Eenzaamheid kunnen mensen meestal zelf verhelpen
Eenzaamheid is een veel voorkomend sociaal probleem. Zeker nu er zoveel relaties stranden betreft het niet alleen oude mensen, maar ook jonge mensen. Veel mensen voelen zich eenzaam zonder dat hun omgeving daar weet van heeft. Het is ook moeilijk om tegenover anderen te bekennen dat men eenzaam is. Dat hoeft ook helemaal niet, maar het is wel noodzakelijk om er zelf stappen tegen te ondernemen, zodat u niet steeds dieper wegzinkt en er tenslotte depressief van wordt. Bent u nog jong, ga er dan bewust op uit. Ontmoet mensen en praat ook eens tegen onbekenden. Het maakt niet uit of dat aan de kassa van de supermarkt is of in een café of restaurant. Wees vriendelijk en opmerkzaam. Bent u al wat ouder en niet meer zo goed ter bene, nodig dan gewoon eens familie en vrienden uit, gebruik de computer en de sociale media.
Eenzaamheid wil niet zeggen dat men alleen is
Ook druk bezette mensen die elke dag met anderen samen zijn en daarmee werken en leven kunnen zich compleet eenzaam voelen. Eenzaam binnen hun werk, de zorgen voor hun gezin, voor de financiën, het behoud van hun woning, enzovoort. Toch kunnen ook zij er iets aan doen om die eenzaamheid op te heffen. Interesseer u voor uw collega’s, uw buren, familieleden en vrienden. Vraag naar hun manier van leven, hun problemen, hun werk en u zult merken dat u niet alleen bent, maar dat de halve wereld problemen heeft.
Praten met anderen helpt vaak uw eigen zorgen te ordenen
U wordt daar niet direct beter van, maar vaak kunt u in samenspraak met die mensen hier of daar een oplossing vinden. Niet voor niets zegt het spreekwoord:”Wie praat, kan geholpen worden”. Wie gesloten is en alles voor zich houdt, blijft met zijn zorgen zitten, en wordt er meestal niet beter van. Alleen al het praten erover met iemand die u graag mag, kan een opluchting zijn. Veel mensen zijn bereid om hun familieleden of vrienden met goede raad bij te staan. Wat de een niet weet, kan de ander vaak oplossen.
De eenzaamheid van ouderen kunnen ze eveneens vaak zelf verhelpen
Oudere mensen kunnen erg eenzaam zijn. Zeker als ze niet meer goed ter been zijn en er geen partner in huis is die met hen samen leeft. Oudere mensen doen er goed aan om te zorgen dat ze regelmatig onder de mensen komen of dat er mensen bij hen op bezoek komen. Sla dus geen verjaardagsfeestje over, maar laat wat taart en hapjes komen en vraag iemand om voor de koffie te zorgen. Elk jaar is een geschenk en mag gevierd worden.
Houd verjaardagen van anderen bij
Houd ook de verjaardagen van familieleden en vrienden bij. Stuur een kaartje met iets aardigs erop en kunt u gaan, ga dan op visite. U ziet weer eens bekenden en wie weet, komen die ook eens bij u op bezoek. Praat ook met verzorgers en kijk of er mogelijkheden zijn om met andere ouderen te bellen of samen dingen te doen. Vanuit verzorgingstehuizen worden vaak acties gestart in die richting. Informeer daarnaar en probeer zoveel mogelijk mee te doen.
De eenzaamheid van kinderen die op school gepest worden
De eenzaamheid van gepeste schoolkinderen kan enorm zijn. Vaak wordt er door de pesters ook nog gedreigd dat ze aangepakt zullen worden als ze het thuis aan hun ouders vertellen en er op school strafmaatregelen getroffen worden. De eenzaamheid van die kinderen, vooral van pubers, kan zelfs fataal zijn.
Vooral pubers voelen zich vaak eenzaam
Pubers zijn door de hormonenwisseling toch al emotioneel niet stabiel en als het gepest van klasgenoten werkelijk extreme vormen aanneemt, zien ze hun hele leven niet meer zitten. Dat is voor hun ouders vaak niet te begrijpen, want die weten dat er na de schooltijd weer een heel andere, vaak gelukkigere periode kan komen. Voor de puber geldt echter het leven van nu. Hij/zij kijkt nog niet naar later. Ouders moeten er voor zorgen dat hun kinderen tijdens ontspannen momenten met hen praten over hun problemen, hun studie en de sociale contacten. Zo kunnen zij vinger aan de pols houden.
