November levert veel wind, regen en donkere dagen

November levert veel wind, regen en donkere dagen Na een meestal prachtige en kleurrijke oktobermaand volgt de maand november met veel wind, storm en regen. Soms zijn er al een paar winterse buien en af en toe zelfs nachten met vorst. Nadat de klok op de wintertijd gezet is, wordt het ’s avonds ook al vroeg donker. Veel mensen kunnen het mistroostige weer en de donkere dagen niet goed verdragen en zijn blij als ’s avonds de gordijnen weer dicht gedaan kunnen worden en zoeken troost bij het licht van kaarsjes en de warme kachel. Toch is het niet allemaal somberheid wat de maand november biedt. Er valt ook veel te genieten. Een stevige wind is niet negatief en kan u bij een wandeling gezonde rode wangen leveren. Daarna is bijvoorbeeld een lekkere, warme beker chocolademelk genieten van het zuiverste soort.

De dagen in oktober hebben soms nog iets zomers

Oktober is de maand van de herfstwandelingen, het maken van herfststukjes, het rapen van noten en kastanjes en het nog even genieten van de warme zonnestralen op het gezicht. Soms wordt het 's middags in het najaarszonnetje zelfs boven de twintig graden. De terrasjes zijn nog gezellig en met een terraskachel of warmtestralers is het ’s avonds zelfs na zonsondergang best nog even uit te houden, al is het ook vaak met een jas aan.

Oktober heeft nog prachtig licht

De dagen in oktober hebben een heel apart licht. De zon staat niet meer zo hoog aan de hemel, de temperatuur is aangenamer en het speciale najaarslicht is prachtig. Op zonnige dagen lichten de herfstkleuren van de loofbomen mooi op. Veel mensen maken van de maand oktober gebruik om nog eens een weekje op vakantie te gaan. Nog even wat licht, zon en rust tanken voordat de winter begint.

November levert heel ander weer op dan september en oktober

In november zijn er nog maar zelden zulke zonnige, warme dagen als in september en oktober. Meestal komt de waterkoude wind u dan al tegen als u de voordeur open doet en is de paraplu een dagelijkse metgezel. Na een of twee nachtjes vorst laten veel bomen het meeste blad vallen en tijdens een fikse storm vliegen de laatste bladeren als vogels hoog door de lucht.

De tuin heeft last van weer en wind

Niet alleen de bomen worden kaal, maar ook tuinen en parken. Alleen coniferen, buxus, taxus en een paar andere groenblijvers hebben geen last van “haaruitval”. De zomerbloemen zijn uit de grond gehaald en de grond zelf is meestal nat en drassig. De meeste struiken zijn gesnoeid. Druilerig en nat proberen de laatste rozen nog wat kleur te geven, maar krijgen daar vaak niet eens meer de kans voor.

Werken in de tuin in weer en wind

De tuin moet om deze tijd klaargemaakt worden voor de winter. Potplanten moeten naar binnen en de knollen van de dahlia's ook. Er moet gesnoeid worden en vooral het vallende blad moet van het gazon gehaald worden. Dat is in november bijna dagelijks werk. Als het droog is valt het wel mee, maar vaak is het nat, koud en winderig en dan is het toch vaak een vervelend werkje. Laat het blad in de borders liever met rust. Egels en andere kleine dieren schuilen daar graag op winterse dagen in. In het voorjaar is het snel genoeg opgeruimd.

Ondanks de koude toch ook genieten van de dagen in november

Valt er in november dan niets meer te genieten? Vast en zeker! Als u mismoedig wordt van de donkere, druilerige dagen, ga dan beslist elke dag even naar buiten. Maak een wandeling van een half uur. U frist er van op. Alleen al het licht buiten doet u goed. Het werkt positief op uw gemoed.

Via de buitenlucht de weerstand nog even verhogen voordat de winter komt

Daarnaast helpt die dagelijkse gang naar buiten uw weerstand te verhogen. Het is een bekend feit dat mensen de elke dag buiten werken (zoals krantenbezorgers, bezorgers van folders, hoveniers, huizenbouwers en wegwerkers) veel minder vaak ziek zijn dan mensen die op kantoor zitten. Wie elke dag buiten komt is veel minder bevattelijk voor bacteriën en virussen.

