte variant dreumesmelk is Nutrilon Dreumesmelk 4. De Nutrilon Dreumesmelk 4 bevat een hoog gehalte aan ijzer en bevat de onverzadigde omega-vetzuur DHA. DHA is een vetzuur die belangrijk is voor de hersenontwikkeling van kinderen.

Het verschil in samenstelling tussen Nutrilon 4 Dreumesmelk en Nutrilon 5 Peutermelk

Voedingswaarden per 100 mlNutrilon 4 Dreumesmelk (vanaf 1 jaar)Nutrilon 5 Peutermelk (vanaf 2 jaar)
Energie (kj) 275210
Energie (kcal)6550
Vet (g)2,61,9
Koolhydraten (g)8,56,5
Suiker (g)6,75,1
Voedingsvezel (g)0,80,8
Eiwitten (g)1,51,3
Zout (g)0,070,05
IJzer (mg)1,21,2
Fosfor (mg)9696
Kalium (mg)150125
Vitamine A (mcg)6868
Vitamine B (mcg)4040
Vitamine C (mcg)1515
Vitamine D (mcg)3,13,1

Peutermelk voorkomt een tekort aan vitamine D

In januari 2017 zijn de onderzoeksresultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de noodzaak van het gebruik van peutermelk. Dit onderzoek werd gehouden door kinderarts Frank Brus van het Haagse Juliana Kinderziekenhuis/HagaZiekenhuis in samenwerking met het Amsterdamse AMC en VUmc en het Rotterdamse Erasmus MC.

Onderzoekresultaat

Uit het gehouden onderzoek onder ruim 300 peuters in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië is gebleken dat veel kinderen kampen met een tekort aan ijzer en vitamine D. Eén op de tien kinderen zou, tijdens zijn of haar dagelijkse voeding, te maken hebben met een tekort aan ijzer, terwijl zelfs één op de vijf kinderen te weinig vitamine D binnenkrijgt. Volgens de artsen, die betrokken waren bij het onderzoek, kan een tekort aan vitamine D of ijzer bij jonge kinderen eenvoudig voorkomen worden door hun kind dagelijks een glas peutermelk te geven.

Advies Voedingscentrum

Het Voedingscentrum heeft gereageerd op het advies van kinderarts Frank Brus om dreumesen speciale dreumesmelk of peutermelk te geven. Specialist Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum laat weten naar haar mening het drinken van peutermelk een "schijnoplossing is". Veel belangrijker dan het geven van peutermelk is het volgens Astrid Postma-Smeets om een kind gezond te leren te eten. "Door een gezond voedselpatroon aan te bieden, krijgen ze alle voedingsstoffen binnen en leren ze bovendien gezond te eten. Dat nemen ze voor de rest van hun leven mee."

Consumentenbond

Ook de consumentenbond geeft aan dat het drinken van peutermelk een "schijnoplossing" is. Volgens de consumentenbond bevat peutermelk niet voldoende vitamine D en ijzer en DHA om er automatisch voor te zorgen dat een kind niet een tekort aan deze voedingsstoffen kan krijgen. De consumentenbond geeft aan dat zelfs wanneer een kind de maximale toegestane hoeveelheid van 300 milliliter peutermelk per dag drinkt, dat de peuter nog steeds niet de dagelijkse benodigde hoeveelheid DHA, ijzer en vitamine D binnenkrijgt. De consumentenbond adviseert daarom ouders goed te letten op gezonde voeding en kinderen tot vier jaar dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van een pilletje of druppels.

Gezonde voeding

Voedingstekorten kunnen worden voorkomen door gezonde voeding. Dit lijkt soms moeilijker dan het is. Een tekort ontstaat vaak doordat men niet weet waarop men bij het bereiden van maaltijden moet letten.

IJzer

Een tekort aan ijzer kan voorkomen worden door het regelmatig eten van vlees. Vlees is de belangrijkste bron van ijzer. Ook appelstroop is een goede bron van ijzer. Al is het wel zo dat de hoeveelheid ijzer in appelstroop varieert per merk. Wanneer een peuter 2 boterhammen met appelstroop per dag eet (merk met veel ijzer), dan heeft een peuter al bijna de dagelijkse benodigde hoeveelheid ijzer gegeten.

