Als je kind te dik is: een nieuwe aanpak

Als je kind te dik is: een nieuwe aanpak Je ziet met lede ogen aan dat je kind te dik wordt. Je weet, dat een kind op dieet zetten een buitengewoon moeilijke zaak is: het kind kan in zijn dagelijks leven immers overal aan snacks, eten en snoep komen. Op 27 oktober 2011 verscheen er een artikel in de Huffingtonpost van Deepak Chopra, arts en schrijver van bestsellers over de (nieuwe) beste aanpak van dikte bij je kind. Is Deepak's aanpak een oplossing voor jou en je kind?

Inleiding

Volgens Deepak Chopra, beroemd arts en bestsellers schrijver in de Verenigde Staten is het enorm paradoxaal dat er in de Westerse Wereld zoveel bekend is en geschreven wordt over gezonde voeding, terwijl de kinderen almaar dikker worden. In de Verenigde Staten is 17 procent van de kinderen zwaarlijvig (hebben obesitas), bijna de helft van de kinderen is daar te zwaar. In Europa zijn 1/3 van de kinderen te zwaar voor hun lengte en leeftijd.
Deepak Chopra introduceerde zijn ideën over hoe het dikte probleem bij uw kind op een moderne manier aangepakt kan worden.

Het maken van keuzes

Het is ondertussen duidelijk dat dik zijn voor volwassenenen in het algemeen een kwestie is van het doen van de verkeerde en slechte keuzes als het gaat om eten. De redenen daartoe (verdriet, depressie, pesten, ongelukkig zijn, genetisch altijd honger hebben etc.) leggen we even terzijde - er zijn altijd wel redenen aan te voeren waarom mensen te veel eten, maar uiteindelijk is het de keuze voor verkeerde eetpatronen hetgene dat je dik maakt.

Kinderen volgen hun ouders in veel dingen na. Als de ouders constant de verkeerde keuzes maken ten opzichte van hun lijf en voeding (zoals bijvoorbeeld urenlang t.v. kijken op de bank met een zak chips en een fles Cola) hoe kunnen we dan verwachten dat de kinderen het anders en beter zullen doen?
Het is derhalve in de eerste plaats belangrijk dat u als ouder het goede voorbeeld geeft. Verder is de houding van de school van uw kind met betrekking tot eten en lichaamsbeweging eveneens heel erg belangrijk.

Factoren die maken dat uw kind snackt en teveel eet

Het lichaam heeft een balanspunt in zich, dat ons vertelt wanneer we hongerig zijn, maar dit punt is door onze huidige levenswijze enorm verschoven door de volgende factoren:

de signalen van honger en geen honger hebben, of allang genoeg te hebben gehad, worden genegeerd (door de trek heen eten).
Dit leidt tot eten om te eten.
 • Als u merkt dat uw kind eet om te eten, zorgt u dan dat u geen chips, koekjes of snoep in huis heeft.
 • Houdt ook prikdranken e.d. weg uit uw huis.
 • Zorg wel dat er bijvoorbeeld yoghurtjes of dannoontje-achtige produkten in huis zijn, vezelkoekjes zonder veel suiker e.d.
 • Biedt ze een bruine boterham met kaas aan als ze zin hebben in eten. Het zal uw kind's calorie-intake geweldig verminderen. Kinderen eten wel een hele zak chips leeg (1500-2000 Kcal!) maar hebben niet de neiging om bijvoorbeeld 8 boterhammen met kaas te eten.
 • Schenk een kopje thee, als ze geen water willen drinken (water uit een flesje is overigens heel erg 'cool' en echt niet duur, vergeleken bij flessen Cola of andere prikdrank.)

Eten wordt gebruikt als een 'fix'

Er is sprake van een bepaalde emotie die wordt vertaald in het eten van een snack: de fix geeft een fijn gevoel voor enkele momenten. Het vereist enorm veel nauwlettendheid van uw kant om te zien of uw kind dit doet. Probeer de 'fix' om te leiden naar iets gezonds: een boterham, rozijnen, een stukje ontbijtkoek. Als u geen snoep in huis heeft dan kan het kind moeilijker 'fixen.'

Het verbergen van ongewenste gevoelens door eten.

Als u merkt dat uw kind overstuur is door iets, help het dan door erover met hem of haar te praten, bij een kopje thee en misschien een bruin krentenbolletje. Het idee voor uw kind dat het eten behoeft wordt dan ook 'vervuld' maar waarschijnlijk verdwijnt dan de wens om te 'overeten' door de aandacht die het krijgt bij een rustgevend kopje thee.

Het ontwikkelen van slechte eetgewoonten, zoals 's nachts eten.
De nacht is voor de rust en de spijsvertering van wat we overdag hebben gehad. Sta zulke slechte eetgewoonten niet toe in uw huis. Dat kan natuurlijk alleen maar als u zelf niet het slechte voorbeeld geeft door 's avonds laat even kroketten te laten halen bij de snackbar of tegen middernacht even iets in de friteuse doet.

Het leiden van een zittend leven

Het is dramatisch dat in Nederland veel minder uren worden gegymd op de scholen, want uw kind heeft niet vaak redenen om zich verder te bewegen. Kinderen worden naar school gebracht in de auto, of ze nemen de bus. Ze lopen haast niet meer. Thuis zitten ze voor de t.v., de computer of de spelcomputer.
 • Probeer uw kind aan het lopen te krijgen of fietsen naar school of hobby.
 • Geef uw kind een computerspelletje waarbij het moet bewegen: de sportspellen van de Wii bijvoorbeeld.
 • Wees zelf actief en betrek de kinderen daarin: fiets met ze naar bos of zwembad, laat gezamelijk de hond uit, zodat u kan zien of het kind zich echt beweegt.
 • Probeer de uren dat het kind voor computer, t.v. of spelcomputer zit te beperken.

