Zindelijkheid bij peuters: zindelijk in vijf dagen!
Peuters van nu zijn later zindelijk dan die van zo'n 50 jaar geleden. Recent wetenschappelijk onderzoek heft aangetoond hoe dat komt. Onder andere de opkomst van de wegwerpluiers liggen aan de basis van deze evolutie. Nochtans is er een nieuwe methode om zindelijkheid te trainen
Zindelijk in vijf dagen! Dat belooft de nieuwe methode van Alexandra Vermandel: een
luier met plasalarm. Al bij het eerste druppeltje klinkt er een muziekje. "Zo kan het kind leren zijn plas nog even op te houden. Mama of papa, die het muziekje ook hoort, brengt hem dan meteen naar het potje", zegt Alexandra Vermandel, kinesitherapeute en doctoranda aan de faculteit geneeskunde, dienst urologie, van de Universiteit Antwerpen. "Je hoeft een kind dan niet meer op het potje te zetten zonder te weten of het een volle blaas heeft. En telkens als hij op het potje plast, beloon je hem." Op dit moment is de luier nog niet te koop. Hij wordt eerst op een grotere groep kinderen uitgetest voor meer wetenschappelijke zekerheid. Intussen kunt u met een gerust hart de traditionele methodes van
potjestraining toepassen. Alexandra Vermandel: "Ook door je kind in zijn blote billen te laten rondlopen of geregeld op het potje te zetten, kan het snel gaan. Als je kind er maar rijp voor is en mama of papa er tijd voor maakt én consequent is. Forceer je kind niet. Zodra het weerstand biedt, lasje beter even een pauze in."
Weg met die wegwerpluier
Kinderen zijn vandaag maar liefst zes maanden tot een jáár later zindelijk dan hun leeftijdgenootjes in de jaren '60. Diverse oorzaken spelen mee. De
wegwerpluiers hebben komaf gemaakt met het vervelende gevoel van een natte luier. Veel ouders gaan allebei werken en hebben minder tijd. En door de wildgroei van richtlijnen weten veel mama's en papa's gewoon niet meer hoe en wanneer ze het moeten aanpakken.
Uit het doctoraatsonderzoek van Alexandra Vermandel bleek dat tot één op de drie Antwerpse kleuters met een luier in de klas zit-en niet omdat ze maar af en toe in hun broek plassen. "Ik ben daar erg van geschrokken", vertelt Alexandra Vermandel. "Als de kleuterjuf
potjestraining moet geven, heeft ze minder tijd voor de pedagogische taken. Soms moet ze haar klasje alleen laten omdat er geen kinderverzorgster is. Bovendien is er meer kans op infecties."
Klaar voor het potje?
Een kind kan pas
zindelijk worden als de blaas genoeg is ontwikkeld en het darmcontrole heeft; gewoonlijk is dat tussen de twee en vijf jaar. Veel peuters vertellen spontaan dat ze moeten plassen of net geplast hebben. Ze hebben ook interesse voor het potje. Belangrijk is dat ze 'kaka' en 'pipi' kunnen zeggen, en weten wat die woordjes betekenen.
Verder moet een kind kunnen stappen en in hurkzit blijven zitten. Het moet ook de sluitspier en
bekkenbodemspieren kunnen ontspannen. En, niet onbelangrijk: je uk moet willen meewerken. Niet eenvoudig, op de leeftijd dat 'ie zijn eigen willetje ontdekt!
7 x potjes-pret
- Zorg voor een stevig potje, waarbij uw kind met zijn voetjes op de grond kan steunen. Of zet een wcverkleinbril met opstapje op het grote toilet.
- Zet uw peuter alleen op het potje als hij een volle blaas heeft. Check dus eerst of zijn luier niet nat is.
- Laat zowel jongetjes als meisjes zitten met de beentjes lichtjes open én gesteund.
- Geef uw kind rustig de tijd. Anders leert het de urine met zijn buikspieren naar buiten te persen, en dat is niet goed.
- Applaus bij elk succes, en maak geen drama van een ongelukje. Straf nooit!
- Doe uw kind kleren aan die het makkelijk zelf kan losmaken.
- Start niet met de potjestraining vlak voor de komst van een baby, een verhuizing, een scheiding...