Veel spugen bij baby: speciale flesvoeding helpt

Veel spugen bij baby: speciale flesvoeding helpt Spugen tijdens of na een voeding komt veel voor bij baby's. Dit heeft ermee te maken dat de afsluiting van de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Een deel van de voeding kan dan gemakkelijk via de slokdarm terug omhoog vloeien. In de meeste gevallen is dit geheel onschuldig. Wil je toch iets doen om het spugen tijdens en na een flesvoeding te verminderen dan kun je ervoor kiezen om een type flesvoeding te gaan gebruiken dat speciaal gemaakt is om de reflux of regurgitatie tegen te gaan. Deze voeding is vaak herkenbaar aan de toevoeging 'a.r.' achter de naam van het product zoals Nutrilon A.R. en Enfamil A.R.

Flesvoeding en spugen bij baby's


Spugen tijdens of na een flesvoeding

Als je je kindje flesvoeding geeft dan komt het vaak voor dat een beetje van de voeding weer wordt opgegeven. Er wordt ook wel gesproken van 'een mondje teruggeven'. In medische termen heet dit een reflux. In de meeste gevallen gaat het om een regurgitatie. Je kindje geeft dan een aantal mondjes voeding terug en een klein deel daarvan wordt weer doorgeslikt terwijl de rest uit het mondje stroomt. Bij sommige kindjes komt dit een enkele keer voor, bij andere meerdere keren per voeding. Het kindje heeft in principe geen ongemak van het spugen zelf. Spuugt een kindje pas wat langer na het geven van de voeding dan is de uitgespuugde voeding vaak al wat dikker en tevens zuur. Dat komt omdat het al gedeeltelijk verteerd is. Dat zure komt dan van de maagsappen en dit kan de slokdarm irriteren waardoor het voor je kindje wel vervelend kan zijn. Dit merk je doorgaans doordat je kindje erbij gaat huilen en zich onrustig gaat gedragen.

Oorzaak van het spugen

Regurgitatie wordt veroorzaakt door het feit dat de afsluiting van de maag nog niet volledig ontwikkeld is, waardoor voeding gemakkelijk terug de slokdarm in kan stromen. Een boertje of een verandering van lichaamshouding kan dan al snel zorgen dat de voeding weer omhoog komt. Als je kindje ook tussen voedingen door spuugt dan is de betreffende afsluiting nog wat zwakker. Dit is niets om je zorgen over te maken. Na de leeftijd van 1,5 komt het spugen in de meeste gevallen niet meer voor.

Een voedselallergie kan ook de oorzaak zijn van het spugen. Zo kan je kindje bijvoorbeeld een koemelkallergie hebben. Is dit het geval dan zal je kindje op elke voeding met koemelk reageren. Bij het vermoeden van een allergie kan de huisarts onderzoeken voor welke voedingsmiddelen je kindje allergisch is. Gaat het om een koemelkallergie dan kan het nodig zijn om permanent over te stappen op een ander soort voeding, zoals bijvoorbeeld geitenmelk.

Alleen als er regelmatig sprake is van projectielbraken - het met kracht uitspugen van de voeding - dan kan dit een reden voor zorgen zijn. Een oorzaak kan dan een vernauwing van de overgang tussen de maag en de twaalfvingerige darm zijn. Als de kringspier die deze overgang afsluit verdikt is dan kan hij bij een te grote prikkeling gaan verkrampen met hevig spugen tot gevolg. Een operatie kan in dat geval noodzakelijk zijn.

Wat kun je zelf doen om het spugen te verminderen?

