Met je kind in het ziekenhuis
Als je kind ziek is hoop je als ouder dat het snel zal beter worden. Een ziek kind is namelijk niet hetzelfde als een zieke volwassene. Peuters en baby's kunnen bijvoorbeeld nog niet zeggen wat er mis is en zelfs kleuters kunnen niet altijd uitleggen wat ze voelen. Toch gebeurt het dat een kind niet beter wordt maar juist slechter en dan kan een ziekenhuisopname onvermijdelijk zijn.
In het ziekenhuis
Een dokter zal niet zonder reden vragen om een kind te laten opnemen in het ziekenhuis. Toch is dit niet leuk omdat het vaak veel stress meebrengt voor zowel de ouders als het kind. Een ziek kind zal niet altijd begrijpen wat er gebeurt en zeker kleine peuters en baby's vinden een ziekenhuis angstaanjagend. Ook voor ouders volgen er problemen met het werk of omdat er nog kindjes thuis zitten. Toch is het vaak ook een opluchting voor sommige ouders omdat ze nu toch zeker zijn dat hun kind de beste zorgen zal krijgen.
Tips voor de ouders
Zorg ervoor dat je goed navraagt hoeveel dagen
sociaal verlof je kan opnemen in jouw beroep. Als je weet dat er niet altijd goed wordt gereageerd op afwezigheden zorg dan dat je heel snel een bewijs van de dokter of het ziekenhuis kan afleveren. Probeer eventueel af te wisselen met je man/vrouw of een familielid. Natuurlijk is het te begrijpen dat je als ouder liefst bij je kind bent. Meestal zullen werkgevers dit ook snappen als het ernstig is maar schat zelf je werksituatie goed in zodat je niet nog extra problemen krijgt.
Een dag en een nacht in het ziekenhuis zitten is lang. Vraag aan iemand om een uurtje of een paar uurtjes over te nemen zodat je kan gaan douchen, eten, slapen, enz. Kies voor iemand die je kind kent en vertrouwt. Een verre nicht of tante is misschien nu niet de beste keuze.
Als je kind slaapt en je blijft overnachten zorg dan dat je iets bijhebt om je bezig te houden. Baby's en peuters geen vroeg slapen, zeker als ze ziek zijn, en tv kijken wordt dan moeilijk. Hou er ook rekening mee dat het dan ook vroeg donker is in de kamer. Installeer je desnoods in de badkamer of de gang met een boek. Als je kindje groter is kan je uitleggen waar je naartoe gaat maar bij een klein kind blijf je beter in de buurt. Tegenwoordig bieden veel ziekenhuizen kosteloos internet aan. Probeer een laptop mee te brengen en regel zo snel mogelijk internettoegang.
Maak er ook gebruik van om zelf vroeg te gaan slapen. Peuters en baby's worden vaak wakker in een nieuwe omgeving en het zieknhuisbed zal niet geweldig liggen. Probeer daarom zelf wat slaap in te halen zodat je zelf niet ziek wordt.
Hou het
bezoek beperkt. Het is verleidelijk om mensen te laten langskomen en natuurlijk is elke situatie anders maar maak het niet te vermoeiend voor je kind. Kinderen in een ziekenhuis moeten rusten en veel bezoek helpt hierbij niet. Laat zeker geen andere kinderen op bezoek komen voor zowel de drukte als besmettingsgevaar. Het is wel leuk voor grotere kinderen om speeltjes, kaartjes of knuffeltjes te ontvangen van de familie zodat het weet dat er aan hem/haar gedacht wordt.
Breng tenslotte zelf wat eten mee. Elke dag cafetaria gaat vervelen en vaak is er een microgolfoven beschikbaar. Laat je familie iets koken en warm het op. Ook water en wat koekjes kunnen handig zijn.
Tips voor het kind
Baby's en peuters die mogen eten kunnen van het ziekenhuis melkpoeder of puree krijgen. Vaak is dit niet wat de kinderen gewend zijn en eten zij niet zo goed. Breng daarom ook zelf melkpoeder mee of eten mee. Je kind moet aansterken en het is belangrijk dat het goed kan eten.
Voor kinderen is het ziekenhuis een vreemde omgeving. Breng een paar dingen mee van thuiis die het kent zoals speelgoed en een dekentje. Maak er geen speeltuin van maar zorg dat je kind, als het wakker is, een beetje kan spelen.
Kinderen die een infuus nodig hebben of een onderzoek moeten laten ondergaan zullen bang zijn. Ook voor volwassenen blijven dit moeilijke momenten. Ga als ouder zoveel mogelijk mee en hou je zelf sterk. Je kind is al bang genoeg en als jij dit versterkt is het nog moeilijk te kalmeren. Praat op een rustige toon tegen je kindje, zing een liedje of leid het af. Prijs je kind ook na de ingreep zodat de revaring minder negatief blijft.
Algemene tips
- Breng genoeg kledij mee. Vaak wordt er op overgegeven of als het warm is is propere kledij een verademing
- Stel vragen aan dokters en verpleging. Weet wat er met je kind gebeurt en wees betrokken
- Let goed op welke kamer je kiest. Een kamer alleen wordt niet altijd door je ziekteverzekering gedekt. Vaak zijn de kamers per twee waar je als ouder kan blijven slapen zo gemaakt dat je er zelden met twee zal liggen.
- Maak een lijstje van alle nodige documenten:bv voor werkgever, ziekenfonds, huisdokter,apotheker....