Herfstwandelingen verhogen de levensvreugde

Herfstwandelingen verhogen de levensvreugde Herfstwandelingen zijn een genot voor lichaam en geest. Alleen al het heldere herfstlicht en de frisse, niet meer zo warme en vaak wat benauwde lucht van de zomertijd, geven u een prettig en opgewekt gevoel als u buiten bent. Een herfstwandeling in de bossen voegt daar nog het rustgevende gevoel van de ruisende bomen en de vallende bladeren aan toe, maar ook een middagje tuin of park kan u al veel positieve energie geven. Die hebt u nodig om de donkere dagen van de winter goed door te kunnen komen. In onze winters krijgt u vaak te weinig daglicht. Niet alleen door de donkere winterdagen, maar vooral ook omdat de dagen korter zijn. Al schijnt de zon, toch krijgt u dan per dag minder licht dan tijdens de lange zomerdagen.

In de herfst krijgt elke dag wat minder licht

In de herfst worden de dagen korter en de nachten langer. Dat zorgt ervoor dat de inwerking van het licht op het lichaam en het gemoed steeds minder wordt. Veel mensen worden daar zelfs depressief van, maar door elke dag een tijd lang buiten te zijn en het zuivere daglicht op u in te laten werken, is de negatieve invloed van dat tekort aan licht per dag niet groter dan direct noodzakelijk is. Vooral herfstwandelingen in de vrije natuur hebben daarom een positieve invloed op lichaam en geest.

Herfstwandelingen hebben iets extra’s

Wandelen is in Nederland en ver daarbuiten een veelgeliefde bezigheid, maar echte herfstwandelingen hebben nog iets extra’s. Ze verhogen het geluksgevoel door de overmaat aan kleur en licht, de donkere dagen niet meegerekend. Natuurlijk kent de herfst ook haar trieste dagen, maar dat maakt ze beslist goed als de zon op de felgele bladeren van de beuk of de rode gloed van de bladeren van de klimop schijnt. Het verhoogt de indruk van licht en vrolijkheid en dat heeft onbewust een positieve invloed op het gemoed.

Een herfstwandeling met kinderen

Kinderen kunnen enorm enthousiast worden van alles dat ze in een bos of park kunnen verzamelen. Zeker als u hen herfstproducten laat verzamelen en hen belooft dat u thuis daarmee met hen een herfststukje gaat maken, zullen ze extra hun best doen om zoveel mogelijk mooie dingen te verzamelen.

Kinderen leren kijken naar bruikbare producten
Wijs hen in het begin op dennenappels, mooi gekleurde bladeren, noten, eikels, kastanjes, grappig gebogen losse takjes op de grond, stukjes boomschors, enzovoort. Geef van tevoren elk kind een eigen zakje mee, zodat ieder kind ook met de eigen producten een compositie kan maken.

Tijdens de herfstwandeling bosbessen en bramen zoeken

Vroeg in de herfst kunt u in de bossen bramen en bosbessen vinden, waar heerlijke jam van gemaakt kan worden. Ook hier kunt u kinderen aan mee laten doen. U kunt er een sport van maken door de kinderen te vertellen dat u thuis elk zakje zult wegen en hen voor hun moeite zult belonen met een lekkere, dik belegde boterham met de zelfgemaakte jam. Vaak is die aansporing echter nog niet eens nodig. Vooral basisschoolkinderen zullen graag aan de zoektocht meedoen.

Dennenappels rapen

Wie een open haard heeft en tijdens een herfstwandeling dennenappels zoekt, kan daar in de wintertijd en vooral rond Kerstmis de sfeer in huis mee verhogen. Dennenappels verspreiden tijdens het verbranden in de open haard een aparte, lekkere lucht, die sfeerverhogend werkt. Daarnaast zijn dennenappels niet weg te denken uit een herfststukje en/of een kerststukje. Zij zijn decoratief en geven een stukje volume en sfeer.

Pas vooral op met rode besjes

In de herfst zijn er veel rode en zwarte besjes van diverse struiken. Deze fleuren een herfststukje enorm op, maar vertel uw kinderen wel dat ze niet eetbaar zijn en soms zelfs heel giftig kunnen zijn. Felgekleurde dingen, zoals bessen, trekken kinderen enorm aan, maar in dit geval moet hen goed duidelijk gemaakt worden dat deze bessen niet te eten zijn en alleen gebruikt mogen worden om hun herfststukje te verfraaien.

Tijdens herfstwandelingen noten zoeken

Tijdens een herfstwandeling is het leuk om tegelijk noten te zoeken. Vooral hazelaars staan vaak her en der verspreid in parken en bossen. Hazelnoten zijn heel gezond en kunnen bovendien in gehakte vorm en vermengd met wat geraspte, pure chocolade gemakkelijk verwerkt worden in een cake. De noten zijn daarnaast heel decoratief in een herfststukje en ook de hulzen kunnen daarvoor dienst doen. Van de twee helften van een walnoot en een paar afgebrande lucifers kan bijvoorbeeld ook een mini wiegje voor het poppenhuis gemaakt worden.

