Bewegen goed voor lichaam en geest

Bewegen goed voor lichaam en geest Bewegen is voor nagenoeg iedereen even vanzelfsprekend als niet bewegen. Beiden doen we afwisselend de hele dag door zonder er veel bij na te denken. Toch zou bewuster omgaan, vooral met bewegen, heel goed kunnen zijn. Een norm voor een gezond en fit lichaam en voor een goede geest is om elke dag een half uur te bewegen waarbij twee dagen in de week kunnen worden overgeslagen. Bewegen hoeft geen onaangename activiteit te zijn die alleen wordt verricht vanwege de goede effecten. Talrijke vormen van bewegen zijn leuk om te doen en kunnen makkelijk worden ingepast in het dagelijkse doen en laten.

Training van de hartspier

Bewegen is wellicht in de eerste plaats vooral belangrijk voor de motor van ons lichaam namelijk het hart. De grootste doodsoorzaken in het westen zijn een gevolg van hartziekten en vaatziekten. Zwakke armspieren bijvoorbeeld leiden niet tot sterfte maar bij een zwakke hartspier kan dat wel het geval zijn. Een ideale training van de hartspier bestaat uit duursporten zoals fietsen, hardlopen, joggen, langlaufen, wandelen en zwemmen.

Matig intensief al goed voor lichaam en geest

Door voldoende bewegen blijven ook de bloedvaten in een goede conditie en ontstaat de juiste bloeddruk. Daardoor wordt de kans op het krijgen van een hartziekte, vaatziekte of beroerte kleiner. Door bewegen blijven allerlei spieren soepel en in conditie zoals ook de ademhalingsspieren die een belangrijke functie hebben voor de longen en voor een goede ademhaling met ruime zuurstofvoorziening kunnen zorgen. Het soort beweging dat goed is voor het hart, de bloedvaten en de ademhalingsspieren en sowieso voor lichaam en geest valt in de categorie matig intensief.

Hart sneller kloppen

Hoewel matig intensief voor iedereen weer enigszins anders kan zijn moet het hart in elk geval zodanig aan het werk worden gezet dat er flink adem gehaald moet worden en het hart sneller gaat kloppen. Als voorbeeld zal dit bij iemand die regelmatig fietst sneller het geval zijn dan bij iemand die minder vaak fietst. Maar iemand die voorheen niet gewend was om veel te bewegen moet dit rustig opbouwen. Daarna kan de inspanning geleidelijk worden uitgebreid. Als de activiteit spierpijn oplevert is dat geen probleem.

Kies plezierige activiteiten

Bewegen is niet voor iedereen een leuke bezigheid. Kies daarom die activiteit of activiteiten waar plezier aan wordt beleefd of die in elk geval niet met tegenzin worden gedaan. Soms gaat iemand liever alleen op stap maar de meesten zullen het op prijs stellen om in gezelschap te zijn. Samen sporten kan motiveren en levert ook sociale contacten op. Maar bewegen hoeft niet perse met een zogenaamde sportactiviteit het kan ook met een activiteit die niet direct als sport wordt gezien maar wel veel beweging inhoudt. Denk hierbij aan dansen waar diverse vormen van bestaan zoals stijldans, hiphop, streetdance, zumba enz.

Andere voordelen van bewegen

Door bewegen worden stresshormonen op een natuurlijke wijze afgebouwd. Actieve mensen zitten daarom vaak beter in hun vel. Door prettig bewegen verdwijnen zorgen en spanningen. Gevolg is een goede nachtrust en ’s morgens weer fit opstaan om de komende dag energiek en gezond door te brengen. Door een leven lang te bewegen hebben ouderdomsziekten minder kans het latere leven te veronaangenamen door artritis, hoge bloeddruk en osteoporose. Bewegen is ook goed voor de spijsvertering en de stoelgang.

Tips voor meer dagelijkse beweging

Voor wie meer bewegen moeilijk in te passen is in het weekprogramma is ook best meer dagelijkse beweging mogelijk en kunnen, met enige fantasie, goede bewegingsactiviteiten worden gevonden zoals bijvoorbeeld:
  • Met de fiets naar het werk gaan. Is de afstand daar eigenlijk te ver voor? Wellicht ligt de aanschaf van een elektrische fiets binnen het budget. Schaf goede regenkleding aan dan is de verleiding niet zo groot om bij slecht weer toch de auto te pakken.
  • Stap één of meer haltes te vroeg uit de bus of tram of loop van het station naar het werk.
  • Ga tussen de middag een eind wandelen in plaats van de tijd zittend in de kantine door te brengen. Ga samen met collega’s zodat de een de ander inspireert.
  • Neem de trap in plaats van de lift.
© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senioren: hoeveel beweging nodig?Het is algemeen bekend dat voldoende beweging gezond is voor lichaam en geest. Ook voor senioren en ouderen geldt dat vo…
Een gezond hart voor een goede gezondheidEen gezond hart voor een goede gezondheidEen gezond hart is heel belangrijk voor de algemene gezondheid. Het hart pompt voortdurend bloed door het lichaam zonder…
De functie van het hartDe functie van het hartHet hart van een volwassen persoon slaat circa tachtig keer per minuut. Het hart van een kind klopt circa honderd keer p…

Omgaan met burn-out als jongereOmgaan met burn-out als jongereWanneer je als twintiger te maken krijgt met burn-out kan dit erg verwarrend zijn. Vage klachten neem je niet serieus to…
Hoe krijg ik meer energie?Hoe krijg ik meer energie?Meer energie als je opstaat, energieker op je werk, en geen futloos gevoel als je 's avonds thuiskomt: dat wil iedereen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • 30minutenbewegen.nl
  • Hartstichting.nl
  • Thuisarts.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 08-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.