Hoe krijg ik meer energie?

Hoe krijg ik meer energie? Meer energie als je opstaat, energieker op je werk, en geen futloos gevoel als je 's avonds thuiskomt: dat wil iedereen wel, maar is helaas vaak niet het geval. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om meer energie te krijgen. Een futloos gevoel ga je bijvoorbeeld tegen door meer beweging, door water drinken, regelmatig eten, regelmatig slapen en voldoende rust. Door je leven op een paar punten net iets anders in te delen, voel je je veel energieker en kun je veel meer aan.

Meer energie door beweging

Als je je vaak futloos voelt is het belangrijk om meerdere keren per week te bewegen; als je het op kunt brengen is elke dag een half uur bewegen aan te raden. Hoewel het op het eerste gezicht misschien lijkt alsof dit alleen maar energie kost, toont onderzoek aan dat het wel degelijk ook energie oplevert. Als je regelmatig beweegt zul je merken dat je je energieker gaat voelen. Bewegen hoeft overigens geen uitputtende activiteit te zijn. Ook wandelen, yoga of fietsen zijn prima bezigheden. Het belangrijkste is dat je iets uitkiest wat bij jou past. Als je een activiteit kiest waar je telkens met tegenzin aan begint, zal dat veel minder energie opleveren dan als je iets kiest wat je ook plezierig vindt. Het voordeel van regelmatig bewegen is dat het ook nog eens goed is voor je gezondheid.

Meer energie door water drinken

Veel mensen voelen zich regelmatig futloos omdat ze (licht) uitgedroogd zijn. Niet alleen door plassen, maar ook door zweten en ademen verlies je vocht. Dit moet je wel voldoende aanvullen, anders krijgt je lichaam een vochttekort. Dit gaat extra snel als het warm is en als je je inspant. Als je urine donkergeel is, is dat meestal een teken dat je uitgedroogd bent. Probeer elke dag voldoende water te drinken. Houd daarbij een minimum aan van 1,5 liter per dag. Ook water drinken helpt bij afvallen.

Meer energie door regelmatig eten

Je energiepeil wordt ook sterk beïnvloed door de momenten waarop je eet. Probeer meerdere momenten op de dag te eten, zodat je je lichaam helpt om energie door de dag heen te doseren. Veel eten en zware maaltijden zorgen voor een verzadigd gevoel en maken je slaperig. Het is beter om vaker op de dag kleinere porties te eten.

Slapen voor meer energie

Slapen is de belangrijkste activiteit als het gaat om het op peil brengen van je energie. Door slapen rust je uit, en laadt je lichaam op. Het is echter niet zo dat meer slaap per definitie beter is. Dee meeste mensen hebben voldoende aan zeven tot acht uur slaap per etmaal, maar hoeveel slaap je nodig hebt verschilt van mens tot mens. Om meer energie te krijgen is het vooral belangrijk om een regelmatig slaapritme aan te houden.

Energie opbouwen door voldoende rust

Rusten doe je niet alleen als je slaapt; er zijn ook andere rustmomenten op een dag. Futloosheid ontstaat vaak doordat je te druk bent, of in ieder geval het idee hebt dat je te druk bent. Zorg voor voldoende rustmomenten op een dag. Bedenkt daarbij hoe jij het beste tot rust komt. Misschien werkt 's avonds televisie kijken wel niet zo goed als je denkt, en kun je beter een boek lezen of een avondwandeling maken. Of misschien moet je op je werk één of twee keer op een dag écht pauze nemen, door je werkplek te verlaten en een kwartier naar buiten te gaan. Experimenteer wat voor jou het beste werkt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moe en futloos zijn: wat kun je eraan doen?Moe en futloos zijn: wat kun je eraan doen?Heb je chronisch een gebrek aan energie? Ben je altijd moe en futloos? Het is belangrijk om hier niet mee rond te blijve…
Symptomen van diabetesIn ons land zijn er veel mensen die kampen met diabetes, ook wel bekend als suikerziekte. Maar hoe weet je wanneer je aa…
Alcohol, de kater komt later: antikatertipsAlcohol, de kater komt later: antikatertipsEen kater, een hangover, een kegel, brak, strontziek, iedereen heeft zo zijn eigen benaming voor die vervelende dag na e…
Eten, drinken en slapen tijdens je examensEten, drinken en slapen tijdens je examensEr wordt vaak niet aan gedacht, maar gezond eten en drinken is extra belangrijk tijdens een examenperiode. Daarnaast is…

Bewegen goed voor lichaam en geestBewegen goed voor lichaam en geestBewegen is voor nagenoeg iedereen even vanzelfsprekend als niet bewegen. Beiden doen we afwisselend de hele dag door zon…
Ademhaling is essentieelAdemhaling is essentieelEen weinig vernieuwende koptekst, want we weten allemaal dat ademhaling essentieel is. Zonder ademhaling geen leven, maa…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 03-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.