Allergieën bij uw kind: relativeer zorgen

Allergieën bij uw kind: relativeer zorgen Het leven als ouder of verzorger van een kind met allergieën brengt een hoop zorgen en vragen met zich mee. Hoe gaat de allergie verlopen? Hoe ernstig is de allergie? Heeft mijn kind nog meer allergieën waarvan ik nu het bestaan nog niet weet? En daarnaast komt nog dat het kind ook (ooit) naar school moet. Letten onderwijzers voldoende op de allergieën van mijn kind en weten zij hoe te handelen als het fout gaat? Waar een allergie voor de omgeving redelijk onschuldig lijkt, is het voor de ouders of verzorgers vaak een flinke zorg.

Na een allergische reactie en test door een arts blijkt het kind allergisch

Na een allergische reactie is het een logische stap de huisarts te bezoeken. Vaak wijst onderzoek inderdaad uit dat het kind allergisch is voor bepaalde stoffen. De reactie van een allergie varieert van wat rode uitslag tot een anafylactische shock, waarbij spoedhulp vereist is. Mocht een eerste reactie en een test bij een arts uitwijzen dat het kind kans heeft op zo'n anafylactische shock, dan krijgen de ouders of verzorgers vaak een Epi-pen jr. mee naar huis.

Relativeer zorgen en angsten

Vandaag de dag komen allergieën helaas steeds vaker voor. Wat de aanleiding hiervoor is, wordt onderzocht. Het 'voordeel' van de toename van allergieën is dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de gevaren. Met name in de kinderopvang en op (basis)scholen, letten de leidsters en onderwijzers steeds beter op. Sommige scholen hanteren zelfs een anti-allergiebeleid, waarbij bepaalde etenswaren niet gegeten worden op school. Hierbij gaat het vaak om pinda's en/of noten.

Steeds meer mensen op de hoogte

Als ouder of verzorger van een kind met allergieën is het goed om bewust te zijn van de kennis van deze mensen. Bij kinderen die kans hebben op een heftige reactie, zoals een anafylactische shock, is het mogelijk een Epi-pen jr. aan de leidsters of onderwijzers te geven. Zo zijn zij in staat eerste hulp te verlenen, in combinatie met het inschakelen van spoedeisende hulp.

Het kind geeft het zelf ook aan

Daarnaast is een kind vaak ook in staat om vanaf de leeftijd van drie jaar aan te geven wat 'ie niet mag eten of drinken. Hoe ouder een kind wordt, hoe beter het anderen duidelijk maakt van de aanwezige allergie.

Onderhoud contact met een arts

Kinderen kunnen zich, bij een arts, om de zoveel jaar testen op hun allergieën. Vaak verdwijnen allergieën met de jaren ook weer. Dat is handig om te weten. Met name de allergie voor koemelk lijkt een allergie die vaak al na het eerste levensjaar verdwijnt. De kans dat allergieën voor pinda's en noten verdwijnen is helaas kleiner, maar niet onmogelijk.

Sla niet zelf aan het testen

Belangrijk is om nooit zelf uit te proberen hoe erg een allergie op het moment is. De allergische reactie is voor een kind erg vervelend en het kind kan ziek worden of zelfs in levensgevaar komen. Laat een test altijd aan een arts over.

Wees alert

Een allergische reactie op voedsel of drinken begint vaak met klachten in of rond de mond en luchtwegen. Neem daarom de Epi-pen jr. altijd mee wanneer uitstapjes gemaakt worden en bewaar de Epi-pen jr. op een goed te bereiken plek.
© 2017 - 2024 Senoa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziekten komen steeds vaker voor. Het aantal mensen met astma, eczeem en hooikoorts verdubbelt…
Allergie voor pinda's en peulvruchtenAllergie voor pinda's en peulvruchtenBij kinderen boven de drie jaar is pindaovergevoeligheid een van de meest voorkomende allergieën voor voedsel. Ongeveer…
Omgaan met allergieën bij kinderenOmgaan met allergieën bij kinderenAllergieen zijn erg vervelend; je moet er steeds rekening mee houden en een manier vinden om ermee om te gaan. Maar hoe…

Oorzaken van hoofdpijn en soorten hoofdpijn bij kinderenOorzaken van hoofdpijn en soorten hoofdpijn bij kinderenHoofdpijn komt bij kinderen minder vaak voor dan bij volwassenen, toch heeft één op de vijf kinderen wel eens hoofdpijnk…
De Kanjerketting: beloningssysteem voor kinderen met kankerDe Kanjerketting: beloningssysteem voor kinderen met kankerDe Kanjerketting is een initiatief van de VOKK (Vereninging Ouders, Kinderen en Kanker). De ketting is een beloningssyst…
Senoa (1 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.