Zindelijkheid bij peuters: zindelijk in vijf dagen!

Peuters van nu zijn later zindelijk dan die van zo'n 50 jaar geleden. Recent wetenschappelijk onderzoek heft aangetoond hoe dat komt. Onder andere de opkomst van de wegwerpluiers liggen aan de basis van deze evolutie. Nochtans is er een nieuwe methode om zindelijkheid te trainen Zindelijk in vijf dagen! Dat belooft de nieuwe methode van Alexandra Vermandel: een luier met plasalarm. Al bij het eerste druppeltje klinkt er een muziekje. "Zo kan het kind leren zijn plas nog even op te houden. Mama of papa, die het muziekje ook hoort, brengt hem dan meteen naar het potje", zegt Alexandra Vermandel, kinesitherapeute en doctoranda aan de faculteit geneeskunde, dienst urologie, van de Universiteit Antwerpen. "Je hoeft een kind dan niet meer op het potje te zetten zonder te weten of het een volle blaas heeft. En telkens als hij op het potje plast, beloon je hem." Op dit moment is de luier nog niet te koop. Hij wordt eerst op een grotere groep kinderen uitgetest voor meer wetenschappelijke zekerheid. Intussen kunt u met een gerust hart de traditionele methodes van potjestraining toepassen. Alexandra Vermandel: "Ook door je kind in zijn blote billen te laten rondlopen of geregeld op het potje te zetten, kan het snel gaan. Als je kind er maar rijp voor is en mama of papa er tijd voor maakt én consequent is. Forceer je kind niet. Zodra het weerstand biedt, lasje beter even een pauze in."

Weg met die wegwerpluier

Kinderen zijn vandaag maar liefst zes maanden tot een jáár later zindelijk dan hun leeftijdgenootjes in de jaren '60. Diverse oorzaken spelen mee. De wegwerpluiers hebben komaf gemaakt met het vervelende gevoel van een natte luier. Veel ouders gaan allebei werken en hebben minder tijd. En door de wildgroei van richtlijnen weten veel mama's en papa's gewoon niet meer hoe en wanneer ze het moeten aanpakken.

Uit het doctoraatsonderzoek van Alexandra Vermandel bleek dat tot één op de drie Antwerpse kleuters met een luier in de klas zit-en niet omdat ze maar af en toe in hun broek plassen. "Ik ben daar erg van geschrokken", vertelt Alexandra Vermandel. "Als de kleuterjuf potjestraining moet geven, heeft ze minder tijd voor de pedagogische taken. Soms moet ze haar klasje alleen laten omdat er geen kinderverzorgster is. Bovendien is er meer kans op infecties."

Klaar voor het potje?

Een kind kan pas zindelijk worden als de blaas genoeg is ontwikkeld en het darmcontrole heeft; gewoonlijk is dat tussen de twee en vijf jaar. Veel peuters vertellen spontaan dat ze moeten plassen of net geplast hebben. Ze hebben ook interesse voor het potje. Belangrijk is dat ze 'kaka' en 'pipi' kunnen zeggen, en weten wat die woordjes betekenen.

Verder moet een kind kunnen stappen en in hurkzit blijven zitten. Het moet ook de sluitspier en bekkenbodemspieren kunnen ontspannen. En, niet onbelangrijk: je uk moet willen meewerken. Niet eenvoudig, op de leeftijd dat 'ie zijn eigen willetje ontdekt!

7 x potjes-pret

  • Zorg voor een stevig potje, waarbij uw kind met zijn voetjes op de grond kan steunen. Of zet een wcverkleinbril met opstapje op het grote toilet.
  • Zet uw peuter alleen op het potje als hij een volle blaas heeft. Check dus eerst of zijn luier niet nat is.
  • Laat zowel jongetjes als meisjes zitten met de beentjes lichtjes open én gesteund.
  • Geef uw kind rustig de tijd. Anders leert het de urine met zijn buikspieren naar buiten te persen, en dat is niet goed.
  • Applaus bij elk succes, en maak geen drama van een ongelukje. Straf nooit!
  • Doe uw kind kleren aan die het makkelijk zelf kan losmaken.
  • Start niet met de potjestraining vlak voor de komst van een baby, een verhuizing, een scheiding...
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zindelijkheidstraining bij kleuters“Wanneer moet mijn kind zindelijk zijn?” Die vraag stellen vele ouders zich, zeker als kinderen van bevriende koppels al…
Zindelijk wordenZindelijk worden. Weer een mijlpaal in het leven van uw kind, Zindelijk worden! Uw kind heeft de leeftijd bereikt om afs…
Peuters en kleuters: op het potje gaanPeuters en kleuters: op het potje gaanOp de leeftijd van twee jaar wordt het stilaan tijd om te starten met potjestraining, of op het potje gaan. Vanaf deze l…
Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…

Kinderen en de gevaren van de zomerDe vakantie staat voor de deur. Hoewel die periode synoniem staat met plezier en ontspanning in familieverband, kan ze o…
Heeft mijn kind misschien kiespijn?Veel ouders denken dat hun kind last heeft van oorpijn, hoofdpijn of aanstellerij. Dat een kind kiespijn zou kunnen hebb…
Bronnen en referenties
  • Lezing door Alexandra Vermandel aan de UZA Antwerpen
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.