Zoals gezegd is het teruggeven van een deel van de voeding heel normaal en daarom is het niet perse noodzakelijk om er iets aan te doen. Vind je het spugen toch vervelend dan zijn er wat tips die je kunnen helpen om het spugen te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld het volgende doen:
  • Laat je kindje na een voeding wat langer rechtop zitten, bijvoorbeeld met het ruggetje tegen je eigen buik
  • Geef de voeding in een rustige omgeving om de neiging tot bewegen bij je kindje te verminderen
  • Geef wat minder voeding op wat meer momenten verspreid over de dag
  • Gebruik een speen met een wat kleinere opening zodat je kindje de voeding niet te snel naar binnen krijgt
  • Kies voor een andere type voeding die wat dikker van structuur is

Er wordt nog weleens gezegd dat de kans op spugen verkleind kan worden door je kindje op zijn of haar buikje te laten slapen. In verband met het verhoogde risico op verstikking en wiegendood is het echter ten zeerste af te raden om hiermee te gaan experimenteren. Je kunt je kindje hiermee ernstig in gevaar brengen.

Speciale voeding voor kindjes die veel spugen

Er is flesvoeding op de markt die speciaal gemaakt is om de kans op spugen te verminderen. Dit is voeding die al wat meer ingedikt is, waardoor de kans verkleind wordt dan de voeding via de slokdarm weer omhoog komt. Voor het dikker maken van de voeding wordt meestal gebruik gemaakt van johannesbroodpitmeel. Dit is een onverteerbare vezel die geen andere invloed heeft op de voeding dan dat deze dikker van structuur wordt. Er wordt ook wel gebruik gemaakt van rijstebloem. Poeder voor flesvoeding speciaal ter voorkoming van spugen heeft in de naam vaak de aanduiding 'a.r', wat staat voor anti-reflux of anti-regurgitatie. Deze voeding is doorgaans niet duurder dan gewone flesvoeding. Het merk Hero gebruikt hier voor de aanduiding 'comfort'. Voorbeelden van flesvoeding ter voorkoming van spugen zijn:
  • Nutrilon A.R.
  • Nestlé NAN A.R.
  • Enfamil A.R.
  • Kruidvat A.R.
  • Hero Baby Nutrasense comfort

Het is ook mogelijk om zelf johannespitbroodmeel of rijstebloem (pas vanaf vier maanden) te kopen en dit toe te voegen aan reguliere flesvoeding. Er bestaat hierbij echter het gevaar dat je te veel van het meel of de bloem toevoegt, wat kan leiden tot obstipatie en andere problemen met de ontlasting. Door te kiezen voor een product waaraan dit reeds is toegevoegd weet je zeker dat gebruik is gemaakt van de juiste verhoudingen.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Babyvoeding: is goedkope flesvoeding goed voor de baby?Wanneer je er voor kiest om je baby flesvoeding te geven wordt je al snel geconfronteerd met verschillende merken voedin…
Reflux baby (spugen): symptomen, kenmerken en behandelingReflux baby (spugen): symptomen, kenmerken en behandelingReflux of spugen wordt ook wel 'gastro oesofageale refluxziekte' (GORZ) of 'gastroesophageal reflux disease' (GERD) geno…
Flesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingFlesvoeding of kunstmatige zuigelingenvoedingHet kan gebeuren dat u geen borstvoeding kunt geven, of u kiest ervoor om flesvoeding te geven. Flesvoeding of kunstmati…
Babyrecepten: de lekkerste gerechten voor baby van 4-6 mndBabyrecepten: de lekkerste gerechten voor baby van 4-6 mndDoor de juiste voeding te kiezen voor je baby help je hem bij zijn groei en ontwikkeling. Door hem lekker en voedzaam et…

Wat is de gemiddelde lengte en gewicht van een baby?Wat is de gemiddelde lengte en gewicht van een baby?Het eerste jaar na de geboorte groeit een baby hard. Na een jaar is hij ongeveer 25 centimeter langer en weegt hij ongev…
Zomeractiviteiten in de tuin voor kinderen van 4 tot 9 jaarZomeractiviteiten in de tuin voor kinderen van 4 tot 9 jaarWaarmee kan je de kinderen plezieren in de zomervakantie? Er zijn genoeg activiteiten om je kinderen te laten genieten v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Beeki, Pixabay
  • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/spugen-bij-zuigelingen/item1905
  • https://www.oudersvannu.nl/baby/voeding/johannesbroodpitmeel-rijstebloem-is-beter/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.