UV Zwemkleding: bescherming tegen schadelijke UV straling

UV Zwemkleding. Sinds een paar jaar wordt er UV zwemkleding op de Nederlandse markt verkocht. Wat is dit voor kleding en waarvoor dient het? in dit artikel wordt het uitgelegd.

UV Straling

De zon straalt behalve warmte en zichtbaar licht ook een onzichtbare UV straling uit. Deze UV straling bestaat uit een deel het zogenaamde UVA en een deel UVB straling. Met name deze laatste straling kan ervoor zorgen dat cellen onder de huidopppervlakte worden aangetast bij langdurige blootstelling. Langdurige blootstelling kan op termijn de cellen misvormen en leiden tot huidkanker. UV zwemkleding is ondermeer bedoeld om de kans op huidkanker te verminderen.

Zonnefactor/UV-index

Op een zonnige dag is de UV-index of zonnefactor het hoogst en afhankelijk van tijdstip en breedtegraad. Ook op een bewolkte dag bereikt UV straling, in mindere mate, het aardoppervlak waar wij leven. In landen rondom de middelandse zee en richting de evenaar is de zonnefactor voor schadelijke ultraviolet straling vele malen hoger dan in Nederland. Indien u op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Spanje, turkij of Egypte dan is het hebben van UV zwemkleding voor kinderen haast een noodzaak. Zeker in de hete maanden in die landen is de straling van schadelijke UV het meest intensief.

UV Bescherming en Materiaal

UV beschermende zwemkleding is voor kinderen die actief willen zijn in comfortabele en stijlvolle kleding toch beschermd zijn tegen de zon. Het textiel van UV Zwemkleding bestaat doorgaans uit 80% Nylon/ 20% Elastane Matte Carvico Italie(Lycra). Het materiaal waarvan UV zwemkleding gemaakt is, geeft een bescherming van maximaal SPF 50+. Dit betekent dat 97,5% van alle schadelijke UV-straling wordt tegengehouden. Dit houdt ook in dat je veel langer in de zon mag dan zonder UV beschermende zwemkleding. Zonder bescherming is ongeveer 7-15 minuten in de zon overdags een limiet die serieus moet worden genomen. Een dagelijkse dosis UV straling langer dan een kwartier kan uiteindelijk leiden tot huidkanker. Normale t-shirts beschermen veel minder tegen de schadelijke UV straling dan deze UV zwemkleding. Met UV kleding kun je langer in de zon verblijven.

Australie en ARPANSA

UV zwemkleding komt voor het merendeel uit Australie. Dit is niet zo vreemd. In Australie is de gat in de ozonlaag het grootst waardoor het land de hoogste UV straling heeft met schadelijke gevolgen voor de huid ,indien deze niet goed is beschermd.
Arpansa, de Australische autoriteit op het gebied van UV bescherming, heeft van veel producenten de stof van UV zwemkleding getest. ARPANSA eist van ieder UV zwemkleding bedrijf elk seizoen om hun gebruikte stoffen/kleuren te testen voordat deze bedrijven een licentie krijgen om een UPF50+ swing tags te mogen kopen. De ARPANSA UPF 50+ Swing Tag wat aan de Uv zwemkleding hoort te zitten is een garantie voor maximale zon bescherming. In Groot-Brittanie is de Europees/ Britse Standaard EN13758-2 UPF 40+ voor Ultraviolet Straling, wat maximum bescherming garandeerd. 

Gebruik kleding

De UV zwemkleding is het best te gebruiken als het kind langer dan een half uur in de zon verblijft. Kinderen worden niet alleen op het strand en in het zwembad blootgesteld aan de zon maar ook tijdens het buitenspelen - bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal - en het beoefenen van buiten,- en watersporten.
© 2010 - 2024 Peter-schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op babykleertjesBabykleren vormen voor jonge ouders een flinke kostenpost. Je hebt een hele stapel kleren voor je baby nodig en binnen e…
Zwemkleding in het buitenland: bikini, topless, naaktZwemkleding in het buitenland: bikini, topless, naaktIn Nederland kan je rustig in je zwempak, bikini of zelfs topless aan het strand liggen, terwijl in de Verenigde Staten…
Hoe houd je je badpak of bikini mooi?Hoe houd je je badpak of bikini mooi?Je wilt je nieuwe bikini of badpak graag zo lang mogelijk mooi houden, maar hoe doe je dat? Zwemkleding verkleurt nameli…
Waar moet je op letten bij het kopen van babykleertjes?Waar moet je op letten bij het kopen van babykleertjes?De eerste babykleertjes koop je al tijdens de zwangerschap. De baby draagt deze kleertjes meteen na de bevalling. Daarom…

Met je kind in het ziekenhuisAls je kind ziek is hoop je als ouder dat het snel zal beter worden. Een ziek kind is namelijk niet hetzelfde als een zi…
Tips indien het jonge kind (hoge) koorts heeftTips indien het jonge kind (hoge) koorts heeftAls een jong kind een verhoogde lichaamstemperatuur heeft is iedere ouder snel ongerust, vooral als de koorts aan de hog…
Bronnen en referenties
  • Kidiez.com Platypusaustralia.com Arpansa KWF Kankerbestrijding
Peter-schrijft (2 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.