Hoe kunt u kinderen beschermen tegen de zon

U kunt nooit voorzichtig genoeg zijn als het gaat om de veiligheid van uw kinderen. Hoewel iedereen wel weet dat kinderen goed beschermd moeten worden tegen de zon, is het goed om te zorgen dat u goed op de hoogte bent van de juiste maatregelen en de details (zoals welke SPF-factor te gebruiken). Hier is een handleiding om uw kinderen gelukkig en gezond te houden in de zomermaanden (en vergeet niet om het advies op te volgen).

Schaduw

We weten allemaal dat zonnebrandcrème van essentieel belang is voor de bescherming tegen schadelijke zonnestralen. Echter, een van de bete maatregelen als het gaat om zonveiligheid voor uw kinderen is om ze uit de zon te houden. Probeer om plekken in de schaduw op te zoeken waar ze naar hartelust kunnen spelen. Of creër zelf schaduw met een parasol of zonnescherm. De meest schadelijke zonuren zijn tussen ongeveer 11 uur s ochtends tot 4 uur s middags, als de zon op zijn sterkst is. Dit lijkt simpeler dan het is. Kinderen spelen nu eenmaal graag buiten en zijn zich niet bewust van de gevaren van een verbrandde huid. Helemaal omdat een verbranding vaak pas een tijdje nadat u uit de bent zichtbaar en voelbaar wordt. Bespreek dus met uw kinderen de gevaren van de zon en waarom het belangrijk is om in de schaduw te blijven. Het ene kind zal ook sneller verbranden dan het andere, ieders huid is verschillend.

Gebruik een goede zonnebrandcreme

Het kan moeilijk zijn om kinderen lang in de schaduw te houden als ze aan het spelen zijn, dus zorg ervoor dat u ze goed insmeert met een zonnebrandcreme, terwijl ze buiten spelen buiten. Kies bij voorkeur een zonnebrand met een factor 30 of hoger, en gebruik altijd een creme die beschermt tegen UVA- en UVB-stralen. Gebruik een waterproof zonnebrandcreme als er wordt gezwommen. En vergeet niet om uw kinderen elke paar uur opnieuw in te vetten. Vooral als ze in het water spelen is het belangrijk om regelmatig opnieuw in te smeren, want zelfs waterproof-zonnebrand wordt makkelijker van de huid gewassen in het water.

Kleding

Een andere simpele manier om uw kinderen te beschermen tegen de zon is door de kleding die ze dragen. Zorg dat ze een hoedje of een pet dragen als ze voor langere tijd de zon in gaan, en bijvoorbeeld bij het wandelen. Dit zorgt ervoor dat kwetsbare gebieden, zoals het gezicht, de oren, de nek en de hoofdhuid, uit de zon blijven.
Het dragen van langere kleding helpt ook, maar let er wel op dat u uw kind niet te warm aankleedt op hete zomerdagen. Als uw kind reeds eerder verbrand is, zorg dan dat de verbrande delen van de zon afgeschermd zijn, om de huid zo de rust te geven om te herstellen.
En vergeet ook niet om toch ook zonnebrand te gebruiken in combinatie met beschermende kleding.

Vergeet de ogen niet!

Het wordt aanbevolen om ook voor uw kinderen zonnebrillen aan te schaffen. Langdurige blootstelling aan de zon kan de kans op cataracten in de ogen verhogen, dus zorg ervoor dat de ogen van uw kinderen worden beschermd door een zonnebril. Het beste is een zonnebril die 100% UV-bescherming biedt (dus niet alleen maar een donkere lenzen). Als uw kind geen zonnebril wil dragen dan is een breedgerande hoed een andere optie.

Wat te doen als uw kind toch is verbrand

Als uw kind, ondanks alle maatregelen, toch verbrand is, dan is het belangrijk om de verbrande huid goed te verzorgen. Koop een goede after-suncreme, of een goed hydraterende body lotion, en smeer de verbrande huid daarmee in. Dit kunt u elke paar uur herhalen, en als u het goed doet, zal de huid niet tot nauwelijks vervellen. Een verbrande huid geeft veel lichaamswarmte af, dus het is belangrijk om uw kind goed warm aan te kleden als het kouder wordt in de avonden. En tot slot is het belangrijk om te zorgen dat uw kind voldoende vocht binnenkrijgt, dus zorg dat er voldoende water wordt gedronken.

Tot slot

Zonveiligheid voor kinderen is nog belangrijker dan voor volwassenen. Een kinderhuid is bijzonder delicaat, en overmatige blootstelling aan de zon in de jonge jaren kan een enorme impact hebben op het risico op het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd.
© 2011 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De donkere huid en zonnebrandOmdat een donkere huid juist voorkomt in landen waar de zon erg sterk is en vaak schijnt, denkt men al snel dat dit huid…
Zonnebrand, voorkomen en behandelenZonnebrand. Het is lekker warm, de zon schijnt lekker en er heerst een aangenaam briesje. Heerlijk maar wel gevaarlijk w…
Welke factor zonnebrandcreme moet ik gebruiken?Welke factor zonnebrandcreme moet ik gebruiken?Verbrand! Even genieten van de zon kan resulteren in een pijnlijke verbrande huid. Zonnebrandcrèmes kunnen dit voorkomen…
UVstraling - wat is het?Naast het licht dat wij kunnen waarnemen, straalt de zon ook een ander licht uit; ultraviolet licht, voor ons niet met h…

Toegeven aan de ontwikkelingsdrang van je kindToegeven aan de ontwikkelingsdrang van je kindJe kind is een nieuwe wereld aan het ontdekken, niet zozeer alles aan hemzelf maar ook zijn omgeving. Hij wil ook alles…
Omgaan met allergieën bij kinderenOmgaan met allergieën bij kinderenAllergieen zijn erg vervelend; je moet er steeds rekening mee houden en een manier vinden om ermee om te gaan. Maar hoe…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.