Het consultatiebureau

In ons land worden baby's en peuters ongeveer veertien keer gevraagd om naar het consultatiebureau te komen. Het is erg belangrijk om op deze uitnodiging te verschijnen, want er wordt gekeken naar de gezondheid en ontwikkeling van het kind. Bovendien kunnen ouders met al hun onzekerheden, vragen en opmerkingen wat betreft hun kind bij het consultatiebureau terecht.

Wat is een consultatiebureau?

Het consultatiebureau is een praktijk, waar een arts en één of meerdere wijkverpleegkundigen aanwezig zijn. Zij zorgen ervoor dat zuigelingen en peuters uitgenodigd worden om deel te nemen aan de periodieke controleonderzoeken en vaccinaties. Het doel van de controleonderzoeken op het consultatiebureau is ziekten en ontwikkelingsstoornissen zo vroeg mogelijk te herkennen, zodat ze op tijd kunnen worden behandeld en het kind daar geen blijvende gevolgen van ondervindt.

De functies van de arts en wijkverpleegkundige op het consultatiebureau:

Ongeveer vier weken na de geboorte gaan de ouders met de baby voor het eerst naar het consultatiebureau. Daar wordt het gewogen en gemeten. De gegevens worden uitgezet in een groeidiagram, dat bestaat uit een gewichtscurve en een lengtecurve.
Op het consultatiebureau zijn één of meerdere wijkverpleegkundigen en een arts aanwezig. (De ene keer bezoekt de ouder met kind de verpleegkundige en de andere keer beiden.)

Bij elke controle komen de volgende punten aan bod:
  • het groeidiagram (hoe verhouden lengte en gewicht zich tot elkaar/ groeit de baby wel genoeg?)
  • de psychomotorische ontwikkeling (hoe reageert het op geluiden/ kan het al dingen pakken?)
  • het bespreken van eventuele vragen van de ouder(s)

De wijkverpleegkundige bespreekt met de ouder(s) vooral de voeding, de dagelijkse verzorging en het gedrag van de baby. De arts verricht het lichamelijk onderzoek, volgt de geestelijke en lichamelijke ontwikkelingen en bespreekt met de ouder(s) de dingen die invloed kunnen hebben op de groei en de ontwikkeling van het kind (bijv. een erfelijke aandoening, complicatie tijdens de bevalling enz.)

Op het consultatiebureau worden ook vaak de inentingen gegeven, volgens een vast vaccinatieschema. De ouder(s) krijgen van het rijksvaccinatieprogramma een bewijs van vaccinatie toegestuurd met de oproepen. Dat moet meegenomen worden bij de inentingen en bij een bezoek aan de E.H.B.O. of huisarts bij verwondingen. De arts of wijkverpleegkundige controleert bij elk bezoek aan het consultatiebureau of het kind de noodzakelijke inentingen wel heeft gekregen. Tussen de "verplichte"controleonderzoeken zijn er vaak de inloopspreekuren. De ouder(s) kunnen hun kind vrijblijvend wegen en meten en eventueel vragen stellen aan de dienstdoende wijkverpleegkundige.
© 2008 - 2020 Brie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Jaloers gedrag bij de komst van een babyOuders maken zich al vroeg in een tweede zwangerschap zorgen over de reactie van hun eerste kind op de komst van een bab…
Wanneer inbakeren?Wanneer inbakeren?Tegenwoordig is het inbakeren van baby’s weer helemaal in de mode, terwijl dit in de afgelopen decennia juist werd gezie…
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…
Wijkverpleegkundige een belangrijk beroepThuis wonen heeft voor veel ouderen de voorkeur. Maar kwetsbare ouderen kunnen dat vaak niet alleen. Om zo lang mogelijk…

Borstvoeding, een cultureel perspectiefIn het debat over borstvoeding of kunstvoeding kan het er heftig aan toegaan. Hoewel veel vrouwen in Nederland aanvankel…
Motorische ontwikkeling - Wat kan 'n kind op welke leeftijdMotorische ontwikkeling - Wat kan 'n kind op welke leeftijdElk kind doorloopt diverse fasen van ontwikkeling. Hoewel het tempo per kind verschilt, is er een gemiddeld (doorsnee) p…
Bronnen en referenties
  • Boek: Kind en gezondheid www.jongegezinnen.nl

Reageer op het artikel "Het consultatiebureau"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Brie
Gepubliceerd: 18-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!