Tips voor het aanschaffen van een kinderwagen

Tips voor het aanschaffen van een kinderwagen Wanneer je zwanger bent, zijn er veel spullen die je moet aanschaffen voor je kindje en zeker wanneer het je eerste is. Er bestaan vele uitzetlijstjes, waarop de meest uiteenlopende zaken staan vermeld. Maar een ding zul je op elk lijstje terugvinden en dat is het aanschaffen van een kinderwagen.

De kinderwagen

De kinderwagens uit deze tijd zijn bijna allemaal combi-wagens. Waar in vroeger tijden ouders nog met rondliepen met grote kinderwagenbakken met nog grotere wielen er onder en dat totdat de kinderen zelfs al konden lopen, bestaat er tegenwoordig het gemak van de kinderwagen, die in een handomdraai van een reiswieg op een onderstel omgetoverd kan worden naar een wandelwagen in buggystijl. En sinds dat het verplicht is om kinderen en dus ook baby’s te vervoeren in autostoeltjes, zijn de meeste kinderwagens ook uitgerust om een dergelijke autozitje op te monteren.

De merken

Er zijn kinderwagens van verschillende merken, en ook diverse ketens zoals Hema en Kruidvat verkopen kinderwagen van hun eigen huismerk. De meest voorkomende en betrouwbare merken in Nederland van kinderwagens zijn de volgende:
  • Bugaboo
  • Maxi Cosi
  • Quinny
  • Easywalker
  • Mutsy
  • Urban Jungle
  • Joolz
  • Koelstra
  • Stokke
  • X-Adventure

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kinderwagen?

Hoe vaak en waar ga je de kinderwagen gebruiken

Ga je hem voornamelijk in de stad gebruiken om stoep op en stoep af te gaan of zul je hem ook gebruiken voor lange wandelingen in het bos of op het strand. Er zijn namelijk kinderwagens in de handel die specifiek ingesteld zijn op het gebruik in de natuur of ruw terrein. Dit zijn bijvoorbeeld de kinderwagens die uitgerust zijn met drie grote wielen in plaats van vier. Wanneer je echter je kinderwagen voornamelijk in de stad zult gebruiken, is een wagen met vier wielen, het liefst van een wat kleiner formaat, veel handiger.

Flexibiliteit van de kinderwagen

Hoe klapt de kinderwagen in elkaar en hoeveel ruimte neemt hij dan in? Past hij dan nog in de kofferbak van je auto of moet je hem op de achterbank leggen en wil je dat wel? Moeten er wielen af gehaald worden als de wagen in elkaar geklapt wordt of klapt de bekleding van de wandelwagen tegen de wielen aan waardoor de bekleding vies kan worden als je net in de regen heb gereden? Dit zijn praktische dingen om over na te denken en het is handig om je uitvoerig te laten voorlichten wanneer je de kinderwagen gaat kopen. Laat het personeel in de winkel niet alleen aan jou laten zien hoe de reiswieg op het onderstel schuift, maar laat ze ook voordoen hoe de wagen in elkaar klapt als hij tot wandelwagen omgebouwd is. En doe het daarna zelf ook nog een keer, want het winkelpersoneel doet deze handelingen zo vaak dat het zelfs bij een voor jou onhandige en onpraktische kinderwagen nog lijkt alsof het heel gemakkelijk gaat.

Autozitje of Maxi-Cosi

Het is in de praktijk heel handig als je autozitje op het onderstel van je kinderwagen gemonteerd kan worden. Er zijn kinderwagens die hier standaard voor uitgerust zijn, zoals de Maxi-Cosi kinderwagen of de Quinny. Bij de meeste merken kinderwagens is het echter ook mogelijk om adapters aan te schaffen voor je onderstel waarop je het autozitje kunt monteren. Ook al wordt het lang laten liggen van je baby in een maxi-cosi of autozitje afgeraden vanwege de kwetsbaarheid van het ruggetje van je kindje, is het voor korte autoritjes of boodschappen doen heel handig om je slapende kind niet wakker te hoeven maken om hem vanuit het autozitje in de kinderwagen te tillen.

Extra’s

Vind je het belangrijk dat je kindje in de wandelwagen naar jou kijkt (Bugaboo) of vindt je het juist belangrijk dat je baby de wereld in kijkt (Easywalker). Moet er een grote boodschappenmand onder zitten of wil je juist een extra grote zonnekap? Is het mogelijk om een meerijdplankje aan te laten monteren, mocht er ooit een broertje of een zusje komen, etc.

In de praktijk

Vraag familie en vrienden naar hun ervaringen met kinderwagens, kijk op internetfora en lees wat de Consumentenbond zegt over bepaalde kinderwagens. Weeg prijs en kwaliteit zorgvuldig tegen elkaar af. Bedenk dat als je kindje ongeveer een jaar is, het ook al heel goed kan zitten in een vaak makkelijk opklapbare, kleiner opvouwbare en goedkopere buggy. Wil je met die wetenschap nog steeds zoveel geld uitgeven aan een kinderwagen? Let op aanbiedingen, want die zijn er veelvuldig. Als je spullen zoals een babykamertje voor je nieuwe kindje gaat kopen, is het vaak mogelijk om er een goede prijs voor een kinderwagen bij te onderhandelen als je alles direct in een keer aanschaft. Let op spaarprogramma’s, want je kunt bijvoorbeeld bij de Postbank en Airmiles goedkoop babyspullen, waaronder kinderwagens, aanschaffen tegen inlevering van gespaarde punten.
© 2009 - 2024 Julia78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderwagen voor pasgeboren baby - Waar moet je op letten?Kinderwagen voor pasgeboren baby - Waar moet je op letten?Al snel na de komst van de baby zal je je realiseren dat er nog heel wat essentiële zaken zijn die nog gekocht moeten wo…
Hoe lang mag een baby in de Maxi CosiHoe lang mag een baby in de Maxi CosiDe Maxi Cosi is een bekend merk baby-autostoeltje. Eigenlijk valt de Maxi Cosi onder merkverwatering: het merk is zo bek…
Meerijdplankje: neem peuter mee achter buggy of kinderwagenMeerijdplankje: neem peuter mee achter buggy of kinderwagenEen meerijdplankje is een ideaal attribuut wanneer je een kind hebt dat in de kinderwagen of buggy zit terwijl je ook ee…

Jongeren praten moeilijk over problemen en gedrag met oudersJongeren praten moeilijk over problemen en gedrag met oudersJongeren praten doorgaans niet over persoonlijke problemen. Zaken die tijdens de pubertijd problemen kunnen veroorzaken…
Welke invloed heeft wat moeder eet op de baby in de buik?Welke invloed heeft wat moeder eet op de baby in de buik?Op de vraag of een baby in de buik al smaken kan proeven is het antwoord JA. Als de foetus 12 weken oud is en nog wordt…
Julia78 (28 artikelen)
Laatste update: 17-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.