Kinderen en koorts

Kinderen en koorts Kinderen en koorts; voor ouders is het vaak heel beangstigend wanneer een kind last heeft van koorts. Toch hoeft het niet altijd gevaarlijk te zijn. Wel moet er de nodige aandacht aan worden besteed. Kortom, kinderen en koorts, hoe ga je ermee om?

Kinderen en koorts; een nare combinatie

Het is heel vervelend als een kind last heeft van koorts. Voor veel ouders is dit een reden tot paniek, zeker als het jonge ouders betreft. Wij kunnen stellen dat koorts vrijwel nooit gevaarlijk is. Vaak horen we dat mensen direct naar de dokter gaan wanneer er gesproken wordt over kinderen en koorts. Wij leggen je graag uit wat koorts bij kinderen betekent, in hoeverre het gevaarlijk is en wanneer je een dokter moet bezoeken.

Kinderen hebben verhoging en koorts. Wat is het verschil?

Iedereen heeft weleens verhoging, ook (kleine) kinderen. Verhoging is dan ook niet hetzelfde dan koorts. We spreken van koorts wanneer de lichaamstemperatuur hoger ligt dan 38 graden. Als de lichaamstemperatuur wel verhoogd is, maar onder de 38 graden blijft, dan spreken we van verhoging. Verhoging kan wel overgaan in koorts. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om de temperatuur op te meten. Denk aan de thermometer onder de tong, onder de oksel en in de anus. Daarnaast is er tegenwoordig ook de thermometer die via het oor de lichaamstemperatuur meet. Hoewel het wat onprettig is, is het bij kinderen toch aan te raden de temperatuur te meten via de anus. Dit geeft het meest betrouwbare resultaat.

Kinderen worden ziek en koorts hoort daarbij

Kinderen worden vaak sneller ziek dan volwassenen. Het kleine lichaam krijgt dan ook zeker een aantal keren te maken met bacteriën en virussen die niet gewenst zijn in het lichaam. Het kan hierbij eenvoudigweg gaan om een verkoudheid of een griepje, en daarmee niets om je druk over te maken. Deze virussen en bacteriën kunnen infecties veroorzaken bij kinderen en koorts is vaak het gevolg. Hierbij kunnen we wel zeggen dat koorts juist een goed teken is. Dit is namelijk een signaal dat het lichaam bezig is de infectie te bestrijden, omdat dit veel makkelijker gaat wanneer de lichaamstemperatuur hoger ligt dan normaal.

Moet je direct naar de dokter als je kind koorts heeft?

Het zijn vooral veel jonge ouders die het kind direct naar de huisarts brengen wanneer het koorts heeft. Hier hebben huisartsen dan ook alle begrip voor. Ouders die al meer, oudere kinderen hebben, weten inmiddels dat koorts helemaal geen kwaad kan wanneer er verder geen rare symptomen opduiken. Heeft je kind last van koorts, maar klaagt deze verder niet over veel andere pijnen en zie je ook geen andere symptomen, bijvoorbeeld op de huid? Dan is het niet nodig een dokter te bezoeken. De koorts kan geen kwaad en het gaat vanzelf weer over wanneer het lichaam de infectie heeft bestreden.

Is het nooit nodig een huisarts te bezoeken?

Om misverstanden te voorkomen, wijzen wij je er graag op dat er wel situaties zijn waarin het zeer aan te raden is een dokter te bezoeken als je kind koorts heeft. Koorts is in de meeste gevallen niet gevaarlijk en is dan ook geen reden tot ongerustheid, maar er zijn wel situaties waarin de koorts een gevaar kan vormen.

