Hoofdluis voorkomen met preventieve spray

Hoofdluis voorkomen met preventieve spray Liever hoofdluis voorkomen dan behandelen? Daarvoor kun je een preventieve anti-hoofdluisspray gebruiken. Er bestaan verschillende soorten preventieve anti-hoofdluissprays. Veelal kunnen deze op droog haar worden aangebracht en hoeven ze niet uitgewassen te worden. Er bestaan ook producten die niet alleen preventief werken maar ook gebruikt kunnen worden om een bestaande besmetting te behandelen. Op die manier ben je snel van die vervelende jeuk af en kun je het ook niet meer overbrengen op anderen: een gevaar dat vooral bij schoolgaande kinderen op de loer ligt.

Preventie hoofdluis


Over hoofdluis

Hoofdluizen zijn beestjes die zich in het haar kunnen nestelen en daar leven van bloed van de hoofdhuid. De luizen zijn erg klein maar nog net wel met het blote oog waarneembaar. De beestjes worden vaak overgegeven van mens op mens en staan erom bekend dat ze zich snel kunnen verspreiden. Dit gebeurt met name veel onder kinderen omdat zij veel fysiek contact hebben. Vandaar ook dat op de meeste basisscholen met regelmaat een beroep gedaan wordt op 'luizenmoeders' die elk kind grondig controleren op hoofdluis. Scholen zijn echter niet de bron van de besmetting, hoofdluis kan ook voorkomen op andere plekken waar vaker sprake is van fysiek contact zoals kantoren of sportverenigingen.

Hoofdluis is geenszins schadelijk maar kan wel voor veel ongemak zorgen. De luizen zorgen voornamelijk voor jeuk. Dit kan wel voor verdere problemen zorgen wanneer veel aan de kleine beetwondjes gekrabd wordt en er zo ontstekingen ontstaan. Ook is het niet ongebruikelijk dat men last krijgt van 'fantoomjeuk' waarbij alleen de gedachte aan de luizen al aanzet tot krabben aan het hoofd. Daarnaast zit het ook nog erg in de taboesfeer. Ook al heeft het hebben van hoofdluis niets te maken met de persoonlijke hygiëne, het wordt toch nog altijd geassocieerd met viezigheid en het je slecht wassen. Het kan daarom met name onder kinderen aanleiding geven tot pesten, waardoor veel kinderen ook niet durven toe te geven dat bij hen hoofdluis geconstateerd is. Ook ouders kunnen zich ervoor schamen.

Behandeling van hoofdluis

Is eenmaal hoofdluis geconstateerd dan wil je hier zo snel mogelijk vanaf. De meest gebruikte methode is het handmatig doorkammen van het haar met een fijntandige luizenkam of netenkam. Ook kan gebruik gemaakt worden van een elektrische luizenkam die extra effectief is en elke luis die in contact komt met de kam direct doodt. Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van anti-hoofdluismiddelen zoals anti-luizenshampoo of anti-luizenlotion waarmee het haar behandeld wordt. Veel van dit soort shampoo's zijn op basis van malathion. Het vervelende daarvan is dat resistentie tegen malathion zich steeds meer verspreid. Bovendien vinden vele mensen het niet prettig om een chemisch middel te gebruiken. Andere werkzame middelen zoals dimethicon en permetrine hebben zo hun eigen onprettige bijwerkingen zoals een tijdelijke verergering van de jeuk of het ontstaan van hoofdroos, rode plekken op de hoofdhuid en uitgedroogd haar. Het RIVM adviseert vooral het gebruik van een product op basis van dimethicon omdat hierbij niet de kans op resistentie bestaat. Wat dimethicon doet is dat het de ademgaten van de luizen verstopt met een soort chemische siliconenolie waardoor de luis uiteindelijk stikt is zijn eigen lichaamsvocht.

Preventieve behandeling van luizen

Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' zijn er ook mensen die een preventief middel gebruiken om te voorkomen dat men te maken krijgt met hoofdluis. Dergelijke producten worden vooral gebruikt onder schoolgaande jeugd omdat daar de kans op besmetting het grootst is en het ouders bovendien flink wat tijd en moeite kost om kinderen weer 'luizenvrij' te krijgen. Er kan dan gekozen worden voor een preventieve spray tegen hoofdluis. Dat is een medisch hulpmiddel tegen hoofdluisbesmettingen.

Het gebruik van een preventieve spray tegen hoofdluis kent een aantal voordelen:
 • Kan bijdragen aan het voorkomen van een besmetting met hoofdluis
 • Bevat geen chemisch middel dat kans geeft op resistentie
 • Is mild voor de hoofdhuid
 • Voorkomt 'fantoomjeuk': wanneer een kind denkt beschermd te zijn tegen hoofdluis krijgt het minder snel loze jeuk
 • Kan veelal op droog haar aangebracht worden en hoeft niet uitgewassen te worden
 • Sommige soorten preventieve sprays kunnen ook gebruikt worden om een besmetting te behandelen

Verkrijgbare producten

Ben je op zoek naar een spray die je preventief tegen een besmetting met hoofdluis kunt gebruiken, dan kun je onder meer kiezen uit de volgende producten:
 • Lucovitaal Luis Protect
 • Silikom Protect Spray
 • Xtluis Protect & Go Spray
 • Paranix Preventieve Spray
 • Volatile Anti-hoofdluis Olie

Elk van de producten heeft z'n eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Zo bevat de spray van Lucovitaal dimethicon, wat bewezen effectief is tegen besmettingen en ook ter behandeling kan worden gebruikt. De spray van Silikom heeft een fruitige geur van sinaasappel en mango en doet daarom niet zo snel denken aan de traditionele anti-luizenlotions. De spray van Xtluis daarentegen is op waterbasis en is juist geurloos maar moet daardoor wel uitgespoeld worden. De olie van Volatile is volledig gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en bevat onder meer geranium, lavendel, rozemarijn en eucalyptus.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenManieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenDe hoofdluis is een insect die vaak basisscholen teistert. Elk jaar hoor je wel berichten in de omgeving dat de hoofdlui…
Hoofdluis - niet zo erg als het lijktHoofdluis - niet zo erg als het lijktJe zoon of dochter komt thuis van school en heeft een briefje bij zich waarop staat dat zij/hij hoofdluis heeft. Je gaat…
Wat is hoofdluis?Iedereen krijgt er wel eens direct of indirect mee te maken: hoofdluis! Hoofdluizen komen veel voor, met name op locatie…
Van de hoofdluis af zonder gifmiddelenVan de hoofdluis af zonder gifmiddelenWanneer de kinderen na de vakantie weer naar school gaan, ziet men vaak een uitbraak van hoofdluis. Er zijn diverse midd…

Spelen belangrijk voor de ontwikkeling van kleutersSpelen belangrijk voor de ontwikkeling van kleutersSpelen is niet alleen heel leuk, maar het is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van kleuters. Door middel van s…
Wat is de gemiddelde lengte en gewicht van een baby?Wat is de gemiddelde lengte en gewicht van een baby?Het eerste jaar na de geboorte groeit een baby hard. Na een jaar is hij ongeveer 25 centimeter langer en weegt hij ongev…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onbekend, Pexels (bewerkt)
 • https://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hoofdluis/Controleren_en_behandelen
 • https://www.luizenkliniek.nl/feiten-over-hoofdluis/#toggle-id-15
 • https://www.lucovitaal.nl/luis-protect.html
 • https://www.thuisarts.nl/hoofdluis
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 21-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.