Kind voorbereiden op een ziekenhuisopname

Wanneer je te horen krijgt dat je kind opgenomen moet worden in het ziekenhuis, tijdelijk of voor langere tijd, komen er diverse gevoelens op je af. Gevoelens van spanning wisselen zich af met gevoelens van medelijden en ga zo maar door. Voor een kind is een ziekenhuisopname een ingrijpende gebeurtenis. Het is daarom van belang dat je je kind zo goed mogelijk voorbereid op een ziekenhuisopname. Een ziekenhuisopname kan tijdelijk of langdurig zijn. De opnametijd is van voornamelijk afhankelijk van de reden van ziekenhuisopname. Een kind met hartproblemen zal doorgaans langer opgenomen moeten worden dan een kind met bijvoorbeeld koemelkallergie. De reactie van ouders en kinderen op een naderende ziekenhuisopname is van verschillende aard. Factoren die de reactie beïnvloeden zijn onder andere de duur van de opname, de leeftijd van het kind, de reden van opname en de zelfstandigheid van het kind.

Veelvoorkomend gedrag van ouders

Wanneer ouders te horen krijgen dat hun kind opgenomen moet worden kunnen er verschillende dingen gebeuren. Aan de ene kant zal een ouder opluchting voelen, omdat er iets aan de nare situatie van het kind gaat gebeuren met zorg. Aan de andere kant kunnen ouders gevoelens van ongerustheid ervaren over het verloop van de ziekenhuisopname. Schuldgevoelens kunnen ook optreden, wanneer ouders onzeker zijn of ze (eerder) wel de juiste beslissing genomen hebben.

Verwennen

Veel ouders hebben de neiging om hun kind te verwennen wanneer het opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Gevoelens van medelijden en soms schuld overheersen, ouders proberen dit enigzins goed te maken door het kind te verwennen met extra aandacht, knuffels, snoep en cadeautjes. Dit is een logische reactie, maar geen erg adequate reactie. Sommige kinderen voelen direct dat er iets aan de hand is wanneer zij spontaan extra verwend worden. Dit kan druk opleveren. Het kind voelt zich waarschijnlijk tijdelijk inderdaad beter van de verwennerij. Maar na het ontslag uit het ziekenhuis, gaat het gewone leven weer door, zonder de extra verwennerij. Hierdoor kan een kind teleurgesteld raken. Extra aandacht geven rondom de periode van de ziekenhuisopname is oké, maar overdrijf niet.

Spanningen

Een ziekenhuisopname van je kind kan voor veel spanningen zorgen, niet alleen bij jezelf en je partner, maar deze spanning kan ook druk op je relatie zetten. Als ouder moet je er voor oppassen dat je je emoties niet opkropt en verdringt. Jezelf groot houden mag best even, bijvoorbeeld wanneer je op ziekenbezoek bij je kind bent, maar je moet ook zeker de ruimte zoeken om je emoties bewust te verwerken en te uiten. Sluit jezelf niet af voor je partner en vrienden, gedeelde smart is immers halve smart.

Veelvoorkomend gedrag van het kind

Een kind kan net als de ouders op diverse manieren reageren op de naderende ziekenhuisopname. Het ene kind zal heel nuchter reageren terwijl het andere kind vol angst de dagen aftelt tot de 'verschrikkelijke dag'. Sommige kinderen stralen zelfs iets van trots uit wanneer ze hun vriendjes en vriendinnetjes vertellen over hun ziekenhuisopname.

Buikkrampen

Sommige kinderen reageren met intense angst op het naderende ziekenhuisbezoek en klagen over diverse andere klachten, losstaande van de oorspronkelijke reden van opname. De klachten kinderen verhevigen naarmate de opnamedag nadert. Veelvoorkomende klachten zijn buikkrampen, slaapstoornissen en problemen met eten.

Gedrag van vroeger

Er zijn kinderen die terugvallen op eerder afgeleerd gedrag uit de vroege kindertijd, zoals duimzuigen of het extreem vastklampen aan een bepaald knuffeldier. Dit komt vooral voor bij kinderen die hun gevoelens internaliseren, met andere woorden, bij kinderen die hun gevoelens lastig kunnen uiten.

