Mijn kind is te dik

Overgewicht is niet alleen voor volwassen, maar ook voor steeds meer kinderen een probleem. Iedere vierde jongen en elk derde meisje is te zwaar voor zijn of haar leeftijd en lichaamsgrootte. Ouders denken en hopen dat het overgewicht wel zal verdwijnen, naarmate de kinderen opgroeien, maar dit is meestal niet het geval. 40% Van de kinderen met overgewicht en ongeveer 80% van de jongeren worden ook 'dikke volwassenen'.

Kinderen met overgewicht hebben het zwaar

Dikke kinderen hebben het niet makkelijk. Het gevaar bestaat, dat het overgewicht van nu de basis is voor ziektes op latere leeftijd. Bovendien worden ze vaak voortdurend gepest door medescholieren, die ze uitschelden voor dikzak of wat al niet meer, vooral bij spel en sport, wanneer er bepaalde dingen niet gedaan kunnen worden. Kinderen kunnen hard zijn! Daaronder lijdt natuurlijk het zelfbewustzijn van de kinderen met overgewicht, het kan tot isolatie en psychische schade leiden. Als deze negatieve gewichtsontwikkeling niet op tijd tegen gegaan wordt, lopen dikke kinderen grote kans als volwassene ook te dik te zijn en daar levenslang last van te houden. Hoge bloeddruk, hartproblemen, stofwisselingsziekten zijn dan zaken, die je veel sneller tegen zal komen.

Onjuist voedsel en gebrek aan beweging

Twee wezenlijke bestanddelen zijn voor het hoge gewicht van onze jonge bevolking verantwoordelijk: onjuist voedsel en gebrek aan beweging. Dus teveel vet, teveel suiker en dat samen met gebrek aan beweging door het TV- en computertijdperk. Fastfood, chips en zoetigheden, weggespoeld met zoete ranja of cola en dat alles voor de televisie of computer. Deze ongezonde trend verdringt steeds meer het plaatje van bij ieder weerbeeld buitenspelen, sport beoefenen, slanke kinderen etc.

Wat kun je er aan doen?

Verbieden helpt niet. Het is veel beter om te streven naar een oplossing voor langere tijd, het veranderen van de levensstijl. Het kind - en in de meeste gevallen de hele familie - moet inzien waar de oorzaken voor het overgewicht liggen. Alleen dan, en met de nodige motivatie, is het mogelijk een positieve invloed op het eet- en bewegingsgebeuren van het kind met opergewicht te krijgen.

Het spreekt vanzelf dat je kinderen geen eenzijdige diëten voor volwassenen kunt laten volgen. Opgroeiende kinderen hebben nl. zeer veel hoogwaardige voedingsstoffen nodig. Beter is het, door uitleggen en verandering van voedingsgewoontes van de hele familie (dikke kinderen hebben vaak dikke ouders) langdurig hulp te bieden om slanker en gezonder te leven. Vaak volstaat het op deze leeftijd het gewicht gedurende een maand constant te houden door voedsel te verschaffen wat aan de behoefte tegemoet komt. Het kind wordt, doordat het groeit, dan vanzelf slanker. Ter ondersteuning is dan een bewegingsprogramma goed, ook weer het beste voor de hele familie. Als psychische problemen de oorzaak van overmatig eten zijn, moet daar naar natuurlijk een deskundige bij gehaald worden.

Behandeling van kinderen met overgewicht

De behandeling van licht tot matig overgewicht in de kinderleeftijd heeft niet als belangrijkste doel een drastsiche gewichtsafname in korte tijd, maar veel meer een constant houden van een lichaamsgewicht voor langere tijd, eventueel met een matig afvallen (ongeveer 1 kilo per maand). Door de groei van het kind wordt dan vaak het gewicht vanzelf weer normaal. Wel moet de mate van beweging beduidend verhoogd worden. Bij sterk overgewicht is een aanvullend matig dieet aan te raden. Dit kan het beste onder deskundig toezicht gebeuren.

