Geld is geen synoniem voor geluk, maar kan soms helpen

Geld is geen synoniem voor geluk, maar kan soms helpen Geld en geluk worden vaak in een adem genoemd, maar geld is geen synoniem voor geluk. Veel mensen dromen ervan om rijk te worden. Dat is niet zo verwonderlijk, want met geld zijn veel problemen gemakkelijker op te lossen. U kunt gemakkelijker op vakantie, kunt zonder naar de prijs te kijken kopen wat u wilt en eventuele problemen zijn vaak met geld sneller op te lossen, maar geld is niet echt nodig om gelukkig te zijn. Voorbeelden van mensen met een normaal inkomen die samen heel gelukkig zijn, zijn er legio. Geluk zit immers niet in geld, maar in de kleine dingen van het leven. Geluk in de vorm van een lieve partner, waar u een leven lang blij mee bent, gezonde en goede kinderen, een goede gezondheid van lichaam en geest, dat alles is niet met geld te koop.

Stress vanwege het verdienen van veel geld

Geld verdienen betekent vaak ook stress. Hoe hoger de positie van iemand op de maatschappelijke ladder is, des te meer stress gaat daar vaak mee gepaard. Die stress schaadt de gezondheid. Een bepaalde hoeveelheid stress is echter goed. Niemand ontkomt ook aan een bepaalde hoeveelheid stress. Het leven is nu eenmaal geen kalm beekje, maar teveel stress is ook weer niet gezond en kan flink wat schade aan lichaam en geest veroorzaken tot aan een echte burn-out toe.

Niet alle stress kan vermeden worden

Sommige mensen lijken doorlopend in stress te zijn. Zij zien overal gevaren, problemen en negatieve ontwikkelingen. Dat is natuurlijk geen goede manier om te leven. Het leven gaat met ups en downs en na een nare periode kan het ook weer heel erg goed gaan. Vaak hangt het ervan af hoe men met een bepaalde situatie omgaat, en of men daar gemakkelijk of moeilijk over denkt.

Voorbeeld van een positieve instelling

Neem iemand die bijvoorbeeld zijn werk kwijt raakt door een faillissement van zijn bedrijf en volkomen onverwacht zonder inkomen zit. Een positief ingestelde persoon zal dat net zo vervelend vinden als een negatief ingestelde persoon, maar de manier, waarop beide mensen tegen de toekomst aan kijken, zal heel verschillend zijn. De een denkt: "Ik ga meteen solliciteren. Er zal vast wel een geschikte baan voorbij komen en als dat niet zo is, begin ik voor mezelf of sprokkel wel wat bij elkaar met klussen."

Voorbeeld van een negatieve instelling

De negatief ingestelde persoon ziet de toekomst donker in en denkt bij zichzelf: "Als ik geen baan vind, kom ik straks in de bijstand, moet mijn huis en mijn auto verkopen en zak steeds verder weg." Hij zal er 's nachts zelfs van wakker liggen en zijn humeur daalt met de dag. Het gevolg is wel dat de positief ingestelde persoon ook heel andere sollicitatiebrieven zal schrijven dan de persoon die negatief ingesteld is en dat merkt men bij de personeelsdiensten ook.

Tekort aan geld kan eveneens stress opleveren

Niet alleen mensen met een verantwoordelijke baan en een stevig inkomen hebben stress, maar zeker ook de mensen die een tekort aan geld hebben. Zij hebben stress door de rekeningen die zij niet kunnen betalen, de druk van de omgeving en vanuit hun gezin om zaken aan te schaffen waar ze geen geld voor hebben en van de maatschappij die steeds weer nieuwe, duurdere eisen heeft. Verhoging van de belastingen, de benzineprijs, gas en elektriciteit, BTW, de huur, de WOZ, enzovoort. Als er dan nog eens extra problemen bij komen, is de druk soms niet te harden.

Soms uit de tredmolen stappen

Het is dan ook goed om te proberen om uit de tredmolen te raken. Wie arm is doet er goed aan om naar mogelijkheden uit te kijken, waarmee wat extra geld te verdienen is, zodat de ergste druk van de ketel is. Wie een te drukke baan heeft zou moeten proberen om meer te delegeren, rustiger tegen het werk aan te kijken en de kritiek van anderen goed te wegen, zodat er een scheiding gemaakt wordt tussen kritiek uit afgunst en echte, ware kritiek, waar iets mee gedaan moet worden.

Een goede gezondheid kan helpen om het geluk naar zich toe te halen

Wie er de tijd voor neemt om bewuster te leven, merkt vanzelf dat het geluk niet in de hoeveelheid geld ligt, maar meer in andere dingen. Zo is een goede gezondheid onbetaalbaar. Wie ooit ernstig ziek was of angst voor een erge ziekte had weet, hoe belangrijk de gezondheid is. Er gaat niets boven het leven. Daar tegenover is geld levenloos. Vaak merkt u pas hoe gelukkig u bent als u te horen hebt gekregen dat er niets aan de hand is en u, of uw partner of een van uw kinderen, niets mankeert. Het leven lacht u toe en heel even is de dag niet meer kapot te krijgen. Waarom valt een mens echter zo snel terug in de tredmolen?