Eenzame ouders met geldzorgen
Ouders die door een scheiding of het overlijden van een partner plotseling in hun eentje hun gezin moeten verzorgen en daarbij maar weinig financiële middelen hebben, kunnen vaak heel eenzaam zijn en die eenzaamheid aan niemand kunnen vertellen. Vooral als die ouder veel verdriet heeft, geen familieleden heeft en bovendien is moeten verhuizen naar een kleinere woning in een andere buurt, kan de eenzaamheid met volle kracht toeslaan.
De zorgen voor zichzelf houden
Eenzame ouders zijn vaak ouders die het extra goed willen doen en alles zelf willen regelen. Zij hebben de toekomst van de kinderen voor ogen en willen dat het hen aan niets ontbreekt. Zij willen ook vaak zelf voor het inkomen zorgen. De kinderen wil men immers niet altijd met de problemen belasten. Ook op het werk wil men er niet graag over praten, want de baan wil men niet graag in de waagschaal stellen. Er zijn echter ook dan mogelijkheden om contact te zoeken.
Kunt u er niet van slapen, zoek dan hulp
Praat er in eerste instantie met de huisarts en/of het maatschappelijk werk over. Zoek mensen op. Ga bijvoorbeeld met de kinderen op vrije dagen in het park wandelen, eendjes voeren, naar een speeltuintje of gewoon picknicken aan de waterkant of aan het strand, als dat in uw buurt ligt. Maak contact met andere ouders. Laat u betrekken bij schoolacties en ouderverenigingen en probeer op die manier thuis te raken in de buurt en de omgeving. Contact hoeft immers niet altijd geld te kosten.
Bij complete eenzaamheid is er altijd nog de vrijwilligers telefoon
Voor wie heel eenzaam is en niemand heeft, maar met veel onoverkomelijke problemen zit, is er de hulptelefoon, waar meestal vrijwilligers een open oor hebben voor uw problemen en daarnaar met geduld kunnen luisteren. Er is de kindertelefoon voor kinderen die het thuis niet goed hebben of die op school gepest worden en waar een kind zijn of haar gevoel van eenzaamheid kan uitleggen.
Een hulptelefoonnummer voor eenzame ouderen
Er is ook een hulptelefoon voor eenzame ouderen: 0900-0767, maar dat kost wel 5 cent per minuut. Neem contact op, anoniem of niet, en laat u helpen en raad geven. Tevens is via het internet het gevoel van eenzaamheid vaak op te lossen. Op internet kunt u alle telefoonnummers en adressen voor hulp vinden. De vrijwilligers hebben altijd een cursus gehad en weten waar u geholpen kunt worden.
Wees vriendelijk, behulpzaam en geïnteresseerd naar anderen toe
Mensen die doorlopend klagen krijgen weinig bezoek. Zij worden meestal gemeden, omdat er nu eenmaal met klagende mensen geen goed gesprek te voeren is. Kijk maar om u heen. Mensen die vrolijk zijn, vriendelijk en geïnteresseerd naar andere toe reageren en altijd een luisterend oor hebben, zijn graag geziene gasten en krijgen ook meer bezoek dan mensen die meestal alleen met zichzelf bezig zijn en alle pijntjes en moeilijkheden meteen aan anderen vertellen. Daar mag gerust eens met anderen over gepraat worden, maar niet te vaak. Iedereen heeft immers zijn eigen problemen en komt niet op bezoek om alleen die van de gastheer of gastvrouw te horen.
Ga, als u dat kunt, zelf op bezoek en bel mensen op
Neem zelf het initiatief en ga op bezoek bij mensen die u al lang niet meer gezien hebt. Misschien is er een reden voor hun lange uitblijven. Misschien hebben ze het ook gewoon te druk gehad. Meet niet precies af wie er aan de beurt is om een bezoek af te leggen. Als u er behoefte aan hebt, bel dan op en maak een afspraak. De ander kan immers niet weten dat u zich eenzaam voelt en behoefte aan hem of haar hebt.
Het initiatief kunnen nemen
Eenzaamheid lost niemand anders dan uzelf op. Neem initiatief. Uw leven kan er alleen maar beter op worden. Ga naar buiten, zoek contact buiten uw eigen kringetje en neem zelf het touw in handen.