Toegeven aan de ontwikkelingsdrang van je kind
Je kind is een nieuwe wereld aan het ontdekken, niet zozeer alles aan hemzelf maar ook zijn omgeving. Hij wil ook alles uitproberen, ruiken, voelen en daar voel je je niet altijd even gerust bij. Je weet eenvoudigweg niet of je kind bepaalde dingen al wel kan.
Maar om dit uit te vinden zul je het je kindje moeten laten uitproberen als het zelf aangeeft iets te willen doen. Ondersteun hem daarbij. Het is moeilijk voor een ouder om in te schatten of je kind iets wel of niet al kan. Dit inschatten heeft te maken met een aantal valkuilen bij de ouders.
Angst
Kinderen moeten met hun eigen lichaam dingen ervaren om zich te realiseren waar hun grenzen liggen, en soms komt het dan voor dat je kind zich pijn doet tijdens het verleggen van grenzen, een blauwe plek, een schaafwond, etc. Als ouder wil je je kind beschermen voor deze dingen, maar weet dat juist deze ervaringen ervoor zorgen dat je kind eerder zelfstandig zal worden en zijn eigen problemen leert oplossen. Als je zelf steeds de oplossingen blijft geven en alles voor je kindje wilt reguleren, zal hij niet leren op zichzelf te vertrouwen. Je kind wil zelfstandig dingen kunnen pakken, kruipen, lopen en klimmen en hij krijgt ook steeds meer de behoefte aan nieuwe uitdagingen en ervaringen. Laat je kind bijvoorbeeld eens een stukje lopen in plaats van hem in de buggy te zetten. Help je kind wat vaker bij het traplopen zodat het traphekje eerder weg kan. Het gaat hier dus om een goede combinatie van uitdagingen en veiligheid bieden.
Gemakzucht
Een van de ontwikkelingen die ouders het liefst zouden uitstellen Is het zelfstandig leren eten. Dit is simpelweg omdat dit tijd kost omdat je kindje minder snel eet en ook nog eens een knoeiboel ervan maakt. Je hebt dan of geen tijd en/of geen zin om de troep op te moeten ruimen. Je kindje zal niet meteen gaan eten maar vooral ook gaan experimenteren met het eten en met zijn eet-gereedschap. Je kunt als tussenweg gewoon momenten uitzoeken waar je je kindje zelf laat eten wanneer je niet in tijdsnood zit. Het geeft je kindje veel zelfvertrouwen om de kans te krijgen zelf te eten. Vergeet niet dat wanneer je kindje eenmaal leert om zelf te eten je dit uiteindelijk juist veel tijd en moeite bespaart!
Klein houden
Soms zou je willen dat je kindje voor altijd klein bleef en dat je hem zo lang mogelijk bij je kunt houden, hem behoeden en hem vast kunt houden. Het feit dat je kindje steeds meer zelfstandig wil ondernemen sluit de periode van het klein zijn juist af. Bewust of onbewust probeer je je kind vaak klein te houden door alles voor hem te blijven doen. Een nieuwe fase voor je kind betekent ook een nieuwe fase voor jou waarin je weer een andere rol gaat spelen tegenover je kind. In plaats van verzorger wordt je dan meer begeleidster, je leert je kind om je te helpen bij allerlei karweitjes en begeleidt hem zo om zelfstandiger te worden. Je groeit zo als het ware met je kindje mee.