Het is aan te raden de huisarts te bezoeken als je kind koorts heeft in de volgende gevallen:
  • Als de koorts langer aanhoudt dan drie opeenvolgende dagen
  • Als het kind voortdurend huilt en ontroostbaar is
  • Als het kind jonger is dan drie maanden oud
  • Als het kind een andere huidskleur aanneemt
  • Als er (blauw)rode vlekjes of puntjes op de huid verschijnen
  • Als het kind moeilijk te wekken is
  • Als er vlekjes ontstaan in het oogslijmvlies
  • Als het kind op korte termijn veel zieker wordt
  • Als het kind braakt en last heeft van diarree
  • Als het kind niet wil drinken
  • Als het kind een verminderde weerstand heeft
  • Als het kind een andere (bestaande) ziekte onder de leden heeft
  • Als er koortsstuipen optreden bij het kind
  • Als de ademhaling verandert en/of niet constant is

Daarbij raden wij je aan altijd een huisarts te bezoeken wanneer je kind met koorts andere symptomen heeft dan bovenstaand, die je ongerust maken. Zoals eerder gezegd hebben huisartsen alle begrip voor dit soort bezoekjes en het is altijd beter het zekere voor het onzekere te stellen. Daarbij is het raadzaam om urine op te vangen van het kind als deze last heeft van koorts en jonger is dan twee jaar oud. Je kunt hiervoor speciale urinezakjes voor kinderen krijgen bij de plaatselijke apotheek. De huisarts kan deze urine controleren op eventuele alarmerende oorzaken van de koorts.

Gebruik geen medicijnen om de koorts te verlagen!

Er zijn medicijnen in de handel die bedoeld zijn om koorts bij kinderen te verlagen. Je kunt deze medicijnen uiteraard veilig gebruiken. Kinderen ouder dan drie maanden mogen ook paracetamol om de koorts te verlagen. Je kunt bij de apotheek vragen naar de juiste dosering. Echter, er zijn veel andere maatregelen die je kunt nemen om de koorts te doen zakken. Zo kan je voorkomen dat het kind onnodig medicijnen binnenkrijgt. Om de koorts te doen zakken kan je het volgende doen:
  • Laat het kind goed drinken. Vocht is erg belangrijk bij het verlagen van koorts. Ook een waterijsje doet het uitstekend. Als het kind niet wil eten, dan is dit geen reden tot ongerustheid wanneer dit slechts een dag aanhoudt. Drinken is wel belangrijk!
  • Gebruik geen dikke dekens of dekbedden, maar leg het kind onder een laken. Zo heeft het lichaam de mogelijkheid om de warmte kwijt te raken en de lichaamstemperatuur te verlagen. Krijgt het kind het koud, dan kan je het lichaam tijdelijk toedekken met een extra deken. Verwijder deze weer als de ergste kou verdwenen is.
  • Zorg dat het kind voldoende rust krijgt. Veel kinderen voeren zich naar van de koorts en blijven daarom rustig. Echter, het is niet nodig het kind in bed te houden. Zolang het rustig aan doet, dan is het prima. Ook is het niet nodig het kind voortdurend binnen te houden. Frisse lucht kan goed doen.
  • Strakke kleding is niet aan te raden als het kind koorts heeft. Het beste is een dunne en vrij wijde pyjama. Zo kan het lichaam de warmte het beste kwijt en wordt het niet vastgehouden door te strakke kleding. Leg het laken ook losjes over het kind heen en trek het niet strak om onder het matras te stoppen.
© 2011 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…
Ziek kind met koorts, wanneer naar school?Ziek kind met koorts, wanneer naar school?Kinderen kunnen flink ziek zijn. Zeker als het kind op school zit waar veel kinderen elkaar aansteken met allerlei virus…
Kinderen: griep en verkoudheid voorkomen en bestrijdenKinderen: griep en verkoudheid voorkomen en bestrijdenEnkele handige middeltjes en tips om griep, verkoudheid, neusverkoudheid en koorts bij kinderen te bestrijden en te voor…

Tips voor het meenemen van kleine kinderen op lange vluchtenSommige ouders gaan pas vliegen met hun kinderen als ze oud genoeg zijn om lang genoeg stil te zitten zonder problemen.…
Terugkerende buikpijn bij kinderenIeder kind heeft wel eens buikpijn. De oorzaak is bijna altijd onschuldig, zoals iets verkeerds gegeten, een buikgriepje…
Bronnen en referenties
  • TMC Katwijk
  • SEM4U
  • Gezondheidswijzer
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.