DHA

Bron: Cattalin, PixabayBron: Cattalin, Pixabay
De vetzuur DHA is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van het jonge kind, maar DHA speelt ook een rol ter voorkoming van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Hoewel kinderen vaak niet een grote liefhebber zijn van vis is het verstandig om als ouder toch te proberen om de peuter vis te leren eten. Dit kan men doen door vis te verwerken in gerechten of eens verschillende vissoorten uit te proberen. Als een peuter iedere week een stukje vis eet, dan krijgt hij voldoende DHA binnen, om een tekort te voorkomen.

Is peutermelk gezond of is het niet noodzakelijk?

Kijkend naar het onderzoek van de kinderarts Frank Brus van het Haagse Juliana Kinderziekenhuis/HagaZiekenhuis dat in samenwerking met het AMC, VUmc en Erasmus MC is uitgevoerd, kan er geconcludeerd worden dat veel kinderen een tekort hebben aan ijzer en Vitamine D. Dit tekort kan worden voorkomen door het drinken van peutermelk, maar ook door het nuttigen van een gezonde voeding. Wanneer een kind gezond leert eten krijgt het voldoende voedingstoffen binnen, waardoor het drinken van peutermelk niet expliciet nodig zou hoeven te zijn. Daarnaast heeft een kind dat gezond heeft leren eten een goede basis voor de rest van zijn leven.

Conclusie over peuter en melk

Melk is volgens wetenschappers dus niet ongezond of schadelijk, melk is echter ook geen ‘superfood’. Melk kan best een onderdeel zijn van een gezonde voeding van een kind. Let er wel op dat een kind dat een goede eter is, minder melk nodig heeft dan een kind dat maar mondjesmaat eet. Daarom is het advies over de 300 cc van het Voedingscentrum een goed uitgangspunt. Twee flesjes melk per dag kunnen dan ook geen kwaad. Wil een kind geen melk, dan is dat geen probleem. In deze situatie dient het voedingspatroon voor het kind overigens wel gezond en voldoende te zijn.
© 2017 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten flesvoeding voor je babySoorten flesvoeding voor je babyEen gezonde en evenwichtige voeding is de beste garantie voor de goede ontwikkeling van je baby. Je kan kiezen voor bors…
Onderzoek: dreumes en peuter eten slechtOnderzoek: dreumes en peuter eten slechtPeuters en dreumesen krijgen te weinig waardevolle voedingsstofffen naar binnen. Vooral als het gaat om groente, ijzer e…
Is de zoete aardappel gezond?Is de zoete aardappel gezond?Hoe gezond is de zoete aardappel eigenlijk? Er zitten aardig wat vitaminen in, maar wat doen deze vitaminen nou eigenlij…
Gezond ontbijten: vier receptideeënOntbijten is belangrijk voor een goede start van je dag. Het is daarom verstandig om iedere dag te beginnen met een gezo…

Wat leren kinderen tijdens vrij spelen?Wat leren kinderen tijdens vrij spelen?Spelen hoort bij kinderen en dan vooral vrij spelen zonder dat hierbij een volwassene aanwezig is. Kinderen leren nameli…
De invloed van borstvoeding op allergieënDe invloed van borstvoeding op allergieënDoor velen wordt beweerd dat het geven van borstvoeding vele positieve gezondheidsvoordelen heeft. Het is dan ook niet v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Congerdesign, Pixabay
  • https://www.nationaleonderwijsgids.nl/kinderopvang/nieuws/37212-peutermelk-beter-voor-jonge-kinderen-dan-koemelk.html
  • http://nos.nl/artikel/2153270-voedingscentrum-niet-achter-schijnoplossing-van-peutermelk.html
  • https://www.consumentenbond.nl/test/baby-kind/peutermelk-of-gewone-melk
  • https://www.nutriciavoorjou.nl/shop/nutrilon/dreumesmelk-4/8712400110044/
  • https://www.nutriciavoorjou.nl/shop/nutrilon/peutermelk-5/8712400111096/
  • Afbeelding bron 1: Dagon, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Cattalin, Pixabay
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.