Wat is de gemiddelde lengte en gewicht van een baby?

Wat is de gemiddelde lengte en gewicht van een baby? Het eerste jaar na de geboorte groeit een baby hard. Na een jaar is hij ongeveer 25 centimeter langer en weegt hij ongeveer drie keer zoveel als bij de geboorte (bij een geboortegewicht van 3500 gram). Natuurlijk zijn dit gemiddelden. Elke baby groeit in zijn eigen tempo en ook het geslacht en de lengte van de ouders zijn van invloed op de groei. De eerste vier jaar wordt de groei van je baby bijgehouden op het consultatiebureau. De assistente weegt de baby en meet de lengte en hoofdomtrek bij elk bezoek. Deze gegevens worden genoteerd in een groeicurve zodat je kunt zien of de baby goed groeit. De arts of verpleegkundige kan advies geven als blijkt dat de groei te veel afwijkt van het gemiddelde.

Wat is de 'normale' lengte van een pasgeboren baby?

De normale lengte van een pasgeboren baby ligt tussen de 46 cm en 54 cm. Meisjes zijn meestal wat minder lang dan jongens. Voor een meisje ligt de normale lengte tussen de 46 cm en 54 cm, voor een jongen is dat 47 cm tot 54 cm. Jongens zijn bij de geboorte gemiddeld 50 centimeter en meisjes 49,4 centimeter. In het eerste levensjaar komt daar ongeveer 25 cm bij. Dat betekent dat een baby 0,7 mm per dag groeit. Gelukkig blijft je baby niet zo hard groeien. Na dat eerste jaar groeit je kindje ongeveer zes centimeter per jaar.

Hoeveel weegt een baby?

Het gewicht van een pasgeboren baby ligt normaal gesproken tussen de 2500 gram en 4500 gram. Meisjes wegen gemiddeld 3290 gram en zijn daarmee iets lichter dan jongens, die wegen gemiddeld 3410 gram. Na een jaar weegt een baby ongeveer drie keer zoveel als bij de geboorte.

De groei van jongens en meisjes in het eerste jaar

LeeftijdLengte in centimetersGewicht in grammen
Jongens Meisjes Jongens Meisjes
0 maanden50,049,434103290
1 maand54,753,845004200
2 maanden58,156,756005150
3 maanden61,259,564005850
4 maanden63,862,170006400
5 maanden66,164,475006900
6 maanden68,066,479007300
7 maanden69,768,183007650
8 maanden71,269,786007950
9 maanden72,971,188508250
10 maanden74,0072,592008500
11 maanden75,373,894008700
12 maanden76,675,197008950

Factoren die van invloed zijn op de lengte en het gewicht van een pasgeboren baby

  • Het geslacht, jongens zijn gemiddeld langer en zwaarder dan meisjes.
  • Het land van herkomst. Bij de gemiddelden is uitgegaan van Nederlandse kinderen.
  • De duur van de zwangerschap.
  • De omstandigheden tijdens de zwangerschap. Dit kunnen lichamelijke oorzaken zijn zoals: ondervoeding, het gebruik van verslavende of verdovende middelen of een ziekte. Veel stress bij de moeder heeft ook invloed op de groei van de baby.
  • De plaats in het gezin. De tweede baby is in veel gevallen gemiddeld 200 gram zwaarder dan de eerste.
  • De lengte en lichaamsbouw van de ouders.

Een te laag geboortegewicht

Bij een voldragen zwangerschap ligt het geboortegewicht tussen de 2500 gram en 4500 gram. Een baby die minder weegt dan 2500 gram heeft een laag geboortegewicht. Een baby die 1500 gram weegt heeft een zeer laag geboortegewicht.

De oorzaken van een te laag geboortegewicht

  • Veel stress bij de moeder tijdens de zwangerschap.
  • Een meerlingenzwangerschap.
  • Een slecht functionerende placenta. Dit kan komen door een te hoge bloeddruk. De bloed- en zuurstofvoorziening naar de placenta verloopt minder goed waardoor de baby minder voedingsstoffen krijgt en een groeiachterstand oploopt.
  • Het gebruik van verdovende en verslavende middelen zoals alcohol, drugs en sigaretten.
  • Een gevolg van bepaalde medicatie.
  • Ondervoeding of te weinig eten.

Een te hoog geboortegewicht

Er zijn ook baby’s die meer dan 4500 gram wegen bij de geboorte. Zij hebben een hoog geboortegewicht.

Oorzaken voor een hoog geboortegewicht

  • Diabetes bij de moeder.
  • Veel aankomen tijdens de zwangerschap.
  • Genetische factoren van de ouders.