De praktijk: thuis

Om teveel eten bij kinderen thuis te voorkomen, moeten voor langere tijd de energie-opname door eten en drinken gedoseerd verminderd worden zodra het energieverbruik door sport en spel verhoogd worden. Beide maatregelen hebben tot doel (vooral in combinatie) het verminderen van vetopslag, omdat het lichaam zijn reserve aanbreekt. De grootte van succes, gewichtsverlies, is des te groter als de energie-opname minder is en het energieverbruik hoger. Toch zijn de radicale kuren bij kinderen absoluut niet goed, net als dat het dringend afgeraden wordt het kind te zware lichamelijke inspanning te laten verrichten. Het systeem van een kind is, door de groei en ontwikkeling nog zeer gevoelig: iedere vorm van overdrijving doet meer slecht dan goed.

De factor 'tijd' is van grote betekenis. Voor gezondheid en welbevinden is een klein gewichtsverlies - maar wel over langere tijd - veel beter en ook veel makkelijker vor te houden, dan een sterke gewichtsafname in korte tijd.Vaak is ook al het constant houden van gewicht tijdens de groei voldoende en kan voor kinderen de juiste keus zijn. In tegenstelling tot volwassenen hebben kinderen het grote voordeel dat ze nog in de lengte moeten groeien, wat positief is voor normalisering van het gewicht. Bij een constant gewicht plus groeien worden kinderen vanzelf slanker!

Eenzijdige voeding is voor kinderen uit den boze, doordat het kind dan heel belangrijke voedingsstoffen niet krijgt en dat zal schadelijke gevolgen voor de gezondheid van het kind hebben. Flits- en crashdiëten, voor volwassen in ieder tijdschrift wel te vinden, mogen nooit bij kinderen gebruikt worden. Ten eerste bevatten ze veel te weinig voedingsstoffen en ten tweede belast een snelle gewichtsafname het systeem van een kind teveel.

Het middel is bij kinderen een langzame en vriendelijke gewichtsafname door speciaal aan het kind aangepaste voeding en gedoseerde verhoging van beweging.

Voedingstips bij overgewicht zijn:
 • energietoevoer licht verminderen, vooral minder vet en suiker
 • afwisselende en evenwichtige samenstelling van voeding
 • weinig vet en suiker, dagelijks veel groente, fruit, volkoren- en magere melkprodukten
 • tussenmaaltijden: fruit, yoghurt, knäckebrot, rauwkost
 • voedsel met veel voedingsvezels (aardappels, rijst, granen
 • volle borden, maar weinig energie (veel groente, salade rauwkost)
 • mager vlees/vis en worst gebruiken
 • gepaneerd voedsel vermijden
 • zoetigheden en fastfood verminderen
 • eten zonder afleiding, goed kauwen, langzaam eten
 • caloriesparende manieren van koken gebruiken (koken, grillen)
 • veel drinken, 1,5 tot 2 liter per dag
 • sport en bewegingingsintensieve spellen

Niets is echt verboden, verboden maken het alleen maar aantrekkelijker. Zo zijn gedoseerde hoeveelheden lekkernijen best toegestaan, ook een hamburger mag best eens!
© 2009 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen en diëten, is dat wel verstandig?Kinderen en diëten, is dat wel verstandig?Het komt regelmatig voor dat kinderen te zwaar zijn en daarom moeten afvallen. Maar is het wel verstandig om kinderen op…
Afvallen: naar de gewichtsconsulent of de diëtist?Afvallen: naar de gewichtsconsulent of de diëtist?Bij overgewicht kun je afvallen met behulp van een diëtist, maar ook een gewichtsconsulent. Waarom wordt de ene persoon…
Melk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelMelk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelEen dieet op basis van melk? Dat gaat misschien een beetje te ver, maar zuivelproducten zijn wel degelijk van essentieel…
Overgewicht, stofwisseling, bloedsuikerspiegelOvergewicht, stofwisseling, bloedsuikerspiegelBij overgewicht spelen spelen vet, stofwisseling, beweging, hormonen, psyche, schildklier en erfelijkheid een rol. Bij o…

Failure to thrive: wanneer de groei van je kind achterblijftFailure to thrive: wanneer de groei van je kind achterblijftDe ontwikkeling en groei van een kind wordt nauwkeurig bijgehouden door het meten van de hoofdomvang, het gewicht en de…
Hersenschudding herkennen bij kinderenTijdens het spelen of door onoplettendheid komt het vaak voor dat kinderen vallen. Meestal is er niets aan de hand. Ze s…
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.