Voorbereiden op de ziekenhuisopname

Gezien de hierboven beschreven mogelijke reacties op de naderende ziekenhuisopname is het verstand je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de ziekenhuisopname. Hier zijn diverse methoden en middelen geschikt voor.

Boekjes

Veel boekenwinkels hebben tegenwoordig informatieve (prenten)boeken waarin op speelse en luchtige manier het naderende ziekenhuisbezoek besproken wordt. Deze toegankelijke boekjes zijn er voor kinderen in diverse leeftijdscategorieën en sluiten daarom goed aan op de belevingswereld van het kind. Het doornemen van een dergelijk boekje kan een opening vormen voor een open gesprek tussen ouder en kind over de ziekenhuisopname, waarin het kind onduidelijkheden aan kan geven.

Bezoekjes

Een ziekenhuisopname is geen pretje. Het is daarom van extra belang dat het kind weet dat papa en mama zo vaak als mogelijk op bezoek komen.

Wees realistisch

Sommige ouders proberen het leed bij hun kind te verzachten door de ziekenhuisopname mooier voor te stellen dan hij is. Dit is echter niet verstandig en al zeker niet eerlijk tegenover het kind. De teleurstelling zal extra groot zijn wanneer het kind onverwacht toch pijn ervaart bij de opname. Tevens tast dit het vertrouwen van het kind in de ouders aan.

Vooraf een bezoekje brengen

In veel ziekenhuizen bestaat de mogelijkheid om voor de werkelijke opname al een bezoekje te brengen aan het ziekenhuis. Het kind kan dan op een ongedwongen en ontspannen manier kennis maken met diverse aspecten van het ziekenhuis. Hierdoor is de overstap van de thuissituatie naar het ziekenhuis mogelijk iets kleiner. Dit ziekenhuisbezoekje moet echter wel alleen gedaan worden wanneer het kind genoeg incasseringsvermogen heeft en er zelf ook nieuwsgierig naar is. Wanneer een kind door het bezoek juist een negatieve impressie krijgt kan het angstiger worden.

Acute opname

Een ziekenhuisopname is niet altijd te plannen. Soms ontstaan er dergelijke omstandigheden dat het kind direct opgenomen moet worden, en er dus geen ruimte voor voorbereiding is. In dergelijke gevallen is het van groot belang dat de ouders voor zichzelf een sociaal vangnet regelen, omdat zij door de acute opname ook hun complete leven plotsklaps stil hebben moeten leggen wat met hevige emoties en praktische onhandigheden gepaard kan gaan. Een sociaal vangnet kan de ouders in zo'n geval ondersteunen en taken mogelijk over nemen zodat de ouders zich compleet kunnen focussen op hun kind.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwerken van een ziekenhuisopnameVerwerken van een ziekenhuisopnameEen ziekenhuisopname is voor een kind een ingrijpende gebeurtenis. Hoe ingrijpend merkt u vaak pas na ontslag uit het zi…
Prentenboeken die kunnen helpen bij een ziekenhuisopnamePrentenboeken die kunnen helpen bij een ziekenhuisopnameIn ieder gezin, familie en kennissenkring komt het weleens voor dat er iemand in het ziekenhuis moet worden opgenomen. E…
Met je kind in het ziekenhuisAls je kind ziek is hoop je als ouder dat het snel zal beter worden. Een ziek kind is namelijk niet hetzelfde als een zi…
Münchausen syndroom: ziekte verzinnen voor opname ziekenhuisMünchausen syndroom: ziekte verzinnen voor opname ziekenhuisHet Münchausen syndroom is een stoornis waarbij iemand hulpverleners ervan overtuigt dat er bepaalde klachten zijn, waar…

Kleine kinderen met slaapproblemenKleine kinderen met slaapproblemenOngeveer driekwart van alle baby’s en kleine kinderen hebben ooit wel eens een periode waarin ze last hebben van één of…
Astma: opgelucht ademhalen, maar hoe?Je hoopt dat het eruit zal groeien, en vaak gebeurt dat ook. Maar soms ook niet - of toch niet meteen. Dan heb je een pu…
Bronnen en referenties
  • http://www.schoolplaten.com/
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.