Prentenboeken die kunnen helpen bij een ziekenhuisopname

Prentenboeken die kunnen helpen bij een ziekenhuisopname In ieder gezin, familie en kennissenkring komt het weleens voor dat er iemand in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Een spannende tijd is dan voor betrokkenen aangebroken. Vooral als een peuter of kleuter binnenkort in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Een ziekenhuisopname heeft vooral veel impact op de ouders en nog veel meer op kind. Een goede voorbereiding is dan ook van groot belang. Prentenboeken kunnen hier een handje mee helpen.

Ziekenhuisopname

Een ziekenhuisopname van een jong kind heeft veel impact op het kind en de ouders. Voor beiden, maar ook voor eventuele broertjes en zusjes, is het een spannende en onrustige tijd. Een periode die extra tijd en aandacht van de ouders vraagt. Het kind is zijn houvast van de dagelijkse routine thuis kwijt en merkt ook nog eens dat zijn ouders niets aan deze vervelende en vaak beangstigde situatie kunnen veranderen. Het kind weet niet wat het te wachten staat en is vaak angstig. Het hele wereldje van het kind staat op zijn kop in de periode voor en tijdens de ziekenhuisopname. Ook als een kind na een opname in het ziekenhuis naar huis komt vraagt het nog enige tijde extra en bijzondere aandacht van de ouders. Het kind is nog niet meteen de "oude" en moet in veel gevallen niet alleen geestelijk maar ook nog lichamelijk herstellen. Het heeft ook enige tijd nodig om weer in het ritme van alledag te komen. Sommige kinderen zijn door het verblijf in het ziekenhuis duidelijk uit hun doen en laten. Dit kan dagen, weken, maar soms ook maanden duren. Elk kind is uniek en het zal dan ook van het kind zelf afhangen hoe hij of zij zal reageren.

Vooral de wijze waarop het kind in het ziekenhuis door de ouders en verpleegdenpersoneel worden begeleid, speelt een grote rol bij de verwerking en acclimatisering. Sommige kinderen zijn prikkelbaar en soms zelfs wat agressief. Anderen zijn heel verlegen of onrustig. Vaak komt het voor dat kinderen niet kunnen slapen of angstige dromen hebben. Zij zullen dan ook vaak bij de ouders in bed willen slapen. Daarnaast zijn er kinderen die terugvallen in hun ontwikkeling. Het kind is opeens niet zindelijk meer of gaat weer duimzuigen. Jonge kinderen kunnen niet begrijpen dat hun ouders de opname in het ziekenhuis niet hebben voorkomen. Zij voelen zich soms door de ouders in de steek gelaten en reageren daarop vaak verdrietig, boos en machteloos. Dat kan het geval zijn als het kind nog in het ziekenhuis ligt, het kan zich ook voordoen als het weer thuis is. Het kind is bang dat iets dergelijks elk moment opnieuw kan gebeuren. Een goede voorbereiding voor, tijdens en na de ziekenhuisopname is dan ook van groot belang. Zodra men weet dat een kind wordt opgenomen, kan men al beginnen met de voorbereiding. Het is goed om er regelmatig even over te praten. Men hoeft het hele verhaal niet in één keer te vertellen. Belangrijk is dat het kind weet dat het ook weer thuiskomt. En dat de ouders misschien niet altijd bij het kind kunnen zijn. Prentenboeken kunnen hierbij een fijne ondersteuning en uitkomst bieden.

Literatuurlijst

Nijntje in het ziekenhuis- Dick Bruna (vanaf 2 jaar)

Voor dreumesen en jonge peuters is dit boekje over het konijntje Nijntje heel geschikt. Wanneer het kind moet worden opgenomen in het ziekenhuis is alles anders. Nijntje kennen ze veelal wel en Nijntje brengt dan weer wat veiligheid in het leven van het jonge kind.

Nijntje moet haar amandelen laten knippen.
Uitgeverij Mercis
ISBN 9073991870

Lassa gaat naar het ziekenhuis - Esther Plomp (vanaf circa 2 jaar)

De prentenboeken van Esther Plomp gaan over Lassa en haar knuffelkonijn. Het tweetal is nieuwsgierig en samen ontdekken ze de wereld om hen heen. Zo doet het tweetal samen boodschappen, ontvangen bezoek en vieren de verjaardag van Lassa. In Lassa gaat naar het ziekenhuis is Lassa is ziek. Lassa gaat naar het ziekenhuis voor een operatie. Lassa is bang, omdat ze niet weet wat er allemaal gaat gebeuren. Gelukkig hoeft Lassa niet alleen. Papa en mama gaan natuurlijk met Lassa mee naar het ziekenhuis.

Uitgeverij: Scala leuker leren BV
ISBN:9789077990186

Muis in het ziekenhuis -Lucy Cousins (vanaf circa 2 jaar)

Dit is en prentenboekje over Muis die haar been gebroken heeft en naar het ziekenhuis moet. Gelukkig vindt ze daar een nieuw vriendje. En iedereen die op bezoek komt, brengt cadeautjes voor Muis mee.

Uitgeverij Leopold
ISBN: 9025851029
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwerken van een ziekenhuisopnameVerwerken van een ziekenhuisopnameEen ziekenhuisopname is voor een kind een ingrijpende gebeurtenis. Hoe ingrijpend merkt u vaak pas na ontslag uit het zi…
Ziekenhuisopname in het buitenlandLange wachtlijsten voor opname in een Nederlands ziekenhuis leiden niet alleen tot wachtlijstbemiddeling door de zorgver…
Verward en dement door ziekenhuisopnameVerward en dement door ziekenhuisopnameVerward en dement door ziekenhuisopname. Het gebeurt vooral ouderen nogal eens. Ook een langdurig verblijf op de Intensi…
Kind voorbereiden op een ziekenhuisopnameWanneer je te horen krijgt dat je kind opgenomen moet worden in het ziekenhuis, tijdelijk of voor langere tijd, komen er…

Ziekte van Pfeiffer bij een kindZiekte van Pfeiffer bij een kindDe ziekte van Pfeiffer is een virale infectieziekte. Het meest in het oog springende verschijnsel van de ziekte is een e…
Prentenboeken bij geboorte van een broertje of zusjePrentenboeken bij geboorte van een broertje of zusjeJe verwacht als ouders een nieuw kind. Het lijkt leuk een broertje of zusje voor je kind. Vaak is dit ook zo, Het jonge…
Bronnen en referenties
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.