Kinderen en de gevaren van de zomer

De vakantie staat voor de deur. Hoewel die periode synoniem staat met plezier en ontspanning in familieverband, kan ze ook in een nachtmerrie veranderen als u bepaalde voorzorgen vergeet te nemen. Reizen, zwemmen en de zon vormen de grootste risico's. Wij geven u enkele tips voor een zorgeloze zomer.

Veilig reizen

Elk jaar zijn er talloze kinderen die het slachtoffer van een verkeersongeval worden. De meest voorkomende oorzaak is het ontbreken van of een gebrekkig beveiligingssysteem. Nochtans is men al enkele jaren verplicht om een officieel erkend systeem te gebruiken (tot 1ojaar).Als het kind niet werd vastgeklikt, kan het bij een botsing aan 50 km/u worden weggeslingerd, waarbij zijn gewicht met 30 wordt vermenigvuldigd. Tot drie maanden mogen zuigelingen niet in zittende houding meerijden. In dit geval wordt een reiswieg aangeraden. Daarna, en zolang het kind minder dan 1o kg weegt, legt u het in een babyautostoeltje tegen de rijrichting in. Nadien mag u het met de rijrichting mee vervoeren in een kinderautostoeltje met riemen. Vanaf 15 kg kan u een verhoogkussen gebruiken als aanvulling op de veiligheidsgordel, tot het kind io jaar is. Als u een autostoeltje koopt, controleert u best of het de vermelding ECE R44/o4draagt.Tijdens een lange rit stopt u om de twee uur, zodat uw kind zijn benen kan strekken en zich op een speeltuin kan uitleven. Neem ook spelletjes mee of verzin spelletjes om uw kind bezig te houden. De tijd zal zo sneller voorbijgaan. Als uw kind wagenziek wordt (de voornaamste symptomen zijn misselijkheid, duizeligheid en braken), moet u voor het vertrek enkele maatregelen nemen. Uw kind moet voldoende geslapen hebben en een uitgebreid ontbijt genomen hebben, dat best uit yoghurt en fruit bestaat. Eén uur voor het vertrek kan u uw kind een antihistaminicum geven, maar neem toch plastic zakken, vochtige doekjes en licht gesuikerde dranken mee indien uw kind moet braken.

Een tuin vol ontdekkingen

De tuin is de plek bij uitstek om te spelen en te verkennen, maar er gaan ook een heleboel gevaren schuil. Laat een kind nooit zonder toezicht van een volwassene in de tuin en leg uit wat de bestaande risico's zijn. Kinderen, jonger dan vier jaar, zullen regelmatig vallen (schommel, glijbaan, boom, ...). Leg houtkrullen op de plaatsen waar kinderen spelen en trek uw kind geen kleren met riemen of linten aan, want die blijven gemakkelijk hangen. Berg uw tuingerief systematisch op achter slot en grendel en laat geen giftige producten rondslingeren. Laat een kind nooit alleen met een dier, zelfs als u het dier kent, en leer uw kind om geen bruuske bewegingen te maken als er insecten in de buurt zijn. Zet geen giftige planten of planten met doornen. Als die toch in de tuin staan, plaatst u er best een hekje omheen. Laat een kind nooit bij een barbecue en wees extra op uw hoede als u een zwembad hebt. Elk jaar gebeuren er honderden ongevallen in privézwembaden, zeker met kinderen tussen 1 en 5 jaar. Zodra ze kunnen lopen, trekken zeer immers graag op uit om hun omgeving te ontdekken. Een peuter kan in enkele centimeters water verdrinken. Laat een kind dus nooit alleen achter bij een zwembad. Doe uw kind armzwembandjes aan, ook als het uit het water is, en leg een boei of een stok aan de rand van het zwembad.Vergeet het speelgoed niet uit het water te halen om te vermijden dat uw kind het probeert te pakken en in het water,valt.Tegenwoordig is het ook verplicht om privézwembaden te beveiligen (hek, alarm, zeil, afdak over het zwembad, ...). Laat uw kind zo vroeg mogelijk aan het water wennen, leg ook uit wat de gevaren van het zwembad zijn en leer het zwemmen vanaf 4jaar.

Pas op voor de zon

Tegenwoordig weet iedereen dat zonlicht schadelijk is voor de huid. Dat geldt des te meer voor kinderen want hun huid is dunner en hun pigmentsysteem is nog niet volledig ontwikkeld. Blootstelling aan de zon in de kindertijd verhoogt dus het risico op huidkanker op volwassen leeftijd. Baby's jonger dan 12 maanden moeten in de schaduw blijven. Kinderen vanaf 1 jaar moet men tussen 12 en 16 uur uit de zon houden. Verder moeten ze een hoed, een zonnebril met uv-filter en een luchtig T-shirt in een lichte kleur dragen en moet u hen elke twee uur en na elke zwempartij insmeren (ook de nek en de oren) met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (min. 25). Pas ook op voor een hitteberoerte, die hoofdpijn, misselijkheid en ernstige uitdroging kan veroorzaken. In de ergste gevallen kan bewustzijnsverlies optreden. Dat probleem treft vooral de allerkleinsten omdat ze een kleinere waterreserve hebben en hun vermogen om de interne temperatuur te regelen minder efficiënt is. Geef hen dus regelmatig te drinken en laat hen niet achter in een stilstaande auto in volle zon. Als zich een incident voordoet, moet u uw kind uitkleden, op een frisse plaats in de schaduw zetten, met fris water besprenkelen en laten drinken. Raadpleeg zonodig een arts. !
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie over een zonnesteekInformatie over een zonnesteekNaast verbranding door de zon is er nog een ander onplezierig gevolg van langdurig zonnen: de zonnesteek. Het lichaam ve…
Zonnesteek kind of hitteberoerte: symptomen en behandelingZonnesteek kind of hitteberoerte: symptomen en behandelingHoe te handelen bij een zonnesteek kind en wat is een zonnesteek precies? Een zonnesteek wordt ook wel 'hitteberoerte' g…
De Mutsy kinderwagenDe Mutsy kinderwagenDit artikel gaat uitgebreid in op de verschillende types kinderwagen van het merk Mutsy. Waar zijn ze voor geschikt, wat…
Hittekramp, hitteberoerte, zonnesteek: tipsHittekramp, hitteberoerte, zonnesteek: tipsHet lichaam regelt de temperatuur van het lichaam door te transpireren. Soms kan het lichaam het niet bolwerken, b.v. do…

Alcohol en jongerenAlcohol en jongerenAlcohol en jongeren: je hoort het steeds vaker: kinderen lusten wel pap van al die Breezers en andere zoete mixdrankjes.…
Zindelijkheid bij peuters: zindelijk in vijf dagen!Peuters van nu zijn later zindelijk dan die van zo'n 50 jaar geleden. Recent wetenschappelijk onderzoek heft aangetoond…
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.