Ook andere noten kunnen decoratief zijn en sommigen zijn ook lekker en gezond
Walnoten, beukennootjes, kastanjes en eikels zijn eveneens decoratief, maar vooral de walnoot is heel gezond om te eten en bevat veel antioxidanten. Van de kastanjes is alleen de tamme kastanje eetbaar. Deze tamme kastanjes hebben vaak een platte kant en als herkenning een harig staartje aan de onderkant. De wilde kastanje heeft dat staartje niet.

Tijdens herfstwandelingen oppassen met paddenstoelen

Paddenstoelen zijn prachtig om te zien. Vooral de rode vliegenpaddenstoel is kleurrijk en aantrekkelijk, maar ook heel erg giftig! Ze staat vooral bij de kinderen bekend als de kabouterpaddenstoel. Haar aantrekkelijke uiterlijk mag de kinderen echter niet verleiden om die paddenstoel te plukken. Wees daarom heel voorzichtig, leg het uit en pluk zelf ook geen paddenstoelen als u er geen verstand van hebt. U zou de eerste niet zijn die met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis belandt.

Sommige paddenstoelen lijken op champignons
Sommige paddenstoelen lijken zelfs op champignons, maar zijn dat niet. Laat de paddenstoelen dus staan en vertel eventuele mee wandelende kinderen ook duidelijk waarom ze ervan af moeten blijven.

Het herfstlicht en de frisse wind in uw haren kunnen de levensvreugde verhogen

Laat u eens goed doorwaaien. Herfst winden kunnen, vooral rond november, zeer krachtig zijn. Het is leuk om tegen de wind in te vechten en de kracht van de natuur om u heen te voelen. Een herfstwandeling langs het strand is dan een echte belevenis. Uw huid wordt dan wel gezandstraald, maar als u vlak langs de branding loopt hebt u daar minder last van. Na een dergelijke herfstwandeling voelt u zich als herboren en kunt u thuis dubbel en dwars genieten van een lekkere, warme kop thee, koffie of melk.

Herfst in de tuin en in het park

Wie niet goed ter been is kan ook de eigen tuin of het park uitzoeken om er wat rond te wandelen of om er, lekker dik ingepakt, op een bankje te genieten van de prachtige herfstkleuren, de wind en de frisse lucht. Het gaat erom dat u zoveel mogelijk dagelijks buiten komt en veel frisse lucht en zoveel mogelijk licht absorbeert. Daarnaast geeft de natuur altijd een gevoel van rust en op die manier zijn herfstwandelingen, maar ook een rustig verblijf in de natuur een verademing. Ze bieden u een mogelijkheid om de stress van onze drukke maatschappij te verwerken.

Kijk ook eens af en toe omhoog naar de soms prachtige herfstluchten

De herfstluchten in ons land zijn beroemd om hun wisselende vormen van de wolken en het wisselende licht. De weervoorspellers kunnen daar vaak lyrisch van worden en dat is niet vreemd Herfstluchten en het schitterende herfstlicht kunnen fantastische foto’s en schilderijen opleveren, zeker als ze gemaakt zijn in de vroege ochtend, als er nog grondmist boven de weilanden en de waterplassen hangt.

De herfst wordt vaak gefotografeerd en geschilderd
Schilders hebben er al eeuwenlang schilderijen van gemaakt en dat zegt genoeg. Sta eens vroeg op en maak in de herfst een ochtendwandeling in de natuur als de zon net boven de kim verschijnt. U weet niet wat u ziet.

Ga er dus op uit

Herfstwandelingen langs de zee, in het bos, het park of zelfs in de tuin zijn gezond voor lijf en leden. Geniet er dus van. Het zal u goed doen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Typisch herfst: bijzondere groenten, gezelligheid en feestTypisch herfst: bijzondere groenten, gezelligheid en feestIn de herfst worden de dagen korter en verkleuren de bladeren aan de bomen en vallen ze uiteindelijk af. Het weer is erg…
Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!In de wereld worden er veel noten gegeten. Noten bevatten, in verhouding met veel andere producten, vrij veel calorieën…
Herfst en eetbare notenHerfst en eetbare noten1 september begint de meteorologische herfst op het noordelijk halfrond en de astronomische herfst begint rond 21 septem…
Alles over walnotenAlles over walnotenWalnoten zijn heerlijke noten om zo te eten, maar je kan ze ook prima verwerken in recepten en ze zijn bovendien nog gez…

Effecten van roken op het lichaamEffecten van roken op het lichaamVoor de mens is de ademhaling een zeer belangrijk proces in het lichaam. De ademhaling zorgt namelijk voor gaswisseling.…
"Wat ga je doen als je oud bent" - Een lastige vraag?"Wat ga je doen als je oud bent" - Een lastige vraag?Wat ga je doen als je oud bent. Een bekende vraag die niet voor iedereen even eenvoudig en snel te beantwoorden is. Somm…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 13-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.