Met je kind in het ziekenhuis

Als je kind ziek is hoop je als ouder dat het snel zal beter worden. Een ziek kind is namelijk niet hetzelfde als een zieke volwassene. Peuters en baby's kunnen bijvoorbeeld nog niet zeggen wat er mis is en zelfs kleuters kunnen niet altijd uitleggen wat ze voelen. Toch gebeurt het dat een kind niet beter wordt maar juist slechter en dan kan een ziekenhuisopname onvermijdelijk zijn.

In het ziekenhuis

Een dokter zal niet zonder reden vragen om een kind te laten opnemen in het ziekenhuis. Toch is dit niet leuk omdat het vaak veel stress meebrengt voor zowel de ouders als het kind. Een ziek kind zal niet altijd begrijpen wat er gebeurt en zeker kleine peuters en baby's vinden een ziekenhuis angstaanjagend. Ook voor ouders volgen er problemen met het werk of omdat er nog kindjes thuis zitten. Toch is het vaak ook een opluchting voor sommige ouders omdat ze nu toch zeker zijn dat hun kind de beste zorgen zal krijgen.

Tips voor de ouders

Zorg ervoor dat je goed navraagt hoeveel dagen sociaal verlof je kan opnemen in jouw beroep. Als je weet dat er niet altijd goed wordt gereageerd op afwezigheden zorg dan dat je heel snel een bewijs van de dokter of het ziekenhuis kan afleveren. Probeer eventueel af te wisselen met je man/vrouw of een familielid. Natuurlijk is het te begrijpen dat je als ouder liefst bij je kind bent. Meestal zullen werkgevers dit ook snappen als het ernstig is maar schat zelf je werksituatie goed in zodat je niet nog extra problemen krijgt.

Een dag en een nacht in het ziekenhuis zitten is lang. Vraag aan iemand om een uurtje of een paar uurtjes over te nemen zodat je kan gaan douchen, eten, slapen, enz. Kies voor iemand die je kind kent en vertrouwt. Een verre nicht of tante is misschien nu niet de beste keuze.

Als je kind slaapt en je blijft overnachten zorg dan dat je iets bijhebt om je bezig te houden. Baby's en peuters geen vroeg slapen, zeker als ze ziek zijn, en tv kijken wordt dan moeilijk. Hou er ook rekening mee dat het dan ook vroeg donker is in de kamer. Installeer je desnoods in de badkamer of de gang met een boek. Als je kindje groter is kan je uitleggen waar je naartoe gaat maar bij een klein kind blijf je beter in de buurt. Tegenwoordig bieden veel ziekenhuizen kosteloos internet aan. Probeer een laptop mee te brengen en regel zo snel mogelijk internettoegang.

Maak er ook gebruik van om zelf vroeg te gaan slapen. Peuters en baby's worden vaak wakker in een nieuwe omgeving en het zieknhuisbed zal niet geweldig liggen. Probeer daarom zelf wat slaap in te halen zodat je zelf niet ziek wordt.

Hou het bezoek beperkt. Het is verleidelijk om mensen te laten langskomen en natuurlijk is elke situatie anders maar maak het niet te vermoeiend voor je kind. Kinderen in een ziekenhuis moeten rusten en veel bezoek helpt hierbij niet. Laat zeker geen andere kinderen op bezoek komen voor zowel de drukte als besmettingsgevaar. Het is wel leuk voor grotere kinderen om speeltjes, kaartjes of knuffeltjes te ontvangen van de familie zodat het weet dat er aan hem/haar gedacht wordt.

Breng tenslotte zelf wat eten mee. Elke dag cafetaria gaat vervelen en vaak is er een microgolfoven beschikbaar. Laat je familie iets koken en warm het op. Ook water en wat koekjes kunnen handig zijn.

Tips voor het kind

Baby's en peuters die mogen eten kunnen van het ziekenhuis melkpoeder of puree krijgen. Vaak is dit niet wat de kinderen gewend zijn en eten zij niet zo goed. Breng daarom ook zelf melkpoeder mee of eten mee. Je kind moet aansterken en het is belangrijk dat het goed kan eten.

Voor kinderen is het ziekenhuis een vreemde omgeving. Breng een paar dingen mee van thuiis die het kent zoals speelgoed en een dekentje. Maak er geen speeltuin van maar zorg dat je kind, als het wakker is, een beetje kan spelen.

Kinderen die een infuus nodig hebben of een onderzoek moeten laten ondergaan zullen bang zijn. Ook voor volwassenen blijven dit moeilijke momenten. Ga als ouder zoveel mogelijk mee en hou je zelf sterk. Je kind is al bang genoeg en als jij dit versterkt is het nog moeilijk te kalmeren. Praat op een rustige toon tegen je kindje, zing een liedje of leid het af. Prijs je kind ook na de ingreep zodat de revaring minder negatief blijft.

Algemene tips

  • Breng genoeg kledij mee. Vaak wordt er op overgegeven of als het warm is is propere kledij een verademing
  • Stel vragen aan dokters en verpleging. Weet wat er met je kind gebeurt en wees betrokken
  • Let goed op welke kamer je kiest. Een kamer alleen wordt niet altijd door je ziekteverzekering gedekt. Vaak zijn de kamers per twee waar je als ouder kan blijven slapen zo gemaakt dat je er zelden met twee zal liggen.
  • Maak een lijstje van alle nodige documenten:bv voor werkgever, ziekenfonds, huisdokter,apotheker....
© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kind voorbereiden op een ziekenhuisopnameWanneer je te horen krijgt dat je kind opgenomen moet worden in het ziekenhuis, tijdelijk of voor langere tijd, komen er…
Verwerken van een ziekenhuisopnameVerwerken van een ziekenhuisopnameEen ziekenhuisopname is voor een kind een ingrijpende gebeurtenis. Hoe ingrijpend merkt u vaak pas na ontslag uit het zi…
Prentenboeken die kunnen helpen bij een ziekenhuisopnamePrentenboeken die kunnen helpen bij een ziekenhuisopnameIn ieder gezin, familie en kennissenkring komt het weleens voor dat er iemand in het ziekenhuis moet worden opgenomen. E…
Revalidatieverlof tijdens ziekenhuisopnameZiekenhuizen streven ernaar om patiënten de juiste zorg, op het juiste moment en op de juiste plaats te geven. Een aanta…

Zelf duimen aflerenVeel kinderen duimen. Op zich is dit niet erg, maar het moet niet te lang gaan duren of te veelvuldig. Het moet geen pro…
UV Zwemkleding: bescherming tegen schadelijke UV stralingUV Zwemkleding. Sinds een paar jaar wordt er UV zwemkleding op de Nederlandse markt verkocht. Wat is dit voor kleding en…
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.