Tips voor het meenemen van kleine kinderen op lange vluchten

Sommige ouders gaan pas vliegen met hun kinderen als ze oud genoeg zijn om lang genoeg stil te zitten zonder problemen. Er zijn ook genoeg ouders die niet willen wachten met een vliegvakantie tot hun kinderen tieners zijn. Voor diegene onder ons die wel verder willen gaan met het ontdekken van nieuwe plaatsen met onze families, is het belangrijk om manieren te vinden om deze reis ook aangenaam te houden voor zichzelf en de medepassagiers. Dat kan zeker! En ook nog eens zonder te veel moeite! Vliegen met kinderen kan behoorlijk stressvol zijn. Je hoeft je niet alleen zorgen te maken over hoe zij zich voelen en gedragen, maar ook over hoe anderen hierop reageren. Dit is speciaal zo voor peuters, met al hun nieuwe vaardigheden zoals rennen, praten, gillen. Dit, en dan vooral in een drukke omgegeving waar iedereen al dicht op elkaar zit, is niet ideaal.
Reizen met een peuter/kleuter bevat een aantal uitdagingen, maar als u goed voorbereid bent heeft u zeker een kans dat de vlucht soepel verloopt.

Voorbereiding

De eerste stap is om vroeg naar de luchthaven te gaan. Het vergt veel tijd om door de check-in en de douane te komen en met een kind gaat dit nog wat langzamer. De extra tijd tussen de (lange) autorit en de vlucht geven uw kind de kans om even te bewegen. Kijk of er ergens een speelgebied voor kinderen is ingericht zodat ze hun energie kwijt kunnen.

 • Betrek uw kind bij het inpakken van zijn/haar koffer. U kan bijvoorbeeld alle dingen die voor hem/haar nodig zijn tekenen op een A4tje, en ze zelf hun koffer laten proberen in te pakken.
 • Als het mogelijk is, is het handig om van te voren online in te checken en de stoelen te reserveren. Vergeet niet om alles te printen en in uw handbagage op te bergen!
 • Maak van te voren lijstjes per persoon wat er allemaal meegenomen moet worden. Als u dit ruim van te voren doet heeft u weinig kans dat u iets vergeet.

Op het vliegveld

U bent heelhuids door de reis naar het vliegveld gekomen, de check-in en de douane. Vooral met internationale vluchten kan het zijn dat u nog veel tijd over heeft voor u aan boord kan van het vliegtuig. Gelukkig is er genoeg te doen op een vliegveld.

 • Veel vliegvelden hebben speelgebieden voor kinderen. Hoewel het verleidelijk is om lekker ergens een drankje te gaan drinken, is het handig om uw kindje nu lekker te laten spelen en moe te maken. In het vliegtuig kunnen ze nog lang genoeg zitten.
 • Gebruik de extra tijd om uw voedsel en dranken in te slaan. Niet alle vliegtuigen hebben melk aan boord en het kraanwater in een vliegtuig is niet veilig om te drinken(zeker niet voor baby´s en kleine kinderen).
 • Als uw kind sinds kort zindelijk is, is het handig om ze net voor de vlucht toch een luier om te doen. Als uw vlucht vertraging heeft of als u last heeft van turbulentie kan dit best handig zijn.
 • Er zijn vaak ook speciale babyruimtes ingericht op een vliegveld. Dit kan handig zijn als u borstvoeding geeft of als u een baby heeft die veel slaap en rust nodig heeft. Er zijn namelijk vaak een soort van wiegen waar uw kind even lekker kan slapen of veilig kan spelen.

Opstijgen

Baby´s en jonge kinderen weten niet hoe ze de druk op hun oren minimaal kunnen houden. Voor oudere kinderen is het handig om kauwgom te kauwen tijden het opstijgen. Voor jongere kinderen is het handig om met het opstijgen de fles te geven, of een beker met drinken. Ook een speen kan helpen Probeer als uw kind moe is zoveel mogelijk de slaaproutine aan te houden. Lees een verhaaltje voor en zing zachtjes een liedje.

