Hoofdluis voorkomen met preventieve spray
Liever hoofdluis voorkomen dan behandelen? Daarvoor kun je een preventieve anti-hoofdluisspray gebruiken. Er bestaan verschillende soorten preventieve anti-hoofdluissprays. Veelal kunnen deze op droog haar worden aangebracht en hoeven ze niet uitgewassen te worden. Er bestaan ook producten die niet alleen preventief werken maar ook gebruikt kunnen worden om een bestaande besmetting te behandelen. Op die manier ben je snel van die vervelende jeuk af en kun je het ook niet meer overbrengen op anderen: een gevaar dat vooral bij schoolgaande kinderen op de loer ligt.
Preventie hoofdluis
Over hoofdluis
Hoofdluizen zijn beestjes die zich in het haar kunnen nestelen en daar leven van bloed van de hoofdhuid. De luizen zijn erg klein maar nog net wel met het blote oog waarneembaar. De beestjes worden vaak overgegeven van mens op mens en staan erom bekend dat ze zich snel kunnen verspreiden. Dit gebeurt met name veel onder kinderen omdat zij veel fysiek contact hebben. Vandaar ook dat op de meeste basisscholen met regelmaat een beroep gedaan wordt op 'luizenmoeders' die elk kind grondig controleren op hoofdluis. Scholen zijn echter niet de bron van de besmetting, hoofdluis kan ook voorkomen op andere plekken waar vaker sprake is van fysiek contact zoals kantoren of sportverenigingen.
Hoofdluis is geenszins schadelijk maar kan wel voor veel ongemak zorgen. De luizen zorgen voornamelijk voor
jeuk. Dit kan wel voor verdere problemen zorgen wanneer veel aan de kleine beetwondjes gekrabd wordt en er zo ontstekingen ontstaan. Ook is het niet ongebruikelijk dat men last krijgt van 'fantoomjeuk' waarbij alleen de gedachte aan de luizen al aanzet tot krabben aan het hoofd. Daarnaast zit het ook nog erg in de taboesfeer. Ook al heeft het hebben van hoofdluis niets te maken met de persoonlijke hygiëne, het wordt toch nog altijd geassocieerd met viezigheid en het je slecht wassen. Het kan daarom met name onder kinderen aanleiding geven tot pesten, waardoor veel kinderen ook niet durven toe te geven dat bij hen hoofdluis geconstateerd is. Ook ouders kunnen zich ervoor schamen.
Behandeling van hoofdluis
Is eenmaal hoofdluis geconstateerd dan wil je hier zo snel mogelijk vanaf. De meest gebruikte methode is het handmatig doorkammen van het haar met een fijntandige luizenkam of netenkam. Ook kan gebruik gemaakt worden van een
elektrische luizenkam die extra effectief is en elke luis die in contact komt met de kam direct doodt. Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van anti-hoofdluismiddelen zoals anti-luizenshampoo of anti-luizenlotion waarmee het haar behandeld wordt. Veel van dit soort shampoo's zijn op basis van malathion. Het vervelende daarvan is dat resistentie tegen malathion zich steeds meer verspreid. Bovendien vinden vele mensen het niet prettig om een chemisch middel te gebruiken. Andere werkzame middelen zoals dimethicon en permetrine hebben zo hun eigen onprettige bijwerkingen zoals een tijdelijke verergering van de jeuk of het ontstaan van hoofdroos, rode plekken op de hoofdhuid en uitgedroogd haar. Het RIVM adviseert vooral het gebruik van een product op basis van dimethicon omdat hierbij niet de kans op resistentie bestaat. Wat dimethicon doet is dat het de ademgaten van de luizen verstopt met een soort chemische siliconenolie waardoor de luis uiteindelijk stikt is zijn eigen lichaamsvocht.
Preventieve behandeling van luizen
Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' zijn er ook mensen die een
preventief middel gebruiken om te voorkomen dat men te maken krijgt met hoofdluis. Dergelijke producten worden vooral gebruikt onder schoolgaande jeugd omdat daar de kans op besmetting het grootst is en het ouders bovendien flink wat tijd en moeite kost om kinderen weer 'luizenvrij' te krijgen. Er kan dan gekozen worden voor een preventieve spray tegen hoofdluis. Dat is een medisch hulpmiddel tegen hoofdluisbesmettingen.
Het gebruik van een preventieve spray tegen hoofdluis kent een aantal voordelen:
- Kan bijdragen aan het voorkomen van een besmetting met hoofdluis
- Bevat geen chemisch middel dat kans geeft op resistentie
- Is mild voor de hoofdhuid
- Voorkomt 'fantoomjeuk': wanneer een kind denkt beschermd te zijn tegen hoofdluis krijgt het minder snel loze jeuk
- Kan veelal op droog haar aangebracht worden en hoeft niet uitgewassen te worden
- Sommige soorten preventieve sprays kunnen ook gebruikt worden om een besmetting te behandelen
Verkrijgbare producten
Ben je op zoek naar een spray die je preventief tegen een besmetting met hoofdluis kunt gebruiken, dan kun je onder meer kiezen uit de volgende producten:
- Lucovitaal Luis Protect
- Silikom Protect Spray
- Xtluis Protect & Go Spray
- Paranix Preventieve Spray
- Volatile Anti-hoofdluis Olie
Elk van de producten heeft z'n eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Zo bevat de spray van Lucovitaal dimethicon, wat bewezen effectief is tegen besmettingen en ook ter behandeling kan worden gebruikt. De spray van Silikom heeft een fruitige geur van sinaasappel en mango en doet daarom niet zo snel denken aan de traditionele anti-luizenlotions. De spray van Xtluis daarentegen is op waterbasis en is juist geurloos maar moet daardoor wel uitgespoeld worden. De olie van Volatile is volledig gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en bevat onder meer geranium, lavendel, rozemarijn en eucalyptus.