Zwangerschap: groei van de baby van maand tot maand

Zwangerschap: groei van de baby van maand tot maand Het is prachtig om te zien hoe zo een klein kindje in je buik groeit. Hoeveel groeit het per maand en wat zijn de veranderingen?

Groei van de baby van maand tot maand


De 1e maand

De grootste kans om zwanger te worden is rond de eisprong. De eisprong wordt ook wel 'ovulatie' genoemd. De eisprong vind 14 dagen voor je menstruatie plaats en houd een paar dagen aan. Als je zwanger bent, merk je dat in het begin niet. Hier kom je pas achter als je niet menstrueert wanneer dat zou moeten. Als de eicel is bevrucht, deelt de eicel zich in drie groepjes. De groepjes nestelen zich in de baarmoederslijmvlies. Deze drie groepjes ontwikkelen zich tot een baby.
 • Lengte van de baby einde van de maand: 0,2 mm
 • Gewicht van de baby: 0,0 gram

De 2e maand

Het vormpje heeft al een lichaamsvorm gekregen van een echt mensje. Na 8 weken heeft het lichaam van de baby alle organen ontwikkelt. Zelf kan je last hebben van misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, emotioneel zijn etc. Ook de hersenen en het zenuwstelsel is al in volle ontwikkeling.
 • Lengte van de baby einde van de maand: 3 cm
 • Gewicht van de baby: 5 gram

De 3e maand

De botjes van de baby beginnen zich te vormen en te ontwikkelen. Deze botjes zullen allemaal uit kraakbeen bestaan. In de loop van de tijd zal zich dit naar kalk vormen. De baby krijgt nu echt een gezichtje. Bij sommigen zal de baby zijn/haar duimpje in de mond doen en gaan zuigen. De hartslag zal hoorbaar kloppen met 120 slagen per minuut. Ook zal je je broeken niet meer makkelijk kunnen passen deze maand.
 • Lengte van de baby einde van de maand: 8 cm
 • Gewicht van de baby: 60 gram

De 4e maand

In deze maand krijgt de baby donshaartjes. Ook worden de wenkbrauwen en wimpers gevormt. Op een gegeven moment gaat de baby geluiden horen. Eerst alleen in de baarmoeder, maar aan het einde van de vierde maand ook va buitenaf. Doordat de baby geluiden hoort, kan het reageren der mate van bewegingen. Er ontstaan in deze periode kleine puntjes (talgklieren) onder de tepels. Dit is om de vochtigheid in stand te houden zodat het niet uitdroogt.
 • Lengte van de baby einde van de maand: 17 cm
 • Gewicht van de baby: 200 gram

De 5e maand

Je begint steeds meer aan te komen en dat kan je ook merken bij je heupen, billen en dijen. De baby heeft nu meer ruimte in de baarmoeder om lekker heen en weer te bewegen, dit zul je veel merken. Op een gegeven moment gaat de baby een favoriete slaaphouding aannemen. Ook kan de baby 'ademhalen' en slikken.
 • Lengte van de baby einde van de maand: 25 cm
 • Gewicht van de baby: 400 gram

De 6e maand

De oogjes van de baby zullen soms open gaan. Als je met je hand of de wang van je partner tegen de buik aan komt, dan zal de baby naar deze warme plek toedraaien. Hiervoor zal je je wel volledig moeten ontspannen. Als je partner de hartslag wil horen van de baby, dan kan dit der mate van een wc rolletje. Je zet hem 10 cm onder de navel en luister je met je oor aan de bovenkant van het rolletje.
 • Lengte van de baby einde van de maand: 30 cm
 • Gewicht van de baby: 800 gram

De 7e maand

De baby groeit nu ontzettend hard. Deze periode worden de smaakpapillen in de mond van de baby ontwikkelt. Als de baby te vroeg wordt geboren in deze periode, dan zou het levensvatbaar zijn. De baby heeft alleen erg weinig weerstand en moet in een couveuse liggen tot het sterk genoeg is.
 • Lengte van de baby einde van de maand: 38 cm
 • Gewicht van de baby: 1500 gram

De 8e maand

In deze periode zal je misschien last hebben van een harde buik. Dit is erg normaal. Dit wil zeggen dat de bevalling er aan zit te komen. De baby draait met zijn hoofdje naar beneden. Soms blijven ze zitten met het hoofdje naar boven, dit wordt een stuitligging genoemd. Deze maand moet je erg rustig aan doen, en veel rust nemen.
 • Lengte van de baby einde van de maand: 45 cm
 • Gewicht van de baby: 2600 gram

De 9e maand

Je bent nu ongeveer zo een 12 kilo aangekomen. Dit verschilt per persoon. De bevalling komt er spoedig aan, en dit betekent dat je uitgerust moet zijn voor je er aan begint. Als je weeën krijgt, betekent dit dat het hoofdje naar onder word gedrukt. Dit is geen fijn gevoel. Als de baby door het geboortekanaal heen gaat, wordt de navelstreng afgekneld waardoor de baby niet veel zuurstof kan krijgen. Hierdoor kan de baby duizelig worden en het hartje gaat sneller kloppen. Als na de bevalling de baby voldoende zuurstof krijgt, wordt de navelstreng doorgeknipt.
 • Lengte van de baby einde van de maand: 49 cm
 • Gewicht van de baby: 3400 gram

Lees verder

© 2011 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap: week 21 tot en met 24Zwangerschap: week 21 tot en met 24In deze periode is de 20 weken echo achter de rug. Mocht hier iets uitgekomen zijn, dan kan daar nu actie op worden onde…
De ontwikkeling van je baby; 28 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 28 weken zwangerMet week 28 is een zwangere vrouw in het derde (en dus laatste) trimester van de zwangerschap aangekomen. Nu de laatste…
Wat is de gemiddelde lengte en gewicht van een baby?Wat is de gemiddelde lengte en gewicht van een baby?Het eerste jaar na de geboorte groeit een baby hard. Na een jaar is hij ongeveer 25 centimeter langer en weegt hij ongev…
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…

De ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerIn week 33 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2000 gram, en is ongeveer 41 centimeter lang. De baby wordt de komen…
Bronnen en referenties
 • www.babyinfo.nl
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 09-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.