Hier volgen enkele tips voor het vermaken van kinderen tijdens de vlucht

 • Voeg verschillende soorten speelgoed aan uw handbagage toe. Het is handig om er voor te zorgen dat dit geluidloze spelletjes zijn waar niemand last van heeft. Dingen die u samen met uw kind kan doen zijn het leukst.Zoals boekjes om samen te lezen.
 • Neem cadeautjes mee. Als u nog een tasje mee kan nemen, is het leuk om een tas vol met kleine ingepakte cadeautjes voor uw kind mee te nemen. Ze zullen het geweldig vinden en zich lekker bezig kunnen houden. Een voor een is natuurlijk het leukst om het voor u en uw kind het leukst te houden.
 • Neem verschillende soorten snacks mee. De sleutel tot een goede reis is in staat zijn om uw kind te voorzien van keuzes en variatie, ondanks het feit dat je niet een heleboel dingen mee kunt nemen. Omdat uw kind waarschijnlijk honger gaat krijgen is het leuk om juist hierbij een aantal keuzes te krijgen.
 • Vergeet natuurlijk niet zijn of haar lievelings knuffeltje of dekentje mee te nemen of iets anders waardoor ze zich op hun gemak voelen. Dit kan een lange reis veel leuker maken.
 • Neem bepaalde dingen mee die alleen voor in het vliegtuig zijn. Spelletjes, boeken, tijdschriften, speelgoed, deze mogen alleen gebruikt worden tijdens de vlucht. Als je ze namelijk in de vertrekhal al laat spelen met dit speelgoed, zijn ze er al op uit gekeken voordat je in het vliegtuig zit. De beloning voor het wachten is dat ze er mee mogen spelen als ze in het vliegtuig zitten.
 • Laat uw kind een kinder rugzakje meenemen als handbagage, Waarschijnlijk loop je er aan het einde van de dag zelf mee. Maar de verantwoordelijkheid die u uw kind geeft met het dragen van een eigen tas zal hem/haar stimuleren om zich meer volwassen te gedragen.
 • Zorg dat u alles bij u heeft voor noodgevallen en problemen. Een kostzakje en/of anti-misselijkheid medicatie, oordopjes om oorpijn te voorkomen, een extra stelletje kleding, een jas, tandenborstel en tandpasta, luiers en billendoekjes voor de allerkleinsten. U wilt niet met een probleem komen zitten dat zo makkelijk opgelost zou zijn als u de spulletjes er maar voor bij had gehad.
 • Overweeg of het handig is om de slaaptijden samen met de reis te laten verlopen. Voor sommige kinderen is het handig om te vliegen terwijl het hun slaaptijd is. want ze kunnen gewoon gaan slapen en wakker worden op hun bestemming. Kinderen die het moeilijk vinden om in een drukke omgeving in slaap te vallen en te blijven slapen en/of ziek zijn tijdens de reis, zullen aan het einde van de reis moe en chagrijnig zijn als je tijdens hun slaaptijden vliegt. Bedenk vooraf hoe uw kind hierop zal reageren en plan dit zo mogelijk naar de behoeftes van uw kind.
 • Neem een autostoel mee. Veel ouders profiteren niet van het feit dat de luchtvaartmaatschappijen over het algemeen zijn ingericht voor het gebruik van autostoelen. Het is veiliger voor uw kind en hij/zij voelt zich eerder op zijn gemak doordat ze bekend zijn met hun eigen stoeltje. Ze kunnen natuurlijk ook lekkerder slapen in een stoeltje naar hun formaat. Het is ook handig dat u op uw bestemming een veilig autostoeltje bij u heeft. Er zijn speciale trolleys te koop waar u alle autostoeltjes op kunt klikken waardoor het ook nog eens een handige buggy is!

Al deze tips kunnen helpen om een vlucht met een peuter/kleuter soepeler te laten verlopen. Maar het belangrijkste is dat u zelf goed voorbereid bent. U moet er voor zorgen dat u met een kalme gemoedstoestand vertrekt zodat u kunt omgaan met alles wat er kan gebeuren. Verwacht dat er problemen zullen ontstaan en overtuig u zelf ervan dat u ze aan kunt. Plan genoeg tijd in om in te checken. Pak uw spullen van te voren in zodat u minder kans heeft dat u iets vergeet. En probeer u geen zorgen te maken over wat andere mensen zullen denken als uw kind vervelend wordt in het vliegtuig. Als u rust uitstraald, zal dit zeker een positief effect hebben op uw kind.
© 2011 - 2024 Desperadoz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aviofobie / vliegangstVliegangst oftewel aviofobie is een fobie waarbij mensen angst hebben om te vliegen. Indien men wel een vliegtuig neemt…
Kinderboek "Pien en Patrick gaan vliegen"Kinderboek "Pien en Patrick gaan vliegen"Hoe kun je je peuter goed op een vliegreis voorbereiden? Door met hem of haar het boek "Pien en Patrick gaan vliegen" te…
Kinderen en vliegenKinderen en vliegenEr komt vast een keer een moment dat u samen met uw kinderen op reis wilt. Of dat één van uw kinderen alleen op reis gaa…
Vliegen: business class, first class of economy classVliegen: business class, first class of economy classDe meeste mensen vliegen altijd economy class als ze met een vliegtuig reizen. In de meeste gevallen is dat gewoon omdat…

Als je kind te dik is: een nieuwe aanpakAls je kind te dik is: een nieuwe aanpakJe ziet met lede ogen aan dat je kind te dik wordt. Je weet, dat een kind op dieet zetten een buitengewoon moeilijke zaa…
Kinderen en koortsKinderen en koortsKinderen en koorts; voor ouders is het vaak heel beangstigend wanneer een kind last heeft van koorts. Toch hoeft het nie…
Desperadoz (8 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.