Eten terwijl er t.v. wordt gekeken, of een computerspelletje wordt gespeeld

Dit is een buitengewoon slechte gewoonte. Probeer deze gewoonte uit te bannen door alle leden van het gezin aan tafel te laten eten, als het etenstijd is. Maak van het eten aan tafel geen gehaaste affaire, laat alle gezinsleden tijd nemen voor elkaar en zet vooral de t.v. uit tijdens de maaltijden. Als u hiermee begint, maak het uzelf dan gemakkelijker door niet te gaan eten als het lievelingsprogramma van het kind 'net' op t.v. is. U zal dan misschien wat moeten schipperen met het uur waarop u wilt eten, maar het kind moet het vooral niet als een straf gaan ervaren.

Toegeven aan de ongezonde eetgewoonten binnen het gezin of de familie

In sommige gezinnen staan de snoeppotten op tafel of binnen handbereik. Ook zijn er gezinnen genoeg waarin geen koffie wordt gedronken zonder gebak of vlaai. Sommige gezinnen vinden het heel normaal om de pizzakoerier dagelijks langs te laten komen. Breek met die gewoonten! Potten met snoep of zakken chips vragen erom om leeg gegeten te worden. Als u niet anders kan, neem dan een kaakje bij de koffie, het gaat om het goede voorbeeld. De zegswijze: ouders dik, kinderen dik, bevat veel waarheid.

Het krijgen van telkens grotere porties bij het eten in fast-food restaurants

Fastfood restaurants maken de porties telkens groter en bereiden het eten met veel meer vet en zout, dan u thuis zou doen. Daarbij stimuleert het eten van zogenaamde lege koolhydraten (bijvoorbeeld witte bolletjes) om nog meer te eten, omdat het lichaam schijnt te begrijpen dat het 'niks' (voedzaams) binnen krijgt, waardoor het naar meer gaat vragen.
Snacken in fastfood restaurants is een van de grootste stimulatoren voor zwaarlijvigheid bij kinderen, beseft u zich dat terdege?

 • De beste remedie is om thuis te eten. Het is een stuk goedkoper ook en degene die kookt in uw gezin weet in het algemeen uitstekend hoeveel voedsel er normaliter op tafel dient te komen. Zo gaat uw kind zich niet overeten.
 • Kinderen vinden het leuk om te helpen bij het klaar maken van hun eten en om het dan zelf op te eten, gebruik die wetenschap om gezamelijk met hen het eten klaar te maken.
 • Als uw gezin gewend is om vaak naar fastfood restaurants te gaan kan u geleidelijk aan het 'vaak' omzetten in 'af en toe.'
 • Maak er een feestje van om uw eigen pizza te maken i.p.v. het restaurantbezoek, uw eigen gebakken pizza bevat waarschijnlijk de helft van het aantal callorische waarden dan de pizza in het restaurant. Daarbij is uw kind dan niet genoodzaakt om de hele pizza op te eten.
 • Laat uw kind een vriendje of vriendinnetje uitnodigen voor deze feestelijke zelfmaak-maaltijd. Geef ze de man een flesje water, sommige flesjes water kosten 20-30 cent bij een supermarkt en het kind heeft niet direkt het idee dat op hem wordt bespaard, doordat de Cola-fles niet op tafel staat.

Te grote afhankelijkheid van zout bij het voedsel

Zout vergroot de eetlust. Flauwer eten nodigt niet uit om teveel op te scheppen. Het is maar dat u het weet! Wees spaarzamer met zout. Als er geen zout op de chips zit vinden de kinderen het niet half zo lekker!

Ten slotte

Het mag duidelijk zijn, dat als u er in slaagt om controle uit te oefenen over bovengenoemde slechte eigenschappen u al een eind op weg bent om de dikte van uw kind te reduceren.
Het is ook heel belangrijk om te beseffen dat het veranderen van slechte gewoonten met betrekking tot uw kind's eetgedrag naar goede, een basis voor uw kind legt voor het leven. Een dieet betekent in het algemeen maar tijdelijke verandering in het overgewicht van uw kind, het aanleren van goede levensgewoonten zal uw kind zijn leven lang bij blijven. Dat is geen sinecure. Slechte gewoontes verander je niet op een dag, deze aanpak vereist behoorlijk veel inzet van uzelf. Maar het hebben van een slank en gezond kind is denkelijk de beste stimulans om te proberen om deze slechte leef-eigenschappen uit te bannen uit uw huishouding.

.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…
Deepak Chopra: Overwin verslaving met behulp van meditatieDeepak Chopra: Overwin verslaving met behulp van meditatieDeepak Chopra heeft een interessant boekje geschreven over hoe je de strijd aan kunt gaan met je verslaving. Hij beroept…

De ontwikkelingsstadia van PiagetDe ontwikkelingsstadia van PiagetDe Zwitserse psycholoog Jean Piaget (1896-1980) deed veel onderzoek naar de denkontwikkeling van kinderen in de leeftijd…
Tips voor het meenemen van kleine kinderen op lange vluchtenSommige ouders gaan pas vliegen met hun kinderen als ze oud genoeg zijn om lang genoeg stil te zitten zonder problemen.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Robad0b, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • http://www.huffingtonpost.com/deepak-chopra/childhood-obesity_b_1029606.html
 • http://www.who2.com/ask/deepakchopra.html
 • http://www.chopra.com/aboutdeepak
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/43745-kinderen-en-overgewicht.html
Hermesse (125 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.