Het geheim van een gezond langer leven op Sardinië, Italië

Blue Zones zijn gebieden op aarde waar de inwoners gezonder, vitaler, fitter, gelukkig en langer leven. Een van die gebieden is het Italiaanse eiland Sardinië. Wat is hun geheim tot een gezonder en langer leven? Hoe komt het dat er op Sardinië 1000 maal meer 100 jarige leven dan in Amerika? Het geheim van een gezond langer leven op Sardinië is de levenshouding van de inwoners. Ze genieten van kleine dingen, wandelen iedere dag minimaal 8 kilometer en eten geitenkaas en peulvruchten.

Sardinië

Er wonen 1,7 miljoen mensen op Sardinië, de meerderheid woont in kleine stadjes of dorpjes. Vaak zijn dit kleine dorpjes met minder dan 1000 inwoners. De provincie Nuoro is het dunbevolktst, ongeveer 40 inwoners per km2.

Klimaat

Sardinië heeft een subtropisch klimaat, met zachte winters vol regen en droge zomers die flink heet kunnen zijn. In de bergen is het frisser dan in de steden. Aan de dorpjes aan de kust kan een windje uit zee voor verkoeling zorgen. Een loeihete en super droge wind vanuit de Sahara jaagt de temperaturen op aan vooral de zuidkant van het eiland. Deze droge en hete wind kan enkele dagen aanhouden eer de wind van richting draait. Niemand gaat naar buiten als het niet noodzakelijk is tijdens deze wind vanuit de Sahara.

Herder

Geiten en schapen hoeden, dat is al wat eeuwen de mannen op Sardinië doen. De meeste mannen op Sardinië hebben schapen, er zijn ongeveer 2,5 a 3 miljoen schapen op Sardinië. Ze lopen voornamelijk op de hoogvlaktes van Sardinië. Ze lopen enorme afstanden met hun kuddes. Een van de geheimen van het gezond langer leven van de Blue Zone op Sardinië is dat de inwoners enorme afstanden lopen. Dagen kunnen ze met hun kuddes op stap zijn.

Boer

Een ander traditioneel beroep voor de mannen van Sardinië is boer zijn: werken op het land. Druiven en olijven, maar ook groente en fruit. Boeren maken lange dagen op hun land.

Eiland

Eiland bewoners zonderen zich af, letterlijk en figuurlijk. Wat er allemaal op het vasteland gebeurd is lang niet zo belangrijk als de gebeurtenissen bij hen in het dorp. Ze bespreken graag de dorpsproblemen door tijdens een goede en langdurige lunch, met een goed glas wijn, veel familieleden, enkele vrienden of met buren. Ze zijn trouw en loyaal aan hun gemeenschap, vooral aan hun familie.

Levenshouding

Wat opmerkelijk is van de inwoners van Sardinië, is hun levenshouding. Ze kunnen uren in de schaduw voor hun huisje op een hard houten bankje zitten, genieten van de eenvoud van hun omgeving. Ze hebben een positieve houding t.o.v. hun ouders, hun familie en hun gezin. Als hun ouders verzorgd moeten worden, nemen ze hen met liefde in huis. Ze stoppen met werken of andere drukke werkzaamheden als het te warm is, enkele uren rust houden voordat ze weer verder gaan met hun taken. Ze zijn tevreden en dankbaar. Ze genieten van het leven. Elementen die allen bijdragen dat de inwoners van Sardinië gezond langer leven.

Voedsel

De inwoners gebruiken het liefst producten van hun eigen land of dieren. In grote getalen wordt er geitenmelk, geitenkaas of schapenvlees gegeten of gedronken. Ze drinken het liefst hun donker rode wijn van hun eigen druiven. Ze eten veel tuinbonen en gerst.

Wat kunnen we leren van de inwoners van Sardinië?

  • Ze eten geitenkaas, schapenkaas, geitenmelk, geitenvlees en schapenvlees. Er komt geen koe aan te pas. Als ze vlees eten, is vlees een bijgerecht i.p.v. een hoofdgerecht.
  • Het belangrijkste op Sardinië is familie. Familie is een ruim begrip, goede vrienden, buren en de dorpsgemeenschap worden ook als familie gezien. Eten met familie, feesten met de familie, verjaardagen vieren met de familie verlaagt stress en gevoelens van depressies.
  • De inwoners van Sardinië tonen nog respect voor de ouderen. De hele samenleving is doorspekt met goed sociaal gedrag. De ouderen helpen ook bij het opvoeden van de kleinkinderen of achterkleinkinderen.
  • Iedere dag wandelt een gemiddelde inwoner van Sardinië ruim 8 kilometer. Iedere dag.
  • Drink een glas rode wijn bij het eten. De inwoners van Sardinië drinken het liefst hun eigen donker rode wijn. In hun wijn zit een erg hoog niveau van antioxidanten en flavonoïden, als in andere wijnen. Cannanau is een dergelijk rode Sardijnse wijn.
  • Lachen! De inwoners van Sardinië lachen iedere dag een aantal keer. Er is veel om te lachen met hun familie, maar zij nemen de tijd er voor om te lachen. Het wrange gevoel van humor schijnt oorspronkelijk uit Sardinië te komen. Iedere dag lachen met vrienden en familie is een geweldige anti stress!
© 2013 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Interessante informatie over ItaliëItalië is een erg populair vakantieland bij Nederlanders om de prachtige natuur en het lekkere eten. Maar wat is allemaa…
Blue zone het geheim van langer en gezonder levenHet is een wens van ons allen: gezond, gelukkig en vitaal ouder worden. Dankzij Dan Buettner en zijn team van experts va…
Geitenkaassalade, maar dan andersGeitenkaassalade, maar dan andersVerse geitenkaas is gezond en lekker en wordt steeds populairder. Dat geldt voor de geitenkaas op het verse broodje, de…
Langer, gelukkig & gezond leven: Blue ZonesLanger, gelukkig & gezond leven: Blue ZonesLanger leven, gelukkig en gezond zijn door het optimaliseren van uw levensstijl en omgeving. Het klinkt te mooi om waar…

Het geheim van een gezond langer leven in Nicoya Costa RicaHet geheim van een gezond langer leven in Nicoya Costa RicaHet schiereiland Nicoya, Costa Rica, is het grootste Blue Zone gebied op aarde. Hier bevinden zich honderden 100-jarige…
Preventieve tips die je levensduur verlengenPreventieve tips die je levensduur verlengenAllereerst onderbreken we je bezigheden met een goed nieuwsberichtje: het blijkt dat mensen die positief in het leven st…
Bronnen en referenties
  • http://www.landenweb.net/sardinie/planten/
  • http://www.bluezones.com/live-longer/education/expeditions/sardinia-italy/
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/116665-blue-zone-het-geheim-van-langer-en-gezonder-leven.html
  • http://casaliterafrigiliana.blogspot.com.es/2011/03/de-geitenherder.html

Reageer op het artikel "Het geheim van een gezond langer leven op Sardinië, Italië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Roberta
Gepubliceerd: 03-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!