Tips indien het jonge kind (hoge) koorts heeft

Tips indien het jonge kind (hoge) koorts heeft Als een jong kind een verhoogde lichaamstemperatuur heeft is iedere ouder snel ongerust, vooral als de koorts aan de hoge kant is. Maar maak je niet altijd te snel zorgen, want een kind heeft nu eenmaal veel eerder en vaker koorts dan een volwassene. Er zijn immers veel kinderziekten en infecties waarop een kind reageert met koorts. Verhoging is dan een normaal, niet verontrustend verschijnsel. Maar er zijn uiteraard ook situaties dat ongerustheid wel degelijk op z'n plaats is.

Wat is koorts

Een normale lichaamstemperatuur is circa 37 graden Celsius. Vroeg in de morgen wat lager, en in de avond vaak weer wat hoger dan 37 graden. Over koorts wordt gesproken als de temperatuur van het lichaam hoger dan 38 graden is, tot 38 graden spreken we van verhoging. Het is het beste om de lichaamstemperatuur rectaal te meten.

Hoe ontstaat koorts

Bij een infectie is koorts een normale reactie van het lichaam, op de bacteriën of virussen die deze infectie hebben veroorzaakt. Vaak is het een kwestie van griep of verkoudheid. Ons lichaam kan de binnengedrongen virussen of bacteriën beter bestrijden als het lichaam een hogere temperatuur heeft.

Is het gevaarlijk en wat moet je doen

De koorts op zichzelf, ook als het om hoge koorts gaat, kan geen enkel kwaad en hoeft niet behandeld te worden. Want zodra het lichaam de ziekte heeft overwonnen, zal de temperatuur vanzelf weer dalen. Het is dus niet noodzakelijk de temperatuur met medicijnen te verlagen.

Je kunt wel andere dingen doen als je kleintje koorts ondervindt:
  • Laat het kind goed drinken, geef eventueel een waterijsje voor wat verkoeling. Als ze geen eetlust hebben is dat niet erg, dus dwing ze dan niet met eten.
  • Koorts alleen is nog geen reden om het kind in bed te stoppen, mits het maar wel genoeg rust krijgt. Het kind zoekt meestal zelf wel een plek waar het graag is. Het kind hoeft trouwens ook niet per sé binnenshuis te blijven.
  • Waak ervoor dat het binnenshuis te warm voor het kind is, dus een luchtige deken of wellicht een enkel lakentje is al voldoende opdat de lichaamswarmte gemakkelijk kan worden afgevoerd. Uiteraard dekt u het kind wel tijdelijk extra toe als het zich koud voelt of bij rillingen.
  • Omdat de warmte dus moet worden afgevoerd het kind aankleden met dunne kleren, die losjes om het lichaam zitten.
  • Geef het kind wat extra aandacht als het daarom vraagt, want het heeft behoefte aan een vertrouwde veilige omgeving. Lees wat voor of doe een spelletje.

Medicijn

Zijn ze ouder dan 3 maanden, dan mogen ze een paracetamol hebben, indien ze pijn hebben of zich erg ziek voelen. Vraag bij drogist of apotheek naar de goede dosering. Mocht de paracetamol geen effect hebben dan zegt dat verder niets over de ernst van het ziek zijn.

Wanneer de arts raadplegen

Heeft het kind koorts, dan in de volgende situaties direct met de huisarts contact opnemen:
  • als het zieker wordt en gaat overgeven en/of diarree krijgt
  • als het zieker wordt en aanzienlijk minder drinkt dan gewoonlijk
  • het huilt of kreunt en niet te troosten is
  • bij benauwdheid
  • als het suf wordt en moeilijk wakker is te krijgen
  • bij donkerrode puntvormige vlekjes op de ledematen, de romp of het oogslijmvlies

Ook in het geval het kind langer dan 3 dagen koorts heeft kun je beter even met de huisarts contact opnemen. Dat geldt ook indien een kind na enkele koortsvrije dagen wederom hoge koorts krijgt. Is de baby jonger dan 3 maanden, bel dan gelijk op de eerste koortsdag.

En vanzelfsprekend altijd contact met de huisarts opnemen, wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het nut van koortsHet nut van koortsKoorts hebben hoort bij ziek zijn. Waarom de mens eigenlijk koorts krijgt, is voor velen een raadsel. Koorts is ontzette…
Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…
Terugkerende koorts bij kinderenTerugkerende koorts bij kinderenKoorts kan bij (jonge) kinderen regelmatig voorkomen, bijvoorbeeld na het oplopen van een virus of een infectie. Er is s…
Koorts, wat is de functie en hoe kunt u het verlichten?Een gewone lichaamstemperatuur ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Als u zich ziek voelt kunt u vaak koorts hebben en ko…

UV Zwemkleding: bescherming tegen schadelijke UV stralingUV Zwemkleding. Sinds een paar jaar wordt er UV zwemkleding op de Nederlandse markt verkocht. Wat is dit voor kleding en…
Hoofdluis bij kinderen, bestrijden en voorkomenHoofdluis bij kinderen, bestrijden en voorkomenOp plaatsen waar veel kinderen bij elkaar komen zoals scholen, krijgt hoofdluis altijd gemakkelijk de gelegenheid zich t…
Bronnen en referenties
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 11-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.