Zorg voor warme drankjes en warme voeten

Het is ook heel aangenaam om na een frisse wandeling, of een wandeling met een fikse tegenwind, thuis te komen in een warm huis en meteen iets warms om te drinken klaar te maken. Thee, koffie en chocolademelk zijn ideale winterdrankjes waardoor u lekker opwarmt. Zorg voor een warme deken op de bank, zodat u die altijd meteen kunt gebruiken als het nodig is.

Warme kleding en nieuwe mode geven ook nieuwe energie

Het is heerlijk om weer dikke truien, warme lange broeken en gevoerde laarzen te kunnen dragen en tijdens wandelingen weer lekker te kunnen wegduiken in een dikke sjaal of in de kraag van een warme winterjas. De nieuwe wintermode geeft weer nieuwe energie en levert nieuwe ideeën voor grappige of perfecte combinaties met de kleding van de vorige winter.

November is een herfstmaand, maar ook een maand vol van verwachting

November is ook de maand van leuke dingen die op komst zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Sinterklaas. In de winkels liggen speculaas en pepernoten en overal zijn er aanbiedingen voor leuke cadeautjes. Winkelen wordt weer leuk, vooral als men zich tussendoor nog een lekkere kop koffie of thee in een lunchroom kan permitteren.

De Sint komt al in november

Half november doet de Sint zijn intrede en vanaf dat moment stijgt de spanning bij jong en oud. De voorbereidingen zijn in volle gang, want het sinterklaasfeest is een echt traditioneel feest, waar de meeste gezinnen nog enorm veel plezier aan beleven. Tegelijkertijd duiken er overal weer sfeervolle kerstmarkten op, waar u nieuwe ideeën op kunt doen voor de komende feestdagen en waar allerlei lekkers verkocht wordt.

Novemberavonden

Novemberavonden zijn meestal knus. Wat is er prettiger dan ’s avonds na het werk thuis te komen, samen een smakelijke, hete stamppot te eten en daarna heerlijk na te tafelen? Of de avond met vrienden en familie door te brengen naast een gezellig knetterend haardvuur met een glas wijn in de hand en wat kaarsjes op tafel, terwijl de wind om het huis loeit en de regen tegen de ruiten klettert?

November heeft zijn eigen sfeer

Laat u dus niet depressief maken door het tekort aan daglicht en zonlicht, maar trek erop uit. Geniet van de wind en de regen, van de waterplassen en de schaarse zon daarin. Geniet van de vaak vuurrode zonsondergangen met de bijna zwarte wolken daar omheen en van uw thuiskomst in een warm huis.

Het einde van de herfst komt met veel regen, wind en donkere dagen

November is het einde van de herfst, maar ook het begin van de winter. Na Kerstmis worden de dagen weer langer. Dan nog een paar maandjes en de knoppen aan de bomen leveren weer frisgroene blaadjes die dansen in de lentewind. Geniet dus van november, want de maand met zijn prachtige, maar vaak ook heftige stormen en regenval is zo voorbij.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfst! Herfstdepressie en klimaatfactorenHerfst! Herfstdepressie en klimaatfactorenNiet iedereen voelt zich gelukkig met de komst van de herfst. De dagen worden korter en sommigen mensen worden depressie…
Duitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsDuitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsMaandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag... Januari, februari, maart, april, mei... Zomer, herfst, winter en herfs…
Hoe ontstaat het weerAls de zon aan een blauwe hemel staat, vinden we het fijn weer. Zelfs als er een paar wolkjes te zien zijn, vinden we he…
Nazomer in NederlandIn het najaar worden de dagen steeds korter, en vervalt het weerbeeld normaliter geleidelijk in een kille en veelal grij…

De moed opgeven? Met realistisch denken kom je verderDe moed opgeven? Met realistisch denken kom je verderSoms denk je dat je geen kant meer op kunt. Je leven verloopt niet zoals je vindt dat ‘het hoort’ en je bent ongelukkig…
Geld is geen synoniem voor geluk, maar kan soms helpenGeld is geen synoniem voor geluk, maar kan soms helpenGeld en geluk worden vaak in een adem genoemd, maar geld is geen synoniem voor geluk. Veel mensen dromen ervan om rijk t…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.