U wordt meegetrokken in de stroomversnelling

Na een heerlijke vakantie, waarin u zich hebt voorgenomen om straks thuis niet meer mee te hollen in de dagelijkse race, voelt u zich de eerste dagen en zelfs de eerste twee weken meestal nog relaxt, maar al na drie weken lijkt het alsof de situatie gewoon niet te veranderen is. Geen wonder, want uw omgeving thuis trekt zich van uw voornemen niets aan en zal dezelfde eisen aan u stellen als voorheen. De enige die daar iets aan kan veranderen bent u zelf.

Mensen die geen nee kunnen zeggen

Sommige mensen kunnen geen "nee" zeggen en hebben overvolle dagen, omdat ze iedereen om hen heen tevreden willen stellen. Ze vergeten echter zichzelf. Het is goed om iemand anders te helpen, die in de knel zit, maar in zoverre dat het binnen uw mogelijkheden past. Teveel is echter teveel. Mensen die te vaak hulp vragen mogen er best op gewezen worden dat ze ook wel eens iets zelf kunnen oplossen. Zeg dus eens vaker nee tegen mensen die voor elke kleinigheid uw hulp vragen. Sta niet toe dat uw werkomgeving de druk verhoogt, maar maak uw werk gestaag af. Meer kunt u immers toch niet doen. Het zijn maar een paar voorbeelden, maar u weet er vast nog wel meer.

Genieten van het leven is goed voor uw gezondheid

Een rustiger leven geeft u de kans om van het leven te genieten en meer gelukkige momenten te beleven. Geluk is immers geen toestand die dagen en jaren kan duren, maar bestaat uit ogenblikken, uren en hooguit dagen. Geluk ligt tevens meestal in de kleine dingen. Geluk geeft ook tevredenheid en dat gevoel is goed voor uw gezondheid.

Alledaagse dingen

Geluk ligt in de geboorte van een kind, de lach van een peuter, in een prachtige bloem, de zon op uw gezicht, een complimentje of een zoen van uw partner, vriend of vriendin en een onverwachte knuffel van uw zoon of dochter die net in de puberteit zit en daar normaal een enorme tegenzin in heeft.

Kleine geluksmomenten

Geluk is een onverwachte lentedag, een bloemetje van een dankbare medemens, een prachtig stuk muziek, een onverwacht etentje bij vrienden of een lieve begroeting van hond of poes. Geluk ligt in de kleine dingen, en uw geluksgevoel hangt dan ook af van de hoeveelheid kleine geluksmomenten die u verzamelt.

Geld betekent niet automatisch geluk en is er beslist geen synoniem voor

De woorden “geld” en “geluk” beginnen allebei met een “g”, maar ze zijn niet verwant. Geld is geen synoniem voor geluk. Geld maakt het leven beslist vaak gemakkelijker. Dat klopt. Het hebben van veel geld betekent echter niet automatisch dat men dan ook gelukkig is. Er zijn genoeg ongelukkige rijke mensen. Het geluk ligt meestal in de dingen die men niet met geld kan kopen. Ook zonder, of met weinig geld kan een mens gelukkig zijn.

Neem het leven zoals het komt

Pak uw kansen. Probeer te genieten en laat de mensen die de woorden “geluk is een keuze” maar links liggen. Niet alles in het leven is maakbaar en niet iedereen krijgt de kansen en mogelijkheden die hij of zij verdient. Genieten kan echter iedereen, want genieten is niet alleen weggelegd voor rijke mensen.

Tel uw zegeningen

Probeer eens al uw zegeningen te tellen. Alle mensen en dingen die u goed doen. Op welke mensen in uw omgeving u altijd kunt rekenen. Uw gezellige woning, uw mooie tuin, uw eventuele partner en kinderen, of, als u die niet hebt, uw vrienden, vriendinnen en familieleden. Genieten kan men immers van het eigen gezin, van de natuur, de seizoenen, van de zon die schijnt, van familieleden of vrienden die onverwachts aankomen en een bloemetje mee brengen, van kleinkinderen, enzovoorts. Daar komt geen geld aan te pas.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…
Gelukkig zijn volgens EpicurusGelukkig zijn volgens EpicurusEpicurus was een Griekse filosoof uit de vierde eeuw voor Christus. Volgens hem was gelukkig worden heel simpel, maar zo…
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…
Stress is NIET gevaarlijk!Stress is NIET gevaarlijk!Bijna elk artikel over stress waarschuwt je voor de gevaren en hoe je het hoort te vermijden. We zijn opgebracht met het…

November levert veel wind, regen en donkere dagenNovember levert veel wind, regen en donkere dagenNa een meestal prachtige en kleurrijke oktobermaand volgt de maand november met veel wind, storm en regen. Soms zijn er…
Kaarsen en kaarslicht brengen warmte, sfeer en rustKaarsen en kaarslicht brengen warmte, sfeer en rustKaarsen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Het kerstfeest is bijvoorbeeld zonder kaarsen niet voor t…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.