Omgaan met allergieën bij kinderen

Omgaan met allergieën bij kinderen Allergieen zijn erg vervelend; je moet er steeds rekening mee houden en een manier vinden om ermee om te gaan. Maar hoe doe je dat bij kinderen? Hamvraag hierbij is natuurlijk hoe groot de kans is dat je kindje een allergie ontwikkelt, wanneer hij/zij er last van zou kunnen krijgen en is het te voorkomen?

Verhoogde kans op allergieën

Je kind heeft een verhoogde kans om een allergie te ontwikkelen wanneer jij als vader of moeder of wellicht beide last heeft van allergieen of wellicht iemand in de familie. Hoe vaker allergieen bij de ouders en familie voorkomen, des te hoger de kans is dat je baby ook een allergie kan ontwikkelen.

Een baby kan allergisch voor bepaalde stoffen worden als zijn afweersysteem hier gevoelig voor is en zijn antistoffen niet helemaal goed werken. Vijftien procent van de ouders denkt dat hun baby een voedselallergie heeft, maar eigenlijk heeft maar twee tot zes procent van alle baby’s daadwerkelijk een voedselallergie. In de meeste gevallen gaat het hier dan om een koemelk-eiwit allergie.

Allereerste contacten met allergieen

De meeste voedselallergieen openbaren zich bij het eerste of tweede contact met een “verdachte” voedingsstof, maar soms kan het ook een tijdje duren voordat een allergie ontstaat. Als je vermoedens hebt dat je kindje last heeft van een voedselallergie, kun je het beste zo snel mogelijk contact met je (huis)arts opnemen .Door middel van een voedsel-provocatie test, waarin je kindje onder andere wordt blootgesteld aan het “verdachte” voedingsmiddel, wordt vastgesteld of en waarvoor je kindje allergisch is. Mocht het inderdaad om een bepaalde (voedsel)allergie gaan, dan zal dit zich uiten in huid-irritaties, bultjes, braken, buikpijn,etc.

Dreumes allergieen

Wanneer je kindje In het dreumes tijdperk komt, kunnen er ook andere allergieen opduiken die niets met voedsel te maken hoeven te hebben. Hoewel allergieen zich je hele leven door kunnen ontwikkelen, worden allergieen voor het eerst echt merkbaar in de kinderleeftijd. Je kindje gaat zich meer rondbewegen, zal meer dingen aanraken, in de mond stoppen en op plekken komen waar het eerst nog niet bij kon. Zo komt hij steeds meer in aanraking met zogenaamde “allergenen”, dit zijn stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Voorbeelden van allergenen zijn de huisstofmijt, exceem (zoals dauwworm). De dauwworm is een van de meest voorkomende allergieen bij dreumesen, en hij komt ook wel voor bij zuigelingen. Symptomen van allergieen zijn jeukende huiduitslag en rode blaasjes op verschillende plaatsen op het lichaam.

Peuter-allergieen

Er is een grote kans dat de eerste allergieen (dus die op jonge leeftijd ontstaan zijn) verdwenen zijn op de peuterleeftijd. Helaas kunnen allergieeen zoals astma en hooikoorts juist op deze leeftijd de kop opsteken. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met voedselallergieen of exceem ook een grotere kans hebben om astma te ontwikkelen. Mocht je kind dus gevoelig zijn voor allergieen is het verstandig om hem af en toe eens te laten testen, om het jaar bijvoorbeeld of wanneer je een vermoeden hebt dat een nieuwe allergie de kop is opgestoken. Een allergietest kan natuurlijk ook het resultaat geven dat een allergie juist minder of zelfs verdwenen is.

Voorkomen of verkleinen?

Helemaal voorkomen kun je je allergieen niet, je hebt er nu eenmaal aanleg voor of niet. Toch kun je de kansen op allergieen wel verkleinen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die minimal 4 maanden borstvoeding hebben gehad, gemiddeld minder allergieen ontwikkelen. Ook sigarettenrook kan je kind meer aanleg geven voor astma-klachten. Probeer je kindje daarom altijd te behoeden voor blootstellen aan sigarettenrook. De enige remedie is de plek aanpakken waar de allergie zich uit of de situatie helemaal vermijden.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tipsVoedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tipsKoemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's. Daarnaast kunnen al jong allergieën ontstaan voor an…
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Voedselallergie: Vormen, symptomen en behandelingHet aantal mensen met een voedselallergie neemt toe. Voedselallergieën kunnen tijdens je leven spontaan ontstaan en veel…

Hoe kunt u kinderen beschermen tegen de zonU kunt nooit voorzichtig genoeg zijn als het gaat om de veiligheid van uw kinderen. Hoewel iedereen wel weet dat kindere…
Kinderziektes vaststellen en handelenKinderziektes is zoals het woord zegt, ziektes die frequent voorkomen bij kinderen. Deze kunnen besmettelijk zijn, daaro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AromaArt, Pixabay
  • www.oudersvannu.nl
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 27-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.