Zwangerschap: groei van de baby van maand tot maand
Het is prachtig om te zien hoe zo een klein kindje in je buik groeit. Hoeveel groeit het per maand en wat zijn de veranderingen?
Groei van de baby van maand tot maand
De 1e maand
De grootste kans om zwanger te worden is rond de eisprong. De eisprong wordt ook wel 'ovulatie' genoemd. De
eisprong vind 14 dagen voor je menstruatie plaats en houd een paar dagen aan. Als je zwanger bent, merk je dat in het begin niet. Hier kom je pas achter als je niet menstrueert wanneer dat zou moeten. Als de eicel is bevrucht, deelt de eicel zich in drie groepjes. De groepjes nestelen zich in de baarmoederslijmvlies. Deze drie groepjes ontwikkelen zich tot een baby.
- Lengte van de baby einde van de maand: 0,2 mm
- Gewicht van de baby: 0,0 gram
De 2e maand
Het vormpje heeft al een lichaamsvorm gekregen van een echt mensje. Na 8 weken heeft het lichaam van de baby alle organen ontwikkelt. Zelf kan je last hebben van
misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, emotioneel zijn etc. Ook de hersenen en het zenuwstelsel is al in volle ontwikkeling.
- Lengte van de baby einde van de maand: 3 cm
- Gewicht van de baby: 5 gram
De 3e maand
De botjes van de baby beginnen zich te vormen en te ontwikkelen. Deze botjes zullen allemaal uit kraakbeen bestaan. In de loop van de tijd zal zich dit naar kalk vormen. De baby krijgt nu echt een gezichtje. Bij sommigen zal de baby zijn/haar duimpje in de mond doen en gaan zuigen. De hartslag zal hoorbaar kloppen met 120 slagen per minuut. Ook zal je je broeken niet meer makkelijk kunnen passen deze maand.
- Lengte van de baby einde van de maand: 8 cm
- Gewicht van de baby: 60 gram
De 4e maand
In deze maand krijgt de baby donshaartjes. Ook worden de wenkbrauwen en wimpers gevormt. Op een gegeven moment gaat de baby geluiden horen. Eerst alleen in de baarmoeder, maar aan het einde van de vierde maand ook va buitenaf. Doordat de baby geluiden hoort, kan het reageren der mate van bewegingen. Er ontstaan in deze periode kleine puntjes (talgklieren) onder de tepels. Dit is om de vochtigheid in stand te houden zodat het niet uitdroogt.
- Lengte van de baby einde van de maand: 17 cm
- Gewicht van de baby: 200 gram
De 5e maand
Je begint steeds meer aan te komen en dat kan je ook merken bij je heupen, billen en dijen. De baby heeft nu meer ruimte in de baarmoeder om lekker heen en weer te bewegen, dit zul je veel merken. Op een gegeven moment gaat de baby een favoriete slaaphouding aannemen. Ook kan de baby 'ademhalen' en slikken.
- Lengte van de baby einde van de maand: 25 cm
- Gewicht van de baby: 400 gram
De 6e maand
De oogjes van de baby zullen soms open gaan. Als je met je hand of de wang van je partner tegen de buik aan komt, dan zal de baby naar deze warme plek toedraaien. Hiervoor zal je je wel volledig moeten ontspannen. Als je partner de hartslag wil horen van de baby, dan kan dit der mate van een wc rolletje. Je zet hem 10 cm onder de navel en luister je met je oor aan de bovenkant van het rolletje.
- Lengte van de baby einde van de maand: 30 cm
- Gewicht van de baby: 800 gram
De 7e maand
De baby groeit nu ontzettend hard. Deze periode worden de smaakpapillen in de mond van de baby ontwikkelt. Als de baby te vroeg wordt geboren in deze periode, dan zou het levensvatbaar zijn. De baby heeft alleen erg weinig weerstand en moet in een couveuse liggen tot het sterk genoeg is.
- Lengte van de baby einde van de maand: 38 cm
- Gewicht van de baby: 1500 gram
De 8e maand
In deze periode zal je misschien last hebben van een harde buik. Dit is erg normaal. Dit wil zeggen dat de bevalling er aan zit te komen. De baby draait met zijn hoofdje naar beneden. Soms blijven ze zitten met het hoofdje naar boven, dit wordt een stuitligging genoemd. Deze maand moet je erg rustig aan doen, en veel rust nemen.
- Lengte van de baby einde van de maand: 45 cm
- Gewicht van de baby: 2600 gram
De 9e maand
Je bent nu ongeveer zo een 12 kilo aangekomen. Dit verschilt per persoon. De bevalling komt er spoedig aan, en dit betekent dat je uitgerust moet zijn voor je er aan begint. Als je weeën krijgt, betekent dit dat het hoofdje naar onder word gedrukt. Dit is geen fijn gevoel. Als de baby door het geboortekanaal heen gaat, wordt de navelstreng afgekneld waardoor de baby niet veel zuurstof kan krijgen. Hierdoor kan de baby duizelig worden en het hartje gaat sneller kloppen. Als na de bevalling de baby voldoende zuurstof krijgt, wordt de navelstreng doorgeknipt.
- Lengte van de baby einde van de maand: 49 cm
- Gewicht van de baby: 3400 gram
Lees verder