De eerste maanden na de bevalling

De meeste baby’s vallen af in de eerste week na de bevalling. Het is normaal dat een baby zeven tot tien procent van het geboortegewicht verliest. Valt de baby nog meer af? Dan kan het gevaarlijk zijn. Tijdens de zwangerschap bouwt een baby reserves op waar hij na de bevalling op kan teren. Dat is nodig omdat een baby nog moet leren drinken en de borstvoeding nog op gang moet komen. De eerste dag is een baby vaak misselijk en erg moe van de bevalling. De baby slaapt veel en heeft niet veel voeding nodig. Na één tot twee weken is de baby weer op het geboortegewicht. De eerste drie tot vier maanden komt een baby gemiddeld 100-250 gram per week aan. Daarna groeit hij minder hard en komt er nog 70-150 gram per week bij.

Wat doet het consultatiebureau?

Het consultatiebureau verzorgt de medische basiszorg voor kinderen van nul tot vier jaar. Een assistente meet en weegt de baby bij elk bezoek en noteert deze gegevens in het dossier en in het groeiboekje. Het groeiboekje moet je meenemen als je naar het consultatiebureau gaat. Zo kun je zelf ook zien of je baby goed groeit.

De groeicurve

De gegevens van je baby worden bijgehouden in een groeidiagram. Hier staan een aantal lijnen op, de groeicurves. De middelste lijn is het gemiddelde, de andere lijnen zijn voorzien van cijfers. De groeilijnen van je baby worden met elkaar verbonden zodat er een persoonlijke groeicurve ontstaat. Een groeicurve die binnen de lijnen met de cijfers +2 en -2 ligt is normaal.

Verschillende groeidiagrammen

Er zijn verschillende groeidiagrammen. Ze zijn afgestemd op geslacht (jongen/meisje) en afkomst. Nederlanders zijn langer dan andere bevolkingsgroepen. Dat betekent dat de meetresultaten anders zullen zijn dan bij mensen met een andere afkomst.

Wanneer heeft mijn baby een groeiachterstand?

Op het consultatiebureau wordt de groei van je baby vergeleken met het gemiddelde van andere kinderen maar er wordt ook naar het verloop van de groei gekeken. Als blijkt dat de groeilijn te veel afbuigt, dan kan er een achterstand ontstaan. Een groeiachterstand kan worden veroorzaakt door te weinig of ongezonde voeding, een aangeboren afwijking of een ziekte.

Groeistoornissen kunnen:

  • Primair zijn. Dat betekent dat de stoornis aangeboren is.
  • Secundair zijn. In dat geval is er een andere oorzaak bijv. een ziekte die zorgt voor een groeistoornis.
  • Onverklaarbaar zijn. Dat wordt een idiopathisch kleine lengte genoemd. Deze kinderen hebben verder geen primaire of secundaire groeistoornis.

Wat kun je doen om de groei van een baby te bevorderen?

  • Geef de baby voldoende en gezonde voeding.
  • Zorg dat de baby voldoende rust krijgt.
  • Zorg voor voldoende beweging om obesitas te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…
Engelse baby- en kinderkledingmaten omrekenenEngelse baby- en kinderkledingmaten omrekenenDe maatvoering van Engelse baby- en kinderkleding is gebaseerd op de leeftijd van het kind. Dit in tegenstelling tot onz…
Het consultatiebureauIn ons land worden baby's en peuters ongeveer veertien keer gevraagd om naar het consultatiebureau te komen. Het is erg…
Zwangerschap: groei van de baby van maand tot maandZwangerschap: groei van de baby van maand tot maandHet is prachtig om te zien hoe zo een klein kindje in je buik groeit. Hoeveel groeit het per maand en wat zijn de verand…

Hoofdluis voorkomen met preventieve sprayHoofdluis voorkomen met preventieve sprayLiever hoofdluis voorkomen dan behandelen? Daarvoor kun je een preventieve anti-hoofdluisspray gebruiken. Er bestaan ver…
Veel spugen bij baby: speciale flesvoeding helptVeel spugen bij baby: speciale flesvoeding helptSpugen tijdens of na een voeding komt veel voor bij baby's. Dit heeft ermee te maken dat de afsluiting van de maag nog n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jake101, Unsplash (bewerkt)
  • https://www.oudersvannu.nl/baby/ontwikkeling/gemiddeld-gewicht-baby/
  • https://babyblog.nl/babywiki/gemiddelde-lengte-en-gewicht-van-peuters/
  • https://www.24baby.nl/baby/ontwikkeling/groei-baby-lengte-gewicht/
  • http://babytijd.com/gemiddelde-groei-in-lengte-gewicht-van-een-baby/
  • http://www.groeiwijzer.nl/nl/diagnose-and-toekomst/onderzoek/groeidiagram
  • https://www.babybytes.nl/encyclopedie/G/Gewicht/Gewichtsverlies-baby
  • https://wij.nl/bevalling-te-vroeg-geboren/artikel/dysmaturiteit
  • https://www.allesoverkinderen.nl/gezondheid/groeistoornis/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 01-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.